Разследван за кражби води листа на Стефан Янев – ето кой е проф. д-р полк. Сашо Евлогиев

3 20 215

Водачът на листата на партия „Български възход” в Шумен не е случайна фигура – Сашо Евлогиев е професор, доктор, полковник, бивш зам.-областен управител, бивш декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Националното военно училище „Васил Левски”. За пенсионирането си преди две години е удостои с плакет на Областната управа, отличие, което преди него друг военен не бил получавал, патетично подчертават местните управници. Иначе казано – проф. д-р полк. Сашо Евлогиев е много важна фигура в Шумен.

Да води листата на Стефан Янев не е дебютът му на избори. През 2021 г. безуспешно се подвизава в листата на „Изправи се. БГ” на Мая Манолова. Партийното номадство, както е известно, отдавна не е  разтърсваща новина.

Далеч по-скандално е обаче, че носителят на гръмки титли Сашо Евлогиев е разследван и съден за кокошкарски кражби, свързани с тренировките на деца-плувци.

И както може да се очаква, предвид състоянието на правосъдието у нас, през 2020 г., когато триумфално се пенсионира, полковникът е оправдан от военния съд в Сливен за злоупотреба със служебно положение.

Понеже в Шумен са наясно с високото му положение и познанствата му с влиятелни бивши военни министри, не са изненадани. Явно оправдателната присъда не стига за пълната му реабилитация, но веднага след нея, тогавашният служебен премиер Стефан Янев го назначава през май 2021 г. за зам.-областен управител на Шумен.

Това е официалната версия на полковника, но има и тайна история, която започва десет години по-рано, през 2011 г. Тогава Сашо Евлогиев е шеф на спортния клуб във военното училище, който разполага с хубав басейн. Решено е да се събират такси от плувците, като децата плащат по 24 лева, а възрастните – по 50 лева на месец.

„Евлогиев каза, че от таксата на всяко дете по 8 лева остават за треньора, а другите са за клуба, понеже и той трябва от нещо да живее” – припомня си Димитър Христов. Той е работил като треньор в клуба, бил е свидетел по делото срещу полковника, а сега е активист в местното сдружение „Ние гражданите”.

Димитър Христов уточнява, че за 22 месеца, докато работи в клуба, предава на Евлогиев 30 000 лева от такси и карти. „Имаше и още двама треньори, но не знам те какви пари са му дали.” Веднага да уточним, че по онова време отоплението, водата и тока, тоест всички разходи на басейна, са заплащани не от спортния клуб, а директно от военното училище. Така че от събраните такси явно „живее” не клубът, а някой друг покрай него. „За парите, които предадох на Евлогиев, той не ми е издал документ.

Далеч по-неприятно беше, че не давахме никакви документи и на родителите за платените такси, а те питаха, настояваха, но ние само се свивахме, от нас нищо не зависеше. Нямаше как да им издадем дори касова бележка. Евлогиев беше наясно с това, но така и нищо не направи, просто не реагира по никакъв начин” – припомня си срамната ситуация Димитър Христов.

След като свършва двугодишният му договор с басейна, той заминава на работа като капитан на яхта в Дубай. След време, когато се връща в България, пред него се вдига завесата и на други тайни, свързани с военния спортен клуб.

Реклама

Оказва се, че докато е бил в Дубай, Сашо Евлогиев го е „командировал” в София на конференция по модерен петобой. По-точно, изготвено е командировъчно, под което стои фалшив подпис на Христов. „Занесох този документ в кметството, на който ме е разписал Евлогиев, понеже кметството беше платило тази измислена командировка, а там ми заявиха: ама той е полковник, не можем да заставаме срещу военното училище!”.

Това оправдание Димитър Христов ще чуе още няколко пъти през следващите години. Включително и когато се оказва, че двете чистачки на басейна Светла Асенова и Малина Кънева са били вписани във ведомостите за заплати като треньорки. Те обаче не са взели и стотинка, парите не са разделени дори между треньорите, а са потъвали в друг джоб.

„Години по-късно разбрах, че освен заплатите ни по трудов договор с военния клуб, сме имали възнаграждения и от общината, понеже басейнът работеше по проекти за обучаване на деца, но не сме получили нищо. Ясно е кой и как е отчитал проектите.”

Когато след време започва разследването срещу полковника, са открити хиляди фалшиви командировъчни, издадени от военния спортен клуб на малолетни деца. Ясно е, че поради възрастта си те не могат да бъдат „командировани”, не могат да разписват и подобни документи. А къде са отивали парите от тези документи,  отговорът на този въпрос знае проф. д-р полк. Сашо Евлогиев, като шеф на клуба.

И тук идва последната капка, от която далаверата прелива към прокуратурата. Оказа се, че под фалшиви командировъчни стои и подписът на дете на един от шефовете във военната полиция в Шумен. Той започва разследване през 2017 г., а Димитър Христов става един от основните свидетели. Бързо става ясно, че фалшивите командировъчни са само детайл в схемата за източване на пари от клуба.

Година по-рано, през 2016-а, е сключен договор с кметството в Шумен, според който басейнът на военните ще бъде използван за тренировки на хлапетата от  детските градини. По това време Евлогиев е вече декан на артилерийския факултет, а клубът има друг началник, но той така или иначе е подчинен на влиятелния полковник.

Кметството заплаща на клуба 12 000 лева, а днешният водач на листата на „Български възход” отчита тези пари с… фактури за гориво, закупено в родния му град Търговище.

„Когато документите отиват в общината, там ги приемат без забележки, въпреки че с тях трябва да се отчетат заплатите на треньорите” – обяснява Димитър Христов. Когато попитали в кметството защо приемат подобни документи, оттам им отвърнали – ние не сме разследващ орган, вече сме ги дали тези пари, няма сега да си ги искаме обратно! „Как може да се дадат едни пари от кметството и после да не ги интересува как са били похарчени?” – чуди се и се мае Димитър Христов.

Далаверите на клуба стигат до военната прокуратура в Сливен. Следва заповед да се изземе документацията на клуба в Шумен. „Продължиха с разпити на служители, излязоха и други злоупотреби.

Сашо Евлогиев, въпреки че беше декан във военното училище не можа да спре разследването, повдигнаха му обвинение за длъжностно престъпление на служба” – спомня си Димитър Христов. Делото приключва 2020 г., като полковникът е оневинен от военния съд в Сливен. Въпреки документите, въпреки личните свидетелства на треньори и други служители от басейна. 

Сега господинът води листата на Стефан Янев, който наскоро заяви, че „само говоренето за корупция, която е основен проблем в България, не е достатъчно, трябват и реални действия.” Какво по-реално от това – да се изстреля за водач на листа един оневинен полковник!

3 Коментара
 1. !?!?!? казва

  Защо ТОЗИ не е сниман по ПОТНИК,а ПЕТНИ ВОЕННАТА УНИФОРМА ???? ЗАЩО????

 2. Лелеееее казва

  И този подобно на простият и крадлив Борисов е абсолютен боклук. Крадци, корупционери и простаци. Това са
  възходящите, герберастите и депесарите. Нищо добро не може да се очаква за България.

 3. Д-р Менгеле казва

  Що, Стефчо Бастуна да не би да не е боклук? Дедо Кисинджър много мрази военните. Мястото им, казва дедо Киси е „пушечно месо“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.