ЧЕТИВО за Кьовеши: Велико Желев стана милиардер на наш гръб – напуска АПИ и купува „Макларън“, „Кайен“ и „Ламборгини“

5 219 925

След 20 години на сянка под чадъра на всички власти миналата седмица широката публика научи името на Велико Желев. 55-годишният бизнесмен един от най-големите строителни босове у нас. Те не обичат светлината на прожекторите. Управляват десетки компании, акционери са в стотици, включително зад граница. Общото между всички тях е, че разчитат изцяло на пари от бюджета – общинските и републиканския.

Едва ли на много хора говоря нещо имената Николай Михайлов. Георги Василев, Григор Иванов, Христо Савев. Първият контролира „Трейс Груп“, вторият – „Джи Пи Груп“, третият – „Пътстройинженеринг-Т“, четвъртият – „Грома Холд“ (преди „Агромах“).

Те са сред най-големите фирми, на които държавата плаща за инфраструктура и обществено строителство. Един от тях е и Велико Желев — собственикът на империята „Хидрострой“. На 6 март изненадващо за всички полицаи влязоха в офиса му на столичния бул. „Цар Освободител“, пише „Филтър“.

От няколко години той се помещава в сградата на бившата ДЗИ, която Желев кули от вдовицата на разстреляния през 2005 г. Емил Кюлев. Пътният строител беше изведем от ченгетата и откаран с патрулка към ареста.

Мнозина се учудиха, че става дума за побой и изнудване на негов служител – директора на направление „Строителство“ в друго негово дружество – „Водстрой“. След две денонощия в килия Желев беше освободен с гаранция от 20 хил. лв.

Въпреки че вътрешният министър Иван Демерджиев свърза случая с парите от магистрала „Хемус“, такава връзка от прокуратурата още не е посочена. „Хидрострой“ е една от компаниите, получили прословутите аванси за строителството на магистралата по инхаус процедури. Арестът на един от най-богатите хора в България, и то за изнудване, го провокира да каже, че изнася бизнеса си в чужбина.

Дори бившият вътрешен министър Бойко Рашков не посмя да нареди задържането на Желев, въпреки че намекваше за нередности, открити от подчинените му. Той говореше за „един велик и жилав“ бизнесмен, който, след като получил аванс за „Хемус“, превел половината пари в Обединените арабски емирства. А проверките на ГДБОП по случая са приключили преди три месеца.

Първият милион

Днес Велико Желев има истинска империя благодарение на държавните пари, с които е строил инфраструктура. Обектите му са магистрали, пътни възли, жп инфраструктура, обществени сгради, ВиК мрежи. „Хидрострой“ и дъщерните му дружества ударно поддържат и ремонтират пътищата в много общини, включително и Варна.

Точно от морския град тръгва кариерата на Велико Желев. Морската столица е замесена пряко и с първия милион на днешния бизнесмен, който в началото на новия век е обикновен чиновник в областното пътно управление във Варна, което е част от АПИ.

Трамплинът на Желев към големите пари е правителството на НДСВ, което идва на власт през 2001 година. Тогава Велико Желев е забелязан от отговорни фактори в МРРБ в София и лично от министър Валентин Церовски. Така Велико Желев е назначен за шеф на пътното управление във Варна. Тогава е само на 33 години. Заема поста до 2003 г. и става един от любимците на вече покойния Церовски.

Точно той го изтегля в София и го прави свой съветник. Малко по-късно, през април 2004 г., го назначава и за зам.-шеф на АПИ. Остава на поста до юни 2005 година – края на мандата на правителството на НДСВ. След това става директор за няколко месеца, а после е съветник и на Асен Гагаузов в Тройната коалиция.

Точно в този период Велико Желев проправя пътя си към големия бизнес от високата позиция на държавен чиновник, който отговаря за строителството и ремонта на пътищата. Съпругата му Мая Христова вече е в съвета на директорите на приватизираната по време на правителството на Иван Костов „Хидрострой-Варна“.

По-късно там влиза и Иван Желев, брат на пътния шеф, който лично одобрява обществени поръчки и договори за 143 милиона лева към свързаната с него „Хидрострой“, както и към още две дружества, към които има пряко отношение в миналото.

В конкурсите фирмите играят сами, т.е. състезание с един кон. Второто дружество с лъвския пай от поръчки за строителство и ремонти е „Инжстройинженеринг“ на Пламен Стилиянов. В края на 90-те Велико Желев е бил директор на фирмата. Третата е „Пътища и мостове“, която участва в консорциуми с първите две.

Реклама

През 2005 г. например Велико Желев като шеф на АПИ сключва 4 договора с фирмата на съпругата си Мая Желева „Хидрострой“ и още толкова с фирмите на приближения си Стилиянов. Трите дружества в консорциум печелят договори за зимно поддържане с подписа на Велико Желев за над 70 милиона лева.

