ГЕРБ мишкува: Кметицата на Габрово, близка до Томислав Дончев, пусна криминална обществена поръчка (ДОКУМЕНТ + СНИМКИ)

0 42 931

Поредната криминална обществена поръчка с клеймото на ГЕРБ идва от Габрово и кметицата Таня Христова, която е много близка до топ гербопитека Томислав Дончев. Става дума за закупуване на оборудване в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ на….електрически пещи за керамика!

Преди да разкажем да очевадно крадливата поръчка, Narod.bg припомня, че Таня Христова бе началник на политическия кабинет на Томислав Дончев като министър по управление на средствата от Европейския съюз. После именно Дончев натисна за нейната номинация за кмет на Габрово.

ПОРЪЧКАТА

От една страна стои въпросът с „модернизацията“ на Етъра и как точно електрически пещи се връзват въобще с цялостната идея за автентичност, която е основната притегателна сила за туристите към музея на открито, и на второ място идва и чисто финансовият въпрос – обоснована ли е цената от 24 900 лв. без ДДС, или 29 880 лв. с ДДС за закупуване, транспорт и монтаж на общо 3 бр. елпещи за керамика?

Кратка справка показва, че реалната цена на тези пещи е в рамките на около 16 000 лв. – една от пещите открихме 1:1 с тези, посочени в договора – Модел ALFA 1, марка Colorobbia, с единична цена от 5700 лв. с ДДС (2 бр. от този модел са включени в договор, или общо 11 400 лв. с ДДС), а вторият вид пещ е производство на габровска фирма, намерихме еквивалент със същите характеристики, като цената му е 4680 лв.! Или общо за трите, цената е 16 080 лв.!

Реклама

В същото време, одобреният договор за тези 3 пещи е 29 880лв с ДДС, или това е надценка от почти 86%, пишат будни габровци във фейсбук.

Само преди дни на среща със служебния вицепремиер, г-жа Кметът обяви, че приоритетни за Габрово са именно трите големи договора – този за реставрацията на РЕМО Етър, Обновяването на Дома на Културата и Обновяването на РИМ!

Като граждани сме съгласни, че тези културни, исторически и особено важни туристически обекти трябва да бъдат приоритетни за града ни, защото именно те привличат туристи! НО също като граждани не можем да не сме критични към „модернизацията“, особено на ключови обекти, като Етъра, където туристите идват основно, за да видят АВТЕНТИЧНОСТ, а НЕ електричество навсякъде!

Също така, като граждани, е важно да следим и КАК се изразходват публични средства, било то и евросредства за тези ремонти, защото, в крайна сметка, парите не растат по дърветата, ако ще и да сме общината със „Зеления лист“!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.