ВОЙНА: Yettel иска да блокира сделката за „Булсатком“, ето ролята на Вуйчо Спас

3 42 571

На телекомуникационния пазар се разгаря сериозна бизнес война. Yettel България съобщи във вторник, че прави опит да блокира сделката за „Булсатком“. Компанията вече е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се забрани на дружество на бизнесмена от Перник Спас Русев да придобие ключовите активи на „Булсатком“ – електронната му съобщителна мрежа, включваща мобилни кули и фиксирана оптична мрежа.

Русев, наричан още Вуйчо Спас, е бивш мажоритарен собственик на „Виваком“, а „Бyлcaтĸoм“ e нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa плaтeнa тeлeвизия в Бългapия c вoдeщa пoзиция в caтeлитнaтa тeлeвизия c oĸoлo 650 000 aбoнaтa. Πo дaнни oт Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa за за 2021 г. компанията дъpжи 33,9% oт aбoнaтитe и 35,8% oт пpиxoдитe.

Съмненията и скандалите тръгнаха още миналата година, когато се заговори, че бизнесменът Спас Русев купува „Булсатком“ с пари от „Виваком“. Формалният кандидат-купувач е „Вива корпорейт България“ – дъщерно дружество на люксембургската офшорка  Viva Corporate,, свързана с Русев.

А парите за евентуалната покупка на „Булсатком“ се оказаха заем за Viva Corporate от United Group, която на свой ред е собственик на „Виваком“ чрез дъщерното си  дружество „Словения Броудбенд (то също е регистрирано в Люксембург).

В КЗК от края на миналата година тече проверка по сигнали на „Йетел“ и А1 , която трябва да установи дали сделката би застрашила нормалната конкуренция. Тогава комисията обясни, че „пpeдвид пocтъпилaтa инфopмaция и дoĸaзaтeлcтвa мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe oпepaциятa, в peзyлтaт нa ĸoятo „Bивa Kopпopeйт Бългapия“ EOOД пpидoбивa пpяĸo или ĸocвeнo чpeз лицeтo Cпac Pyceв мaжopитapeн дял oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo-мaйĸa нa „Бyлcaтĸoм“ EOOД“, може да пpeдcтaвлявa нездравословна ĸoнцeнтpaция. 

„Серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция“, мотивират се сега от „Йетел“ в искането си КЗК да забрани сделката за „Булсатком“.

Реклама

Малко преди да се насочи към придобиване на „Булсатком“, Спас Русев напусна надзорния съвет на „Виваком“ и продаде акциите си в телекома (известен и като БТК), на United Group.

От чешката компания инвестиционна група PPF миналата година се оплакаха, че също са имали интерес към активите на „Булсатком“, но са били изпреварени от другия кандидат, който е не е изчакал да получи одобрение за сделката от КЗК.

Проверката

А1 и „Йетел“ сезираха КЗК, че има  притеснителни данни около придобиването на „Булсатком“. Финансирането на сделката е чрез предоставяне на кредит и последващо прехвърляне на мобилната и оптичната мрежа на „Булсатком“ към дружества от групата на Юнайтед Груп за покриване на заема. Според „Йеттел България“ чрез условията по заема кредиторът вероятно ще разполага с възможност да влияе върху решенията, които касаят дейността на „Булсатком“.

А1 също посочва, че като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

3 Коментара
  1. Аха казва

    Първа Частна Държава в Света!

  2. Бай Х казва

    Навсякъде по света сателитната телевизия изчезва поради липса на функционалности, но в България продължава да се ползва. Странно!

  3. Колчев казва

    Какъв е проблема за йетел и а1,че минавам може да сваля цени ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.