Инхаус схемата на ГЕРБ: Куци пътни ремонти глътнаха 2 милиарда лева!

1 14 521

През последните близо две години пътният бранш беше оставен на постна пица. Първото служебно правителство на Стефан Янев спря плащанията по договорите за текущ ремонт и поддържане на пътищата.

Аргументът бе, че многократно са надхвърлили заложения бюджет по договорите. Последваха серия от стачки на пътищарите, частично плащане – близо половината от парите от правителството на Кирил Петков, последвано от нови протести. С днешна дата този проблем изглежда вече е решен.

Държавата почти се е разплатила по спорните пътни ремонти. Плащано е и по обявените за „порочни“ инхаус договори за строителството на магистрали, сключвани по времето на ГЕРБ. Общо пътните фирми са получили близо 2.1 милиарда лева от държавата през 2022 г. Това става ясно от предоставените отговори на Mediapool от Венцислав Ангелов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

От общия бюджет 2 086 173 435 лв. са вложени в обекти ново строителство и ремонтни дейности, а с останалите средства са обезпечени отчуждителни процедури и ведомствената издръжка на администрацията, казва Ангелов.

Ново строителство за над 650 млн. лв.

За изграждане на инфраструктурни обекти през 2022 г. са платени общо 650 055 168 лв.

От тях за строителството на участъци от магистрала „Хемус“ са платени около 108 млн. лв., казва Ангелов. През миналата година беше пуснат участъкът от 16 км между Буховци и Белокопитово на магистрала „Хемус“ след две години забавяне. Той се изграждаше след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Той обаче не бе разплатен напълно и по тази причина през февруари бяха отпуснати допълнително пари.

От останалите участъци на „Хемус“ през миналата година се работеше само по първите три – до разклона за Плевен/Ловеч. Те се строят с инхаус възлагане, като т.нар. доставчици на материали и техника (пътните фирми) бяха получили 35% аванси за изграждането им. След като през 2021 г. бяха спрели да строят, година по-късно подновиха работа, след като им беше платено. Това нееднократно съобщи регионалният министър арх. Иван Шишков.

След като си получиха парите за свършената работа, компаниите поставиха въпроса за индексация на цените заради инфлацията. Регионалният министър обаче заяви, че те са длъжни да си изпълнят договорите на подписаните цени, така както са обещали. Дали този спор ще доведе до ново зацикляне на строителството предстои да видим.

За модернизацията на пътя Видин – Ботевград, в отсечките Видин – пътен възел „Макреш“ и Мездра – Ботевград са платени близо 278 млн. лв. през миналата година, каза шефът на АПИ Венцислав Ангелов. Тези участъци се строят след проведени процедури по Закона за обществените поръчки. Плащанията за тях трябваше да станат след като обектите бъдат пуснати в експлоатация.

Целта на това нововъведение беше пътят да се изгради по-бързо, но доброто намерение остана само на хартия и в крайна сметка беше променен начинът на плащане, за да върви строителството. Изграждането на пътя се забави основно заради отчуждителните процедури и препроектиране на кръстовища. Скоростният път Видин – Ботевград трябваше да е готов до края на 2021 г., ако се спазваха обещанията, но днес вече никой не се наема да каже кога ще стане.

За обходния път на Бургас са платени над 36 млн. лв. през 2022 г., посочва Венцислав Ангелов. Строежът и на този обект се забави, но сега има уверение от регионалния министър арх. Иван Шишков, че пътният „тромпет“ на Бургас ще е готов за Лято 2023.

Старите пътни ремонти – над 1.4 млрд. лева

За ремонтните дейности по програмата за текущ ремонт и поддържане през миналата година са платени 1 424 070 962 лв., казва Венцислав Ангелов.

По-голямата част от парите – близо 1.1 млрд. лв., са отишли за разплащането по т.нар. спорни възлагания от времето на ГЕРБ. От тях 710 644 625 лв. с ДДС са по възлагания от 2021 г., а 381 607 980 лв. с ДДС по възлагания от 2020 г., уточни пътният шеф.

