ДАЛИ? Путин дава $1 млн. за главата Христо Грозев

5 9 757

Награда от 1 милион долара е обявил за главата на българския разследващ журналист Христо Грозев президента на Русия Владимир Путин, а с ликвидирането му са се заели няколко независими един от друг отряди наемни убийци от частната военна групировка „Вагнер“ и спецагенти на руските тайни служби ФСБ, твърди „Уикенд“. Това е основната причина Христо Грозев да не бъде допуснат да присъства на церемонията по връчването на филмовите награди на Британската академия БАФТА.

На тържествената церемония в Лондон, състояла се през уикенда, документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев е водеща фигура в разкриването на хората, опитали се да отровят с новичок Навални, бе отличен с голямата награда, а създателите на лентата посветиха статуетката на разследващия журналист от България.

Документалният филм „Навални“ е абсолютен фаворит и за спечелването на „Оскар“, като отсега е известно, че Христо Грозев със сигурност ще присъства на бляскавата церемония зад Океана.

Роденият в Пловдив през 1969 г. журналист се сдоби с международно признание преди година и половина, когато в качеството си на главен редактор на базираната в Нидерландия интернет платформа „Белингкат“ участва в мащабно разследване за неуспешното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални с Новичок на 20 август 2020 г.

Тогава Навални беше отровен на руска територия с нервнопаралитично вещество от групата на новичок, а животът му беше спасен на косъм от лекарите в Германия, където по спешност беше откаран за лечение. Впоследствие Алексей Навални се завърна в Русия и още на летището в Москва беше арестуван, за да изтърпи присъда от 6 години затвор.

Документалният филм „Навални“, заснет с участието на руския опозиционер преди завръщането му в Москва, излезе миналата пролет и се превърна в истинска сензация. В лентата бяха обявени имената на 14 души от руските тайни служби, участвали в операцията по елиминирането на Алексей Навални, като основната работа по разследването беше свършена от Христо Грозев.

След премиерата на документалния филм българина се превърна в „персона нон грата“ за Москва, а в руски медии дори беше лансирана версията, че разследващия журналист е шпионин на британското разузнаване, което го снабдило със самоличността и с телефонните номера на руски агенти от ФСБ.

След премиерата на документалната лента няколко от уличените за неуспешния опит за убийство на Навални служители на руските тайни служби ФСБ изчезнаха вдън земя, като според самия Грозев те най-вероятно са ликвидирани заради това, че са допуснали да бъдат разкрити.

Водещата роля на Христо Грозев в разкриването на мрежа от убийци, служеща на режима на Владимир Путин, обаче го превърна в ходеща мишена. Според данни от американското и британското разузнаване, българинът е приоритетна цел за екзекуция на руските тайни служби ФСБ и частната армия „Вагнер“, като за главата му е определена награда от 1 милион долара.

Смята се, че идеята за премията, която се осигурява лично от шефът на частната военна компания Евгений Пригожин, всъщност идва лично от Владимир Путин.

Първият официален сигнал, че животът на Христо Грозев е в реална опасност дойде на 26 декември 2022 г. Тогава 54-годишния българин беше обявен за издирване от Русия, като единствената посочена причина от Москва беше, че той е нарушил Наказателния кодекс, без обаче да бъде цитиран конкретен текст.

Реклама

Привиканата за обяснение във Външно министерство у нас руски посланик Митрофанова нагло оповести, че Грозев се издирва не по целия свят, а само на територията на Руската федерация.

„Издирването на Христо Грозев в Руската федерация не означава, че го издирваме по целия свят. Това е важно да се разбере. Където си живее, ще си живее, нищо не го заплашва. Това, което му казваме, е повече не идвай в Русия! Тук просто не си желан“, коментира казуса с българския журналист Елеонора Митрофанова.

Същевременно Христо Грозев беше принуден да напусне скоропостижно австрийската столица Виена, където живееше през последните няколко години със съпругата и децата си.

