МЪЛНИЯ: Лаура Кьовеши подпука „Джи Пи Груп“ на Владимир Житенски

0 23 725

Европейската прокуратура е започнала проверка на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, извършен от „Джи Пи Груп“ АД на олигарха от ГЕРБ Владимир Житенски. Прокуратурата на Лаура Кьовеши е изискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството цялата документация по образуваната от ведомството проверка на ремонта. Това призна пред БНТ регионалният министър Иван Шишков.

Той уточни, че проверката на европейските прокурори е започнала преди месец и половина – два. Шишков добави, че проверката на министерството е свързана с плащането на европейските средства, които трябва да бъдат изплатени на Столична община, въпреки че част от извършения ремонт не е качествен. Като пример той посочи кръстовището с ул. „Иван Шишман“, където имало пропадания на места.

Реклама

„Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила“, допълни Шишков.

Ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ започна на 7 май 2018 г. и продължи над година – до края на май 2019 г. През цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждения и движението по нея бе преустановено. След това на няколко пъти се налагаше да се извършат допълнителни ремонтни дейности заради некачествена работа.

Заради целия казус тогавашният зам.-кмет на София Евгени Крусев беше обвинен в длъжностно престъпление. Според прокуратурата той е облагодетелствал фирмата изпълнител на ремонта „Джи Пи Груп“ АД за сметка на Столична община. В крайна сметка Върховният касационен съд го оправда окончателно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.