Строителят на ГЕРБ: Велико Желев с бой накарал служител да подпише фалшиви документи – ето как се изкарва 1 млрд. лв. от държавата

4 115 381

Строителният предприемач Велико Желев от обръча на ГЕРБ е задържан по дело за принуда за 24 часа. Това стана след акция на МВР в офиса му в центъра на София на метри от някогашния Царски дворец. По информация на БНТ Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.

Офисът на столичния булевард „Цар Освободител“ е бил претърсен в негово присъствие.

Една от знаковите сгради за стара София – бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ стана собственост на Велико Желев през 2020 г. Той я купи през компанията си „Мавели“ за 10.85 милиона евро от вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев – Весела.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е „Хидрострой“.

По времето на правителството на НДСВ и ДПС за кратко беше шеф на пътната агенция. Възходът на строителната му империя започна по времето на управленето на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби „Водстрой 98“, която преименува на ВДХ.

След тази сделка Желев навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. – обект на гордост и хвалби от страна на бившия премиер Бойко Борисов. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити, след като пред медии взе няколко проби от участъка.

Реклама

През февруари АПИ изплати дължимото на фирми на Желев свързано с изграждането на магистрала „Хемус“. Той спечели строителството на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация, а в момента строи по схемата с инхаус възлагането от „Автомагистрали“ като доставчик на материали и техника.

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала „Хемус“.

Разследването по „Хемус“ е отделен сюжет, но в миналото бившият вътрешен министър Бойко Рашков намекваше, че Желев може да е свързан с нередностите по този проект. Рашков говореше за един „велик и жилав“ строител, който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по „Хемус“, когато бяха претърсени няколко строителни фирми.

Дори след падането на ГЕРБ от власт, Велико Желев успя да финализира и да подпише договорите за изграждането на участък от магистралата „Велико Търново – Русе“ за около 1 милиард лева с ДДС, както и за тунела под Шипка – за 350 млн. лв. Двата обекта се изграждат с европейски средства по програма „Транспорт“ 2021 – 2027 г. В момента тече проектирането на обектите, тъй като са на инженеринг.

ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София в участъка от кв. „Овча купел“ до Княжево. Финансирането му е от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и трябва да приключи до края на годината, за да не бъдат загубени европейските средства.

За лято 2023 пък трябва да е готов т.нар. „пътен тромпет“ на Бургас, който също се стри от фирми, свързани с Велико Желев. Петкилометровият обходен път на Бургас струва 57 млн. лева с ДДС, като средствата са от държавния бюджет. 

4 Коментара
 1. Баклава бей казва

  Цялата гербаджиска сган на разпити ,в арестите и съд до дупка ,конфискация на имуществото ,защото то е крадено и разстрел.

 2. Стоян Илиев казва

  Минала мутрата през НДСВ,Герб и станала наш човек! Всичките са за затвора и който ги вкара там получава моя глас за следващите избори!

 3. Ангел Денчев казва

  Гнусна платена медия сте.жалки сте

 4. Пазител и затоплящ одър в килия в затвора в Бобов дол казва

  Сега като дойде при нас, че пукнем да ибем крехкото му свежо дупе

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.