Твърди се, че Грозев е бил предупреден от американски агенти, че животът му в Австрия е застрашен и че вече има подготовка за ликвидирането му, която е в напреднала фаза. Неофициално се сочи, че Христо Грозев е станал приоритетна мишена на „Вагнер“ и ФСБ не само заради разкритията по неуспешното отравяне на Алексей Навални, но и заради голямо негово разследване, публикувано през октомври 2022 г., в което се съобщават поименно имената на екип от 33-а руснаци, които умишлено насочват бойни ракети към цивилни цели в Украйна.

„Подозирам, че във Виена има повече руски агенти и техни информатори, отколкото полицаи“, коментира неотдавна Христо Грозев принудителното си бягство от Австрия. Неофициално се твърди, че от началото на годината Грозев живее в САЩ и е охраняван постоянно от агенти на ФБР.

Желанието на разследващия журналист да живее и работи в Европа към този момент е твърде рисковано заради огромната и трудно проследима мрежа на руски агенти на Стария континент. Доказателство за това е и забраната на Христо Грозев да присъства на церемонията на БАФТА, наложена му от британската полиция. Според „Скотланд Ярд“, присъствието му представлява огромен риск за обществената безопасност.

Недопускането на Грозев на наградите БАФТА първоначано бе посрещнато с разочарование от разследващия журналист, който отправи критики към Великобритания.

„Разбирам необходимостта да се осигури безопасността на гражданите (макар че не разбирам как моят син или дъщеря ми, която е тийнейджърка, представляват риск за обществото). Но моменти като този показват нарастващите опасности за независимите журналисти по света.

И тези опасности не произтичат само от диктаторите убийци, но и от това, че гласът на журналистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се опитват да служат“, написа в профила си в социалната мрежа „Туитър“ Христо Грозев. Дни по-късно българинът смекчи тона и разкри, че има активно следствие и разследване в няколко европейски държави за опит за покушение срещу него.

„Факт е, че има следствие, разследва се опит за покушение. Очевидно не ми е дадена пълна информация по темата докато тече следствието. Но самият факт, че английската полиция е посъветвала организаторите на събитието БАФТА да не бъда допуснат, заради това, че евентуално покушение на мен може да доведе до жертви сред присъстващите, сочи, че има такава обективна информация“, казва Грозев.

По всяка вероятност българският разследващ журналист ще остане да живее за постоянно в САЩ през следващите няколко години.

В следващите седмици се очаква популярността на Грозев зад Океана да нарасне неимоверно, след като документалната лента „Навални“ бъде наградена със статуетка „Оскар“.

5 Коментара
 1. Со керез казва

  Да бе, дава, дори търси банков заем.

 2. тристан казва

  Как ли няма да дава милион за кожата на един продажен цървул?!?

 3. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

  хахаха ,не се излагайте , за тоя капут сплескан и 10 долара няма да дадат за главата му ,просто тоя мухльо ще пукне от страх

 4. Ражди Вежлидов казва

  ВИЕНА е ТОП ПЕРАЧНИЦАТА на МОСКВА
  ПУТИН бе КУМ на сватбата на Австрийска външна министърка
  РАЙФАЙЗАНБАНК е собственост на ФСБ и Шимон Могилевич боса на НАИ-големия РУСКИ КРИМИ СИНДИКАТ “СОЛНЦЕВСКОЯ“ ОПГ
  ШРАБАГ и ОМВ съшо са руска собственост
  ВИЕНА от 30 год е мека на РУСКЯ щпионаж а австрийски политици лапат яко кинти от МОСКВА
  Курорти като ИШГАЛ,ЗЬОЛДЕН,СЕНКТ АНТОАН АМ ВАЛБЕРГ/НАЙ-луксозния в Австрия/ са изкупени от РУСКИ олигарси

 5. Д-р Менгеле казва

  Така е, Вежлид Раждиев, но… тОзи Путин не е Онзи Путин, дори не е Путин 2.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.