ЦЕНОВА ВОЙНА: КРС подпука „Виваком“

1 55 825

След години на привиден мир основните играчи на телекомуникационния пазар влязоха в открит двубой. От едната страна са А1 и „Йеттел България“, които оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сделката, с която „Булсатком“ продаде за 90 млн. евро базовите станции и фиксираната си мрежа на United Group, компанията – собственик на „Виваком“ и „Нова тв“. В края на миналата година пак двата оператора подадоха сигнали в КЗК, с които твърдяха, че покупката на „Булсатком“ от бизнесмена Спас Русев може да наруши конкуренцията.

Основното твърдение на двата телекома е, че с косвеното придобиване на инфраструктурата на „Булсатком“ и финансирането на сделката третият голям играч – „Виваком“, може да получи прекалено голям контрол над пазара. „Йеттел“ е по-активен пред публиката и казва в прессъобщението, че така конкурентът им „Виваком“ ще има монополно положение – с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на интернет.

И сега вече новината – Комисията за регулиране на съобщения ще разследва „Виваком“! На сайта на КРС е качено съобщение, че в Комисията са постъпили искания от осем предприятия за даване на задължителни указания на „Виваком България“ ЕАД и за оказване на съдействие за разрешаване на спорове с „Виваком България“ ЕАД по реда на Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура (ЗЕСМФИ) относно индексацията на цените за достъп до и съвместно ползване на физическа инфраструктура – канална мрежа.

Narod.bg припомня, че телекомът е собственост на най-голямата кабелна компания в Сърбия United Group, която пък е притежание на британската BC Partners. Зад цялата схема стои сръбският милиардер Драган Шолак, „дал назаем“ 127 млн. евро на компанията на Спас Русев – Вуйчо Спас Viva Corporate, за да купи „Булсатком“.

КРС отчита, че тези цени се включват като компонента при определяне на цените за крайните потребители, поради което производството по постъпилите искания е от първостепенно значение за осигуряването на достъпни цени на електронни съобщителни услуги.

В съответствие със сроковете по реда на ЗЕСМФИ, с Решение № 25/19.01.2023 г. е определена специализирана комисия, която разглежда исканията  и към момента събира становища и доказателства от предприятията.

Реклама

Специализираната комисия изисква и доказателства за съответствието на определените цени с Методиката за начина за разпределяне на разходите при определяне на цени за предоставяне на достъп до и съвместно ползване на физическа инфраструктура и право на преминаване по ЗЕСМФИ, както и останалите изисквания предвидени в нормативната уредба.

След приключване на задължителните процесуални действия, съгласно изискванията на ЗЕСМФИ и Процедурните правила на КРС за решаване на спорове по глава осма от ЗЕСМФИ, КРС ще се произнесе с мотивирано решение по отношение на постъпилите искания за задължителни указания.

Съгласно чл. 87, ал. 4 от Закона за задълженията и договорите, разваляне на договора не се допуска, когато неизпълнената част от задължението е незначителна с оглед на интереса на кредитора.

В тази връзка в случай че дадено предприятие не заплаща спорното увеличение на цената за достъп в периода до момента на произнасянето на КРС с решение по исканията за даване на задължителни указания, това не следва да се счита за основание за прекратяване на предоставения от „Виваком България“ ЕАД за достъп до и съвместно ползване на физическа инфраструктура – канална мрежа.

КРС постоянно наблюдава развитието на пазарите на електронните съобщителни мрежи и услуги, по-специално промените в условията, при които се осъществява конкуренцията между предприятията на дерегулирани пазари, на които са действали наложени специфични задължения.

При неблагоприятно развитие на пазарите на дребно или на едро, което засяга ефективната конкуренция между пазарните участници, КРС ще предприеме действия, съобразно правомощията си по Закона за електронните съобщения и Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, при тясно взаимодействие с останалите регулаторни органи.

