ПАК МИЗЕРИЯ: Общинският ортак на Румен Вълка бяга от скандалната „Софекострой“ без одит

0 7 603

Общинските съветници от БСП и „Демократична България“ искат ревизия на общинската фирма „Софекострой“ във връзка с желанието на изпълнителния й директор Цветомир Жеков, спряган като ортак на олигарха от ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка, да избяга от поста.

Управляващите от ГЕРБ обаче не казват дали ще подкрепят предложението, като най-вероятно това няма да се случи. Това се разбра на заседанието на комисията по икономика в Столичния общински съвет. Искането за одит бе направено както от шефа на групата на ДБ Грети Стефанова, така и от представителя на левицата Милка Христова. Въпросът ще се реши на днешната сесия на съвета, когато оставката на Жеков трябва да бъде гласувана.

Въпреки че споменатата комисия е водеща по въпроса с кадровите промени в „Софекострой“, и вчера не стана ясно защо членът на съвета на директорите на дружеството иска да си тръгне от фирмата. „Бъдете сигурни, че зад личните мотиви на изпълнителния директор вероятно стоят доста сериозни проблеми в развитието на дружеството.

В такива случаи се прави много сериозна ревизия, за да може бъдещият шеф да е наясно какво поема. Нека помислим дали да не възложим тази ревизия на нашата дирекция “Вътрешен контрол“, призова Милка Христова. Шефът на комисията Николай Стойнев от ГЕРБ отговори, че ситуацията в „Софекострой“ е известна от годишните отчети на фирмата. Както „Сега“ е писал, според тях фирмата постоянно е на загуба.

„Щом е така, задължително трябва да се направи одит какви са причините за тези загуби“, продължи Стефанова.

Реклама

До началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество скандали и данни за злоупотреби.

През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството й е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания „Грийн партнърс“.

Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на „Чистота Искър“ „навъртели“ над 3000 км. по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Eдва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че директорът Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Впоследствие от ГЕРБ наложиха именно Цветомир Жеков за нов директор на „Чистота Искър“. Преди това той бе кмет на район „Изгрев“, но на изборите през 2019 г. хората от района го махнаха от кметския стол. Въпреки това управляващите в София решиха, че той е най-подходящ да управлява общинската фирма. Подозренията около „Чистота Искър“, впоследствие „Софекострой“, не се разсеяха и след рокадата.

Отчетите на дружеството за 2020 и 2021 г. показаха, че „Софекострой“ продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените й услуги, както и имената на субектите, които ги предоставят. Преди 3 г. споменатата Милка Христова изчисли, че за 2020 г. приходите на „Чистота Искър“ са в размер на 20,7 млн. лв., от които 95% са от дейности, които са й възложени от Столичната община без конкурс.

За същия период разходите на дружеството са около 20 млн. лв., от които над 11 млн. са за външни услуги, предоставени неясно от кого. За 2021 г. пък външните услуги формираха почти 40% от всичките разходи на дружеството, като единственото по-голямо перо от тях е фонд „Работна заплата“. Директорът Жеков обаче заяви, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Ако неговото напускане бъде гласувано, ГЕРБ предлагат мястото в директорския борд на „Софекострой“ да бъде заето от Стойчо Томов, който в момента е в управата на друга общинска фирма – „Пазари Запад“. Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в район „Изгрев“. На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.