Докато Желев е съветник в Строителното министерство при Асен Гагаузов, „Хидрострой“ сключва и 3 договора с МРРБ по програмата ФАР за над 3 милиона евро.

Негов наследник в АПИ е небезизвестният Батко

Докато е на поста като шеф на АПИ Веселин Георгиев, известен като Батко, сключва договори с фирмите на братята си Бойко и Емил за 38 милиона лева пo същата схема, която прави богат Велико Желев. Скандалът „Батко и братко“ обаче надминава всички очаквания и прераства в разследване на прокуратурата и съдебно дело, което приключва окончателно чак през 2016 година с… оправдателни присъди.

Заради Батко тогавашната комисия за отнемане на престъпно имущество, известна като „Кушлев“, започва проверки и на Велико Желев. И в крайна сметка не открива нередности. Причината е тривиална – дотогава няма изискване за деклариране на свързаност в Закона за обществените поръчки, нито има закон за конфликт на интереси.

Те се приемат през 2009 година, за да борят явлението „Батко и Братко“. През това време обаче хиляди стават богати бизнесмени благодарение на държавната си служба, а един от най-богатите е Велико Желев.

Той напуска държавната администрация през 2008 година и веднага оглавява „Хидрострой“, където са съпругата му Мая и брат му Иван. Фирмата вече е подплатена с договори за милиони и има опит в дейностите, които развива успешно при всички власти след това.

Желев не крие благосъстоянието, което е натрупал в АПИ и като съветник на двама министри на регионалното развитие.

Още е първите си дни като бизнесмен си купува мерцедес „Макларън“ за себе си порше „Кайен“ за съпругата и „Ламборгини“ за сина си Виктор, който тогава едва на 19 години.

„Хидрострой“ на фамилия Желеви продължава възхода си в края на управлението на кабинета на Тройната коалиция и не спира нито за минута при ГЕРБ. Има съмнения, че великият и жилав бизнесмен контролира и други компании, които усвояват стотици милиони от държавата, но това тепърва трябва да се докаже.

През 2016 година купува и голямата компания „Водстрой 98“, сменя името й на „ВДХ“ АД и влиза в държавните поръчки за жп инфраструктурата. Точно там е работил и Благой Андонов, по чийто сигнал, че е бит и изнудван от Желев, строителният бос е арестуван.

През годините периодично се появяват и съмнения, че „Хидрострой“, както и други големи изпълнители на инфраструктурни обекти, пестят материали и работата им е некачествена.

Преди ареста му министър Иван Шишков показа и т.нар. ядки от асфалта на няколко ключови магистрали, които доказаха, че са по-тънки с 30% от заложеното в проекта. Велико Желев отрича обвиненията, но по информация на „Филтър“ прокуратурата също работи по случая, както и Европейската на Лаура Кьовеши.

В последните години „Хидрострой“ взема все повече поръчки и увеличава оборотите и печалбите си с нови и нови сделки. Неизменно ползва подизпълнители и доставчици, които вършат основната работа. Излиза и в чужбина, фирмата има офиси в Дубай, Македония и Румъния.

Велико Желев е собственик на хотели, скъпи лимузини, жилища и вили за милиони у нас и в чужбина. Митът, че Желев е свързан само с ГЕРБ, рухва при управлението на четворната коалиция, начело с „Продължаваме промяната“. През юни 2022 г. консорциум с основен играч „Хидрострой“ подписа договор за тунела под връх Шипка за 358 милиона лева. При следващото служебно правителство пък фирми, свързани с Велико Желев, окончателно бяха избрани за изпълнител на един от лотовете на магистралата Русе – Велико Търново.

5 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Ако популацията на тази територия беше Homo Sapiens а НЕ Homo Floresiensis щеше да си купи на този цървул дървен костюм.

 2. ✞❤️Boйн-Xpиcтoв Пeтъp-Бeзcтpaшний от Б●Т●❤️ казва

  ☞⚡Джypeвkaтa KYPAЛИHA Mинoжa CлaНинoвa=Бoko-Гoмнoтo cъc cyтиeн!

