Заради кражбите на ГЕРБ: Строителните босове шокирани с нови правила за пътни ремонти

4 57 619

Служебното правителство ще се нагърби с изработването на нова философия за ремонт на пътищата, съобщи регионалният министър арх. Иван Шишков по БНТ. Според него тя ще бъде заложена в следващите договори със строителните компании. Министърът поясни, че необходимостта от нови правила е била констатирана при проверките на магистралите, строени при правителствата на Бойко Борисов.

След последната ревизия Шишков обяви, че една трета от заложения по проект асфалт на Северната скоростна тангента липсва.

„Ние в момента променяме цялата философия на ремонтирането на пътища, включително и на изграждането им. Мисля, че намерихме къде е проблемът, като за това ни помогнаха проверките на 4-те магистрали, резултатите от които обявих и които станаха предмет на коментари. Именно тези проверки ни насочиха как да направим новите конкурси за поддръжката на пътищата за следващите три години.

В тях, освен текущи ремонти, има и елементи на основен ремонт. Когато се извършва текущ ремонт на един път, по него може да се наложи да се укрепят и конструктивни елементи. Затова започваме да правим задание за проекти, за да може с тези проекти да правим и основни ремонти. Това беше големият проблем при предишното възлагане и контрол и затова състоянието на пътищата ни не е задоволително“, коментира министърът.

Реклама

Шишков отрече твърденията на ГЕРБ, че резултатите от проверките се огласяват предизборно. Той коментира, че одитите на някои от магистралите са започнали още през ноември м.г. и резултатите от тях са обявени преди време. „Аз не можех да не показа резултатите от тези проверки, защото обществото 10 години се интересуваше от тях. Бях длъжен да ги покажа, за съжаление това са резултатите. Когато взимахме пробите, никой не е знаел, че данните ще са такива“, обобщи той. 

За проверката на скоростната тангента на София Шишков каза, че тя още не е завършила окончателно, като предстои да се види дали в изграждането на земната основа също има нарушения. „Тепърва предстои да се стане ясно дали в основата на ССТ има липси и некачествени материали.

Факт е, че при взетите проби 1/3 от асфалта го няма. Оттам нататък скоро ще разберем какво още няма и какво е качеството на материалите“, съобщи той. 

Другата седмица ще започне укрепването на свлачището на автомагистрала „Струма“, обеща още Шишков.

4 Коментара
 1. ГЕРБ-крадци казва

  Борисов няма право дори да диша въздуха на България
  Крадец и простак! Завършен простак!

 2. miroslav казва

  Чули не до чули вече го вкараха в затвора! Съда ги решава кой виновен и кой не.

 3. Йордан казва

  Строителен надзор новоизлюпен клон в България на фирма SGS. Два месеца след като стартира строителството на Северна тангента подмени избрания с конкурс резидент на надзора за да тури „подписват“ т. е. зависим от Хидрострой човек

 4. Балабанова казва

  За пореден път се убеждавам в простотията и лошотията на българина. ПРОСТИ , НЕВЕЖИ И ЗЛИ !!! Като папагали повтарят едно и също. КЪСОПАМЕТНИ ЛИ СТЕ ? Всички се оправдават с Борисов. А останалите на луната ли бяха през тези 32 години ???

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.