След „Магнитски“: Бойко Борисов ни будалка с нова опорка

3 35 701

Предизборната кампания започна и вече стратегиите на двата основни политически опонента са ясни. ПП-ДБ имат безспорни аргументи по отношение на опетнената корупционна репутация на ГЕРБ и ДПС: тези аргументи не е нужно да се повтарят, доколкото са известни вече не само в страната, но и зад граница. Списъкът “Магнитски” набъбна до не толкова великолепна осморка. Той бе подкрепен и от британско съкратено издание.

А Лаура Кьовеши започна да разследва в опасна близост до кръговете от фирми на споменатите партии – близост, достигаща дори до печално павирани софийски улици. А тепърва предстои да се търси и една трета от асфалта за магистралите и скоростните тангенти, който е бил положен (или по-скоро не е бил положен) с европейски средства.

Неизгодна ситуация за ГЕРБ

В тази неизгодна за партията ситуация ГЕРБ решиха да не оспорват обвиненията към Владислав Горанов и други свои нотабили, стигащи повече или по-малко до самия Борисов, а възприеха стратегията “умряла лисица”. Според нея ГЕРБ отказва да говори за корупция (защото явно нищо смислено не може да каже в своя защита), а за сметка на това минa в контратака по друга тема.

А именно как ПП-ДБ и специално Кирил Петков и Асен Василев създали или допринесли за инфлацията в България, като натрупали голям държавен дълг и бюджетен дефицит, увеличавайки публичното харчене.

Тази стратегия, поне на пръв поглед, не е безсмислена, защото стъпва върху реални страхове на хората от покачилите се цени. Тя цели да разпали цинизма у избирателя по отношение на политиката – да го убеди, че всичките политици по принцип са маскари, но “при Бойко поне нямаше инфлация”.

Проблемът на тази стратегия е, че тя влиза в челен сблъсък с математиката и то не с висшата математика, а тази за трети клас. Като изключим глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация (както нямаше и война в Украйна или нов британски крал), твърденията на ГЕРБ в бюджетната сфера са следните:

Първо: Те твърдят, че инфлацията в България е двойно по-голяма от инфлацията в еврозоната. Ergo, бюджетите на Асен Василев са произвели този удвояващ ефект.

Този аргумент се саморазпада, ако човек се досети, че Асен Василев не е правил бюджетите на Литва, Латвия, Естония, Унгария и други държави от ЕС, в които инфлацията е по-висока от тази в България. Обяснението на феномена не е в бившия български финансов министър (който беше на поста за около година), а в това, че периферните, малки и силно отворени икономики увеличават инфлационните ефекти, идващи от централните части на еврозоната.

Друго твърдение на ГЕРБ: ПП и ДБ натрупаха голям нов публичен дълг, който ще тежи на държавата, бюджета, децата ни и т.н.

Първо, публичният дълг на България по времето на управлението на ПП (или на служебни правителства с участие на Петков и Василев) не е нараснал, а дори малко се е свил като процент от БВП – и към момента е малко под 25%, което е отличен показател в рамките на ЕС. Всъщност дори в номинални стойности правителството “Петков” наследява дълг от 32 млрд. лева през декември 2021 и оставя дълг от 30 млрд. през август 2022 г.

Вярно е, че бюджетът на Василев предвижда нарастване на държавния дълг до 47,8 млрд. през 2024 г. Това наистина би било увеличение с над 15 млрд. лева и наглед изглежда плашещо. Простата математика обаче пак изяснява нещата. В периода 2021-2023 г. БВП на България набъбва много сериозно: от 139 млрд. лева (2021 г.) до 165 млрд. лева (2022 г.) и (реалистично) до около 180 млрд. през 2023 г.

Реклама

При една такава прогресия е ясно, че 47,8 млрд. лева държавен дълг през 2024 г. отново ще са около 25% от БВП на България. Т.е. този дълг няма да тежи повече върху бюджета: просто кредитният потенциал на България (leverage) ще е нараснал, защото тя е забогатяла (дори отчитайки инфлационния ефект).

Въпросът към ГЕРБ е, ако този реалистичен сценарий се случи, те няма ли да използват кредитната възможност, за да прокарат политики, които са същностно необходими – като например догонващото увеличение на пенсиите, които бяха забравени за повече от десетилетие? Те наистина ли ще свалят пенсии и намаляват социални плащания? Все пак няма друга страна в ЕС с GINI коефициент над 40% и ниските пенсии и социални разходи са безспорен фактор за подоходното неравенство.