  ☞⚡Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.⚡: 350.my/AH3XVREs

  ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, бългapи дo виcшитe eтaжи нa влacттa нe ce дoпyckaт, a цигaнитe-cвoдници и милициoнepитe-бaндити oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи, пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!⚡: tiny.cc/zc7wuz

  ➤⚡Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC-БKП и KГБ-ДC!⚡: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Bcичkи oблeчeни във влacт дo eдин, cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz

  ☞☢️Бългapия cе yпpaвлявa зaдkyлиcнo oт цигaни-мacoни-бългapoмpaзци!☢️: tiny.cc/k8a4vz

  ☞☢️Paдeвaтa мaфия e в cимбиoзa с Бokoвaтa мaфия, бизнecмeнитe им и aвepите им ca eдни и cъщи!☢️: 350.my/J1SkBGch

  ☞⚡Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡: tiny.cc/7hc1vz

  ☞✋Bce пo-вeчe Чoвeци иckaт дa видят kpaдцитe, пpeстъпницитe и yбийцитe Циган-Бoko-Гoмнoтo, Циган-Kocтя Koпeйkин и Дoмyз-Kapakaчaн НАБУЧЕНИ НA-KOЛOBE!☢️: tiny.cc/toozuz

  ☞⚡Днec 16.3.2023 ниe xpиcтияните-нekoмyниcти, почитaмe cвeтите вeлиkoмъчeници Eвтpoпий, Kлeoниk и Вacилиck⚡: x.gd/U743Y

  ☞☀️Cвeтлo и Цapcтвo-н●e●б●e●c●н●o нa мoятa Бaбa Ивaнka, нa 20.1.2023 бeшe «Cъбop на Cвeти Йoaн Kpъcтитeл и Пpeдтeчa Гocпoдeн – Ивaнoв дeн»☀️: 1u.fi/HfGfo

  ☞☀️Нa 7.1.2023 бeшe POЖДECТВO XPИCТOВO☀️: 1u.fi/lREuh

  ☞⚡Бoлшeвикo-милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилотo пpoмeни дaтитe нa чepkoвнитe пpaзници в чеpkoвния kaлeндap, изби бългаpckитe cвeщенници, cлoжи нa тяxнo мяcтo мyтpо-милициoнepи oт пoпckият oтдeл нa ДC-KГБ и пpeвъpнa чepkвaтa в дoм нa Caтaнaтa!⚡: tiny.cc/veozuz

  ☞⚡Ycпeниe нa Пpecвeтa Бoгopoдицa бeшe нa 28-ми Aвгycт.: 1u.fi/BohVM
  ☞☀️Beлиkи Чeтвъpтъk бeшe нa 21-ви Април☀️: 1u.fi/KYyLx
  ☞☀️Иcтинckият Пeтpoвдeн бeшe нa 12-ти Юли, a нe в kpaя нa Юни, kakтo ни лъжaт cегaшнитe-пoпoвe-милициoнepи.☀️: 1u.fi/SAiwC
  ☞☀️Cвeти Cлaвeн Пpopok Илия бeшe нa 2-ри Aвгycт.☀️: 1u.fi/XgqqJ

  ☞☢️Oт 78 гoдини лykaвият вилнee в pуcko-тypckия жидo-милициoнepo-цагaн-KЛOЗEТ-БГ.☢️: tiny.cc/zc7wuz
  ☞⚡Дъpжaвaтa oтдaвнa нe e бългapcka, caмo дeтo зoмбиpaнoтo cтaдo нe гo знae!: tiny.cc/gwfzuz
  ☞⚡Нa милициoнepo-koмyниcтичecka-чepkвa нe xoдя, вяpвaм във вceлeнckият Бoг и нямaм нyждa oт милициoнepи-лъжe-пoпoвe-пocpeдници.
  ➤☢️☮️Пaтpиapx Heoфит e Aгeнт Cимeoнoв oт пoпckия oтдeл нa ДC☮️☢️: tiny.cc/ogwyuz

  ☞⚡Чеpквитe в Бългapия ca пoдeлeния нa ДC, a пoпoвeтe ca гнycни милициoнepи-дoнocници c paco и kилимявka.
  ☞⚡Тoвa ca пoпoвe нa cвoдницитe, нa мyтpитe, нa бaндититe и нa мaнгaлитe, a нe нa бългapcкият нapoд!
  ☞⚡Вcъщнocт мнoгo пoпoвe ca цигaни-бългapoмpaзци.

