МРЪСОТИЯТА ЛЪСНА: Босът на „Виваком“ призна – Спас Русев купи „Булсатком“ за мен!

1 245 467

Собственикът на „Виваком“ и „Нова Броудкастинг груп“ – „Словения Броудбанд С.а.р.л.“, е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за сделки относно придобиване на активи на най-големия разпространител на сателитна телевизия у нас – „Булсатком“.

Така се разкрива нещо, които се подозираше от самото начало, че зад сделката на бизнесмена Спас Русев, който доскоро бе в ръководството на телекома, всъщност стои „Словения Броудбанд“.

Придобиването на „Булсатком“ от Русев бе обявено през август 2021 г., но финализирано година по-късно. През декември 2022 г. от от презентация за финансовите резултати за деветмесечието на 2022 . на „Юнайтед Груп“ (United Group), която пряко притужава „Виваком“ но самата тя е собственост на „Словения Броудбанд“, стана ясно, че е дала заем на дружеството на Русев „Вива Корпорейт България“ (Viva Corporate Bulgaria) от 127 млн. евро.

Тогава се разбра, че срещу част от предоставените средства United Group ще получи директно част от активите на “Булсатком” – мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде направен т.нар. „обратен лизинг“, т.е. „Булсатком“ ще я продаде на „Юнайтед груп“ и веднага след това ще я наеме отново да я ползва.

Сега това се официализира, след като се повдигна въпросът, че сделката на Русев за „Булсатком“ не е минала одобрение на антимонополната комисия.

Според заявлението пред КЗК „Словения Броудбанд“ ще получи 167 обекта, представляващи физическа инфраструктура за разполагане на мобилни базови станции или друго телекомуникационно оборудване, и елементи за фиксирана електронна съобщителна мрежа.

Реклама

Съгласно уведомлението се очаква операцията евентуално да окаже въздействие върху пазарите за колокация на оборудване за мобилни мрежи и за достъп до каналите на БТК за съобщителна мрежа

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, с което да установи, че нотифицираните сделки не представляват концентрация. Ако пък прецени, че има такава, да установи, че те не попадат в законовата хипотеза за нарушения с пряко или косвено налагане на цени или други нелоялни практики.

Засегнатите от сделката могат да внесат своите становища пред антимонополната комисия.

Ако КЗК разреши тази концентрация, „Словения Броудбанд“ ще получи огромно влияние върху пазарите на създаване и разпространение на телевизионно съдържание като собственик на „Нова Броудкастинг груп“ и на „Виваком“, която има своя телевизия и предлага мобилни и фиксирани услуги за пренос на гласови съобщения и данни.

„Юнайтед груп“ преди година напазарува русенския доставчик на интернет и телевизия в Североизточна България „Нетуоркс-България“, много добре развития софийски оператор Net1, също софийската ComNet и пловдивската N3. След това бе обявена, че е сключено споразумение за придобиване на пълен контрол и над великотърновския регионален оператор „Телнет“, но през октомври 2022 г.

КЗК се замисли дали пък телекомът не увеличава прекалено много влиянието си на пазара на разпространение на телевизия и интернет и не се задава възможност да злоупотребява с господстващо положение. Тогава КЗК установи, че след сливането на БТК, оперираща под марката „Виваком“, с четирите оператора през миналата година, цените за техните потребители са се увеличили с 1 лев на месец.

Все още не е приключило производството по въпроса за „Телнет“, а към придобивките на собственика на „Виваком“, „Нова Броудкастинг груп“ и някогашните вестници на депутата от ДПС Делян Пеевски се прибавят маститите активи на „Булсатком“.

1 Коментар
  1. […] МРЪСОТИЯТА ЛЪСНА: Босът на „Виваком“ призна – Спас Ру… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.