1 Коментар
 1. ◍•ᴗ•◍✋Лeнa Mycтaka✌️ казва

  ☞⚡Глacyвaщитe зa koгoтo и дa билo сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!⚡: tiny.cc/a5w0vz
  ☞☢️Случайни там горе няма, aбcолютнo вcичkи пoлитици ca нacлeдници нa шyмkapитe-тepopиcти и ca oт ДC-БKП-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☢️: x.gd/4QzML
  ➤☢️Cpoдявa ги тepopиcтичнoтo минaлo нa тexнитe пpeдци и oмepтaтa нa OПГ-тaтa в koитo вcичkи тe ca «БPATЯ» пoжизнeнo, a пpoтивoпocтaвянeтo нa пapтиитe e циpк зa пpeд пpocтaтa paя!☢️: tiny.cc/wewyuz
  ☞⚡Oплeтeни ca в пpеcтъпни cxeми kaтo свински черва!
  ☞⚡Нa Kюнплaц във Bиeнa ca дc-пpиятeлитe нa бaщa мy нa Kиpy, kpaдцитe c kyфapчeтaтa oт вpeмeтo нa дpyгapя Лykaнoв!☢️: x.gd/qLlim
  ☞⚡Бащата на Кирил Петков е Петко Петков, който в съучастие с Петко Тарашманов, и двамата от БКП-ДC, открадва от завод „Електроника“ 187 млн.долара, изнесени първоначално в Австрия и след това в Канада.
  ☞⚡Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв c kyпeнaтa диплoмa зa yчитeл пo биoлoгия, cтapшинkaта-дoнocниk oт ДC-BKP, от ceлo Cokoлoвo-Лoвeшko, e kyпил мaйka мy Maнгeca-Beнeтa от ceлo Гpaмaдe-Дyпнишko, зa двe oвцe и eднo мaгape.
  ☞⚡Пo вpeмeтo нa Лykaнoв, Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв пpeнacяше kyфapчeтaтa c пapи нa вeличиятa oт ЦK нa БKП и ДC в Aвcтpия cpeщy koмиcиoннa.
  ☞⚡Пocлe, Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв бeшe вpъзka мeждy гeн. Acпapyxoв и гpупиpoвkитe.
  ☞⚡A Бaщaтa нa на Циган-Асен Bacилeв, дълги години е бил зам-шеф на KAT-Xасково.
  ☞☢️Kиpy-Измaмaтa e ckлючил фиkтивeн дoгoвop зa 1-млн. лв. c koнcyлтaнтитe WHITE&CASE oт Xapвapд!☢️: x.gd/L3EvJ
  ☞☢️Циган-Kиpy нaлял 100-бoнa във фиpмa нa kyмa cи Бopиcлaв Cтeфaнoв!☢️: x.gd/XJJj7
  ☞⚡Нa изпpoвoдяk oт влacттa, Пpocтo-Kиpo пpибpa плaж, милиapди и eднa бaнka: x.gd/0LilO
  ☞☢️Гербопитек и човек на Кирил Петков лапнаха златни имоти в Царево☢️!: x.gd/BBJkM
  ☞⚡Биo-лaбopaтopийтe нa Kиpy-Измaмaтa, cъбиpaт гeнeтичeн мaтepиaл oт бългapckият нapoд зa «Биг Фapмa» нa Бил Гeйтc и фoндaциятa «Pokфeлep», c цeл cъздaвaнaтo нa «eтничeckи вakcини-бългapoyбийци»!: tiny.cc/axvzuz
  ☞☢️Министър на на Кирил Петков свързан с Axмeд Доган!☢️: x.gd/luiJz
  ☞☢️Kиpy и Acaн ce xвaнaxа нa гepбepacтkoтo xopo!☢️: x.gd/DbdAX
  ☞☢️„Пpoмянaтa“ и ДБ ce oплeтoxa c ГEPБ и ДПC!☢️: 350.my/SxVQptJN
  ☞⚡Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.⚡: 350.my/AH3XVREs
  ☞☢️Kиpy-Измaмaтa ce cpeщa ТAЙНO с Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!☢️: x.gd/DmNy5
  ☞☢️Mъpтъвци „пoдпиcвaт“ избopнитe kнижa нa пapтиитe в Koнцлaгep-Бългapия!☢️: 350.my/fV5tMvTi
  ☞⚡Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo kpoи cxeмa c Дoгaн-Coпoлa oт Дpъндap зa избopитe!⚡: x.gd/3i60f
  ☞⚡Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.⚡: 350.my/wOXKw09B
  ☞⚡Боко-Мравояда-ОМЕРТА⚡: tiny.cc/ejduuz
  ➤⚡Бoko-Гoмнoтo от ceлo Xepakoвo, целува ръката на Доган-Сопола от ceлo Дръндар⚡: tiny.cc/f1b1vz
  ☞⚡Bcekи kойтo вяpвa, чe изeдницитe koито сa сe okoпaли във влacттa oт 78 гoдини, щe cи oтидaт дoбpoвoлнo и пo миpeн път, чpeз избopи и глacyвaнe, e OЛИГOФPEH!⚡: tiny.cc/zy04vz
  ☞⚡Никой не трябва да ходи до урните!
  ☞☢️He нa глacyвaнe, a HA БYHT cpещy ДЪPЖABATA-MAФИЯ тpябвa дa ce вдигнe нapoдa, власт се взема caмo с оръжие!☢️: tiny.cc/w1duuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.