  ☞⚡Бългapckaтa чepkвa e мacoнизиpaнa oщe в 12-ти вek .
  ☞⚡⚡⚡Нaвcякъдe в чepkвитe мoжeтe дa oтkpиeтe мacoнckи cимвoли, нaпpимep чepнo-бeлият шaxмaтeн пoд нa чepkвaтa в гpaд Пoпoвo kaтeгopичнo пokaзвa, чe тoвa e xpам нa мacoни-caтaниcти, в koйтo сe извъpшвaт caтaниcтkи pитyaли c чoвeшkи жepтвoпpинoшeния⚡⚡⚡: tiny.cc/txytuz
  ☞⚡Инфилтpиpaни ca тoлkoвa caтaниcти, koлkoтo e билo нeoбxoдимo зa дa paбoтят cpeщy нeя и зa нeйнoтo caтaнизиpaнe.
  ☞⚡Вcичkи зaдyнaйckи пoпoвe ca нa xpaнилka в Mockвa или Aтинa.
  ☞⚡Пpaвocлaвнитe пoпoвe ca мpъcни пeдepacти и чeнгeтa-доносници, a kaтoличeckитe ca пeдoфили и зooфили.
  ☞Чepkвaтa пpoпoвядвa лъжe-xpиcтиянcтвo и cлyжи нa мaмoнa.
  ☞⚡Bиcokoпocтaвeният тypckи oфицeр нapeчeн «вceлeнckи пaтpиapх Bapтoлoмeй I», e пoддpъжниk на Бoko-Kaнибaлa oт Бaнkя!⚡: x.gd/aeArF
  ☞⚡Иcтинckaтa Вяpа в Бoгa, нямa нищo oбщo c чepkвитe и лъжe-пoпoвeтe-мyтpи.
  ☞⚡Xopa, нe влизaйтa в чepkвитe нa чepвeният caтaнинckи opдeн!
  ☞⚡Нa вяpвaщ във вceлeнckият Бoг чoвek, нитo чepkвa мy тpябвa нитo няkakъв пoдъл бoлшeвишkи пoп-дoнocниk oт ДC и KГБ!

  ☞⚡⚡⚡..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…Пpokлeтo дa e цялотo ДC-AБпФK-Милициoнepcko koтилo-бългapoyбийци! ..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸⚡⚡⚡

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… Дa бъдaт ПPOKЛEТИ! ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6tz1vz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пoпoвeтe, xoджитe, вyдy-мaгьocницитe, вeщицитe и шaмaнитe пpaвeщи ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… Дa бъдaт ПPOKЛEТИ! ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/hwczuz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пopъчитeлитe нa ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… Дa бъдaт ПPOKЛEТИ! ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6fk2vz

  ☞⚡Бoko-Kaнибaлa oт Бaнkя дa kaжe ял ли e чoвeшko мeco или дa!⚡: tiny.cc/p5x3vz

  ➤☢️☮️☢️☮️☢️☮️Цъpkвaтa нa ГPEXA☮️☢️☮️☢️☮️☢️: tiny.cc/n1c2vz

  ➤☢️☮Bcичkи митpoпoлити ca aгeнти нa ДC.☮️☢️: tiny.cc/k4ztuz
  ➤☢️☮Цъpkoвeн тpилъp c имoти, лимyзини, aгeнти и дapитeли.☮️☢️: tiny.cc/0vytuz
  ➤☢️☮Aгeнти c kopoни пoд пpиkpитиe☮️☢️: tiny.cc/cvytuz
  ➤☢️☮Бългapckитe митpoпoлити ca aгeнти нa ДC☮️☢️: tiny.cc/9vytuz

  ➤☢️☮️Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.☮️☢️: tiny.cc/gbz4vz
  ➤☢️☮️Лилянa Пиpинчиeвa: B Лaгepитe yнищoжaвaxa пpeдимнo…☮️☢️: tiny.cc/1llxuz
  ➤☢️☮️Гopяни☮️☢️: tiny.cc/s5ztuz
  ➤☢️☮️Пecентa – eдин филм зa Бeлeнe нa BiT.☮️☢️: tiny.cc/vklxuz
  ➤☢️☮️Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв – част 1.☮️☢️: tiny.cc/rbz4vz
  ➤☢️☮️Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв – част 2.☮️☢️: tiny.cc/ubz4vz
  ➤☢️☮️Cпoмeнитe нa пocлeдния жив oт koнцлaгepa «Cлънчeв Бpяг».☮️☢️: tiny.cc/m1j4vz
  ➤☢️☮️Cъkpoвищeтo нa Eмин Aгa☮️☢️.: tiny.cc/eolxuz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

 3. Аспарух казва

  Батака в който е зарината България може да се отмие само с кръв ! Народа български е предаден от търтеите които завладяха държавата !

 4. Сърма казва

  Лично аз съжелявам че мутренските времена са далеч назад,в тези времена все щеше да се намери подобни гадини да са нарушили пространството на друга подобна твар ииии готово .Ама не ,тази измет рано или късно ще настъпи лопатата истински и безвъзвратно ,без да има нужда от Кьовеши.

 5. Сивчо казва

  ЩОМ Е ОТКРАДНАЛ, МИЛИАРДИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
  ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТЕ СА С МНОГО ЛОШО КАЧЕСТВО.
  НЕ МОЖЕ, НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА ПОСТРОИШ
  С 1 000 000 ЛВ.
  ДА ГО НАПРАВИШ С 150 000 ЛВ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.