ВЛАСТТА: Защо мултимилионерът Иван Христанов заряза ПП?

1 19 453

Бившият кадър на „Продължаваме Промяната” Иван Христанов тези дни обяви, че създава своя партия. Предстои да видим дали това ще се случи в действителност, пише „Уикенд“. За мнозина мултимилионерът от Плевен обаче е един от истинските символи на Промяната и изчегъртването на порочните практики, наследени от дългото управление на ГЕРБ.

Известно е, че той започна битката срещу превземането на митницата на „Капитан Андреево”, като при това отказа огромен подкуп, наложи се да изтърпи заплахи и да се движи с охрана от МВР.

Защо при тази гражданска активност и нарастваща популярност  Христанов напусна, обиден редиците на „Продължаваме Промяната”? Самият той отказа да назове конкретни причини, като уточни, че няма да каже лоша дума срещу бившите си съратници.

Източници на „Уикенд” твърдят, че Христанов не се е махнал поради спорове за място в листите, нито пък заради обида, че Руди Гела щял да е водач в Плевен, както предполагат някои. Христанов имал далеч по-големи амбиции от това да влезе в парламента и да седне в залата като един от 240-те редови законотворци.

Източниците обясняват, че искал да заеме ръководно място в партията, редом с лицата й Кирил Петков и Асен Василев. В известен смисъл дори се чувствал засенчен от Даниел Лорер, който в публичните прояви на партията винаги е бил на първа линия до двамата шефове.

Колкото до постовете в управлението, Христанов се виждал поне вицепремиер, а защо не и министър-председател. Дори когато бил обсъждан съставът на проектокабинета на ПП, той недвусмислено заявил готовност да бъде посочен за премиер, вместо акад. Николай Денков. При това имал инфарктен разговор с дуото Петков-Василев. Те били съгласни да му поверят земеделското министерство, но за повече отсекли – „Абсурд!”.

Можем само да гадаем дали тогава е било накърнено личното им его, или пък двамата са анализирали съвсем прагматично, че Христанов е доста спонтанен и емоционален, а това би провалило преговорите за парламентарно мнозинство. Известно е, че „Продължаваме Промяната” имаше едва 53-ма депутата, плюс още 20-тина от „Демократична България”, което е крайно недостатъчно. Затова Петков и Василев са търсили по-консенсусна личност и  са заложили на академика.

Лицата на Промяната не приели и личния аргумент на Христанов, че това правителство така или иначе няма шанс, но пък за него е важно да впише в биографията си, че е бил посочен за премиер. В случая според източниците ни не става дума само за някаква  празна амбиция и суета. Дочуло се, че Христанов подготвял голям бизнес проект с чужди партньори и министър-председателската номинация би натежала в неговото професионално CV.

Реклама

Източниците ни са убедени, че непреклонната позиция на Петков и Василев го е дълбоко засегнала и наранила. Следващата стъпка на Христанов е логична – той си тръгва от партията, чийто имидж на нещо ново и почтено успешно гради, докато е зам.-министър на земеделието.

Напускането му предизвика смут сред актива и особено сред симпатизанти на ПП. Мнозина са убедени, че със своята решителност и твърдо отстояване на принципи той наистина е подходящ за по-висока позиция от министерската. А и досегашният му път в бизнеса е показателен за качествата, които го отличават като ръководител.

Малцина знаят, че на Иван Христанов не му е нужно да влиза в политиката, за да стане богат. Той е натрупал милионите си преди 15-16 години. Още в далечната 2001 г. със свои неслучайни приятели, като съпруга на царската депутатка Ралица Агайн – Елвин Гури, създават една от първите компании за бързи кредити в България – „Джетфинанс”.

По това време Христанов вече има сериозен бизнес опит. След като завършва аграрна икономика, а също и счетоводство и контрол  в УНСС, започва работа в българско представителство на международна финансова компания.

По-късно става управител на големия консервен комбинат „Сторко” в родния си Плевен.

Натрупал солиден опит, бързо развива и собствената си компания за бързи кредити. Само за 6 години тя има над 2800 служители в цялата страна, а през 2007 г. „Джетфинанс” е продадена на френската „БНП Париба”.

Цената не е обявена, но според запознати е над 120 млн. евро. Делът на Христанов, казват, че е бил над 30 млн. евро.

Тези пари той влага в няколко фирми за храни, чиято продукция се продава в цял свят, а също и в инвестиционен фонд. Неговите усилия на предприемач се увенчават с успех и днес състоянието му се оценява на много милиони. При това става дума за пари, изкарани не от комисиони, далавери и обществени поръчки, а от реализация на добри идеи.

Дали и в политиката, където се цени много повече послушанието и нагаждачеството, Христанов ще развие така успешно своя проект, не е ясно, докато не стане факт. Засега той само декларира, че започва своя „революция”.

Враговете му, разбира се, не пропуснаха да отбележат, че баща му Маркос Христанов е бил служител на Държавна сигурност в Плевен. Досието му, впрочем, е публикувано на сайта на Комисията по досиетата и всеки, който се интересува, може да го прочете.

Включително там е и медицинският му картон. Маркос Христанов обаче никога не е бил кой знае колко отговорен фактор в ДС и едва ли е бил в списъка на червените куфарчета и назначени от партията милионери. Той самият няма бизнес, а фигурира само в проверителната комисия на читалище „Г.С. Раковски” в родното му село Изгрев.

1 Коментар
  1. Д-р Менгеле казва

    Всеки милионер с партия. По тироида ще ги разпознаете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.