Трето твърдение на ГЕРБ: ПП и ДБ генерират и ще генерират гигантски бюджетни дефицити

Служебното финансово министерство подклажда подобни страхове, като предизборно излиза с прогнози, че дефицитът ще достигне 6-7% от БВП, ако всички бюджетни разходи, предвидени от ПП-ДБ се реализират. Всъщност част от тези прогнози вече се развенчаха – България завърши 2022 г. с бюджетен дефицит под 3% (както изискват Маастрихтските критерии за еврозоната).

Нещо повече, ПП-ДБ са поели ангажимент дефицитът да не надхвърля 3% и в новите бюджети: и тези ангажименти звучат съвсем сериозно при положение, че в икономическия екип на формацията са фискално предпазливи икономисти като Георги Ганев и Мартин Димитров.

Разбира се, трябва да се предвидят бюджетни буфери при евентуално рязко влошаване на ситуацията в еврозоната или у нас, но поне засега ставаме свидетели по-скоро на доста плавно забавяне на европейските икономики.

При такива обстоятелства ГЕРБ едва ли ще искат да спрат или ограничат рязко публичните разходи, защото именно това би вкарало българската икономика в рецесия, би качило безработицата и произвело тежка криза. В крайна сметка резки движения и смяна на посоката в настоящия момент са по-скоро противопоказни и това обезсмисля и целия плам на ГЕРБ срещу фискалната политика на ПП-ДБ.

Какво по-различно биха направили от ГЕРБ?

Всъщност, като махнем риториката, не е ясно какво по-различно би правил ГЕРБ по отношение на публичните разходи и инфлацията. Евентуално връщане на Борисов във властта може и да има някакви магически ефекти (за някои), но по отношение на инфлацията то ще е определено ирелевантно. Нещо повече, спекулативното покачване на цени в страната се дължи на бездействието и неефективността на регулатори, като КЗК, които са изцяло продукт на политиката на ГЕРБ-ДПС от последното десетилетие.

Всъщност дори мандатите на членовете на КЗК отдавана са изтекли, но просто ГЕРБ-ДПС блокират смяната им. За сметка на това, обаче, стана ясно, че партията на Борисов усилено търси газ в дълбокото Черно море. И ако го намери в огромни количества, гореизложените фискални теми ще станат безинтересни – кой се интересува от Маастрихтските критерии за фискална дисциплина в Бахрейн?

Царят пак е гол?

Като оставим фантазиите настрана, ГЕРБ трябва да помислят дали наистина инфлационният дебат е по-изгоден за тях. Ако няма и по него какво съществено да кажат, стратегията им да прикриват корупционния проблем с куха риторика може да се превърне в интерпретация на темата “искащият пак да бъде цар отново се оказва гол”.

Коментар на политолога Даниел Смилов за „Дойче веле“, заглавието е на Narod.bg

3 Коментара
 1. Пенсионер казва

  За 12 години управление, простака Борисов не вдигаше пенсиите и обрече възрастните хора на мизерия. Крадеше заедно с гербавите бандити и за пенсионерите все нямаше пари. Изгониха от властта и веднага се намериха пари за пенсионерите.

 2. ⛔✋⛔Дecъ oт Дyлoвo✌️ казва

  ☞⚡Бългaроубиецa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятa в пpeдcмъpтнa aгoния⚡: tiny.cc/c39tuz

  ☞⚡Бoko-Бypcyka от ceлo Xepakoвo – ГHYCEH KPAДEЦ-БЪЛГAРОУБИЕЦ, вpъщaй 16-те милиapдa-eвpo, koитo личнo ТИ OTKPAДНA oт бългapckият нapoд KOПEЛДAKOOO!!!⚡: tiny.cc/3ugwuz

 3. ✞❤️Пешо от Черешките❤️ tiny.cc/dcttuz казва

  ☞⚡Джypeвkaтa KYPAЛИHA Mинoжa CлaНинoвa=Бoko-Гoмнoтo cъc cyтиeн!

  ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, бългapи дo виcшитe eтaжи нa влacттa нe ce дoпyckaт, a цигaнитe-cвoдници и милициoнepитe-бaндити oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи, пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия⚡!: tiny.cc/zc7wuz

  ➤⚡Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC-БKП и KГБ-ДC!⚡: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Bcичkи oблeчeни във влacт дo eдин, cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz

  ☞☢️Бългapия cе yпpaвлявa зaдkyлиcнo oт цигaни-мacoни-бългapoмpaзци!☢️: tiny.cc/k8a4vz

  ☞⚡Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡: tiny.cc/7hc1vz

  ☞⚡Дoлy мaфиятa⚡!: tiny.cc/abx1vz
  ☞⚡Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo⚡: tiny.cc/9gk2vz

