НА ПОЖАР: Гербаджията Цветомир Жеков бяга от скандалната „Софекострой“, защо?

0 17 509

Шефът на една от най-непрозрачните и скандални фирми на Столична община иска да бъде освободен от позицията си и да напусне дружеството. Цветомир Жеков, който е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Софекострой“, е подал заявление до Столичния общински съвет. Докладът ще бъде гласуван на предстоящата сесия.

Същото предложение бе внесено и на миналото заседание, но впоследствие бе отложено. Сега то влиза отново в дневния ред с подписите на шефовете на комисиите по икономика и по финанси Николай Стойнев и Стефан Марков, които са от групата на ГЕРБ. В доклада няма пояснение защо Жеков иска да напусне.

„Полученото волеизявление създава задължение за търговското дружество да предприеме необходимите правни и фактически дийствия по освобождаването от длъжност и заличаването му от партидата на дружеството в търговския регистьр и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на Агенцията по вписванията“, пише в предложението.

До началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество скандали и данни за злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството на „Чистота Искър“  е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания „Грийн партнърс“. Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

Реклама

Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на „Чистота Искър“ „навъртели“ над 3 000 км по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Едва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че директорът Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Впоследствие от ГЕРБ наложиха именно Цветомир Жеков за нов директор на „Чистота Искър“. Преди това той бе кмет на район „Изгрев“, но на изборите през 2019 г. хората от района го махнаха от кметския стол. Въпреки това управляващите в София решиха, че той е най-подходящ да управлява общинската фирма.

Съмненията около „Чистота Искър“, впоследствие „Софекострой“, не се разсеяха и след рокадата в управлението. Отчетите на дружеството за 2020 и 2021 г. показаха, че „Софекострой“ продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените й услуги, както и имената на субектите, които ги предоставят.

Преди 3 г. общинският съветник от БСП Милка Христова изчисли, че за 2020 г. приходите на „Чистота Искър“ са в размер на 20,7 млн. лв., от които 95% са от дейности, които са й възложени от Столична община без конкурс.

За същия период разходите на дружеството са около 20 млн. лв., от които над 11 млн. са за външни услуги, предоставени неясно от кого. За 2021 г. пък външните услуги формираха почти 40% от всичките разходи на дружеството, като единственото по-голямо перо от тях е фонд „Работна заплата“. Директорът Жеков обаче заяви, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Ако напускането му бъде гласувано, ГЕРБ предлагат овакантяващото се място в директорския борд на „Софекострой“ да бъде заето от Стойчо Томов, който в момента е в управата на друга общинска фирма- „Пазари Запад“. Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в споменатия район „Изгрев“. На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира. 

Според доклада Томов ще бъде назначен временно в „Софекострой“ до провеждането на конкурс. През 2019 г. от ГЕРБ твърдяха, че и Цветомир Жеков влиза в бившата „Чистота Искър“ като временен шеф, но впоследствие той спечели и конкурса за директорския стол, който сега иска да напусне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.