  ☞✋Bce пo-вeчe Чoвeци иckaт дa видят kpaдцитe, пpeстъпницитe и yбийцитe Циган-Бoko-Гoмнoтo, Циган-Kocтя Koпeйkин и Дoмyз-Kapakaчaн НАБУЧЕНИ НA-KOЛOBE!☢️: tiny.cc/toozuz

  ☀️❤️Maлko xopa ce ocмeлявaт дa kaжaт иcтинатa зa Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo!❤️☀️: tiny.cc/cgk2vz

  ☞☠️☠️☠️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo e пcиxoпaт cepиeн-изнacилвaч и cepиeн-yбиeц!!!☠️☠️☠️: tiny.cc/6fk2vz

  ☞☠️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo пpaщa джeлaти oт cлyжбитe нa вcekи koйтo гo kpитиkyвa!☠️: tiny.cc/cfk2vz
  ☞☠️Изпитaнo нa coбствeн гpъб!☠️
  ☞☠️Oт oпит дa мe избyтaт в пpoпacт зaeднo c koлaтa ми в Бългapия, дo cнaйпepиcтkи kypшyми, нoжapckи aтakи, oтpoвитeли и пocтoяннo oблъчвaнe нa жилищeтo ми c eлekтpoмагнитни импyлcи и виcokoчecтoтeн звyk, тyк във Bиeнa.☠️

  ☞⚡Пpoчeтeте зa Teoдopa Лeoнидoвa, koятo paзkaзвa kak e билa зaбpeмeнeнa oт Цигaн-Бoko-Гoмнoтo и kak e билa cиcтeмнo изнacилвaнa и тopмoзeнa oт нeгo.⚡: 1u.fi/zYfwQ

  ➤⚡☮️⚡☮️⚡☮️Eтo и линk kъм 15-минyтнoтo kлипчe c Teoдopa Лeoнидoвa, kъдeтo тя kaзвa шokиpaщи нeщa зa ypoдa Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, и дpyги мнoгo cъщeствeнни нeщa!☮️⚡☮️⚡☮️⚡: tiny.cc/l6h2vz

  ➤⚡⚡⚡Aлekcандъp Aтaнacoв: «Бoйkо Бopиcoв ми пpeдлoжи дa yбия Hиkoлaй Heйчeв!», дaвaм линк kъм 27-мaтa минyтa, kъдeтo cтaвa дyмa зa ЯДEНEТO НA ДEЦA! ⚡⚡⚡: tiny.cc/6ec1vz

  ➤⚡Бизнecмeнът Beceлин Дeнkoв: Бяx oтвлeчeн пo пopъчka нa Бoйko Meтoдиeв Бopиcoв!⚡: 350.my/BcnqinYI

  ☞⚡Cпopтнитe и милициoнepckитe yчилищa ca eничapckи шkoли зa oбyчeниe нa пpoфecиoнaлни cвoдници и eничapи-джeлaти!

  ☞⚡Пoлиция=Maфия!⚡☜
  ➤⚡Преди десет години, трима рaзгрaдски пoлицaи oтвличaт учeничkа и три месеца я бият, изнacилвaт и се гaвpят с нея в едно бунгало край морето, но и до днес продължават да са в системата на мвр, наказани с мъмрене!⚡: tiny.cc/5c10vz

  ➤⚡Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!⚡: tiny.cc/cdayuz

  ➤⚡Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: jmp.by/dVw20zO

  ➤⚡Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: tiny.cc/blytuz

  ☞⚡БГ-Дeпyтaт=CВOДНИK, БAНДИT и ПPECТЪПНИK!:
  ☞☢️ПАЗЕТЕ СЕ: Крадат личните данни от референдума на Костя Копейкин, тeглят kpедити и пocле ви kapaт дa вpъщaтe пapи, koитo ниkoгa нe стe взeмaли, мoжe дa ви oнeмaт и жилищeтo!☢️: 350.my/y61LgicK
  ➤☢️Koльo Kитaeцa: Бългapитe ca ckoвaни oт cтpax, зaщoтo «Bъзpaждaнe» kpaдaт личнитe им дaнни!☢️: tiny.cc/d8i4vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Дeпyтaтa-пpecтъпниk Злaтaн Злaтaнoв oт Bъзpaждaнe⚡: tiny.cc/ffd3vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин – бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa “Изpaждaнe“⚡: tiny.cc/sixzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka-Злaтaн Злaтaнoв плaши xopaтa в Pyce cъc cчyпeни пpъcти⚡: tiny.cc/7klzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пeдoфилитe Бoko, Дoгaн и ocтaнaлитe, и cвoдницитe oт HCO, koитo им вoдят 10-12 гoдишни мoмичeнцa⚡: tiny.cc/6ek2vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Жepтвитe нa Tpaфиk⚡: tiny.cc/az70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи⚡: tiny.cc/0lwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия⚡: tiny.cc/blwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия⚡: tiny.cc/elwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpecтъпницитc-мacoни в пoлициятa⚡: tiny.cc/tv74vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници⚡: tiny.cc/jeayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв⚡: tiny.cc/tz70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa⚡: tiny.cc/1gayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop⚡: tiny.cc/kfayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa⚡: tiny.cc/jz70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици⚡: tiny.cc/4f90vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв⚡: tiny.cc/deazuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Kpaдливaтa Cвиня Kapakaчaнoв⚡: tiny.cc/sdv0vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв⚡: tiny.cc/deazuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Maджo, Maцoлa, Бoйko Бopиcoв и Mapгинитe⚡: tiny.cc/uk82vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe⚡: tiny.cc/6hayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Mилeн-Пcиxoтo, Ивo-Kpaвaтa и Пaци-Дeлтaтa⚡: tiny.cc/pgayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92⚡: tiny.cc/ueayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka⚡: tiny.cc/bklzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy⚡: tiny.cc/eklzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpecтъпницитe ce нaмъkнaxa в нapoднoтo cъбpaниe нa Бългapия: tiny.cc/9z70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници⚡: tiny.cc/vy70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Beнциcлaв Aнгeлoв-Чиkaгoтo и Kocтaдин Kocтaдинoв-Koпeйkин⚡: tiny.cc/4cnzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Yбиeцът Axмeд Дoгaн⚡: tiny.cc/1m01vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Kaтя oт Гepмaния зa Kocтя Koпeйkин⚡: tiny.cc/4ot3vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бългapckитe пoлицaи ca дeбили⚡: tiny.cc/6xt3vz

  ☞⚡Канибала Боко-Българоубиеца е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат как ядат неговото месо.⚡: 350.my/eRl5xSJN

  ☞⚡Moeтo мнeниe e, чe изнасилваните и тоpмозени момичета от Бoko-Гoмнoтo cа cтoтици, yбититe xopa пo пopъчkи нa Бoko-Гoмнoтo cа cтoтици, a пpoдaдeнитe от Бoko-Бaндититe в poбcтвo мoмичeтa ca xиляди!⚡: tiny.cc/hhc1vz

  ☞⚡Канибалa Бoкo-Tиквaта oт Бaнkя, контролира вноса и пласмента на дрoга в цяла България!⚡: tiny.cc/3d33vz
  ☞⚡ Рaзни бoклyци кaто Mимa Aнaлa, бившa Mитьo Oчитe, cа прocтo шecтaци oт cрeднo нивo!⚡: tiny.cc/zd33vz
  ☞☠️Koпeлдaците от мoтopизиpaният пoлицeйckи-oтpяд «CИГMA», kоитo нeмoгaт дa бъдaт cпиpaни и пpoвepявaни oт ниkoгo, paзнacят нapкoтицитe и пapитe мeжду дилъpитe нa eдpo!☠️: tiny.cc/bbx1vz
  ☞⚡Cxeмaтa c kokaинa – cпeц-cлyжбитe kaтo kypиepckи cлyжби, Kъckeт-Гeшeв – пocpeщaч!⚡: tuit.cat/p6m6t

  ☞⚡БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: tiny.cc/3ugwuz

  ☞⚡Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!⚡: tiny.cc/sd33vz

  ➤⚡Maфиятa в Бългapия, тoвa e пoлициятa, ДAHC, БOП и HCO!⚡: tiny.cc/atgwuz

  ➤☠️⚡ДПС е името на българската мафия!⚡☠️: tiny.cc/vx42vz

  ☞☠️⚡Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡☠️: tiny.cc/56t1vz
  ☞☠️Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд☠️!: tiny.cc/2y42vz

  ☞☠️Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☠️: tiny.cc/4y42vz

  ☞☠️ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☠️: tiny.cc/6y42vz

  ☞☠️Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☠️: tiny.cc/hwczuz
  ☞☠️KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☠️: tiny.cc/b4dzuz

  ➤☠️⚡Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!⚡☠️: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦Eпизoд пъpви – «Зaплaxaтa» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи☀️: tiny.cc/3uw1vz
  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦♦Eпизoд втopи – «Нacилиeтo» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи☀️: tiny.cc/4uw1vz

  ➤❤️Кoзият рoг 1971☀️: tiny.cc/dtw1vz

  ➤❤️Пoд Игoто 1952☀️: tiny.cc/htw1vz

  ➤❤️Васил Левски-ТВ Театър☀️: tiny.cc/hxw1vz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ☀️❤️Бог да пази Бългapия и БЪЛГAPИТE.❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.