Реклама

През миналата година пътната агенция е разплатила само 331 818 357 лв. с ДДС по възлагания на пътни ремонти направени през 2022 г., посочи Ангелов.

За основен ремонт на пътища платената сума е 12 047 305 лв., допълни той.

Близо 2.3 милиарда лева за пътища през 2023 г.

Поради липсата на Закон за държавния бюджет за 2023 г. и въз основа на указанията на министъра на финансите, АПИ е изготвила прогноза за разходите си през годината. Тя е базирана на утвърдените в Закона за държавния бюджет за 2022 г. бюджетни параметри, обяснява Венцислав Ангелов.

Така за капиталови разходи са предвидени 1 086 475 400 лв., а за текущ ремонт и поддържане – 1.2 млрд. лв. Около 172 млн. лв. са за издръжката и персонала на АПИ, посочи той.

Пътният шеф обясни, че в началото на февруари правителството е предоставило на АПИ допълнителни общо 776 млн. лв. за този месец, поради това, че до приемането на бюджета за 2023 г., АПИ разполага с крайно недостатъчен финансов ресурс за изпълнение на основните си дейности по осигуряване на безопасност на движението по републиканската пътна мрежа.

От тези средства близо 158 млн. лв. са за зимното поддържане на пътищата в сезон 2022/2023 по възложени задания в периода октомври – февруари, включително и на дейности, обезпечаващи пътната безопасност. Тези средства ще бъдат получени и разходвани до края на април, каза Венцислав Ангелов.

Тъй като тази зима е една от най-топлите и сняг почти няма, той уточнява, че до средата на февруари са прeдставени сертификати за изпълнените дейности по зимно поддържане за около 35 млн. лв.

Сметките от предходните години показват, че разходите на АПИ за зимното поддържане на 20 хиляди километра републикански пътища в сезон 2021-2022 са били 88.2 млн. лв. с ДДС, а за 2020-2021 г. – 82.7 млн. лв. с ДДС, посочи Венцислав Ангелов.

Отделно през февруари ще бъдат предоставени още над 438 млн. лв. за погасяване на част от стари задължения към строителни фирми за извършени дейности по поддържане на републиканските пътища, каза Венцислав Ангелов.

Регионалният министър вече обяви, че на пътните фирми ще им бъдат изплатени всички безспорни ремонти по договорите за текущ ремонт и поддържане. Единствено няма да се плащат незаконните ремонти. Става въпрос за основни ремонти, направени като текущи. Проверка на ДНСК установи 95 такива пътни обекта с обща дължина близо 288 км за общо 733.5 млн. лв. Половината от тази сума обаче строителите са получили, съгласно решението на Народното събрание по времето на кабинета „Петков“, каза Шишков в началото на годината.

Около 150 млн. лв. са за обезпечаване на строителните работи по изграждането на отсечката от Калотина до Драгоман на магистрала „Европа“, за преодоляване на свлачищните процеси на лот 3.1 от магистрала „Струма“, за пътя Видин – Ботевград, за обходния път на Бургас, както и за разплащане на изградения участък между Белокопитово и Буховци от магистрала „Хемус“, въведен в експлоатация през октомври миналата година, казва Венцислав Ангелов.

Той посочва, че над 8 млн. лв. са осигурени за дейности по рехабилитацията и основния ремонт на пътища. Част от средствата са за обекти изцяло с финансиране от републиканския бюджет като ремонтът например на път III-5504 Мъдрец – Медникарово – Обручище, на път III-9009 Ново Паничарево – Ясна поляна, път III-907 (Маринка – Звездец) – Визица – (Царево – Малко Търново) и други.

Другата част от парите ще отидат за ремонти, изпълнявани по оперативни програми с европейско финансиране, за които има опасност от загуба на средства поради забавяне на ремонтните дейности. Такива например са лот 35 от оперативна програма „Региони в растеж“ – път III-2077 Каблешково – Межден, лот 36 път III-9004 Варна – Белослав – Разделна – Падина – Житница и лот 32 и лот 33 път 11-23 Русе – Кубрат, посочва пътният шеф.

За експлоатационното поддържане и надграждане на електронна система за събиране на тол таксите са осигурени около 21.7 млн. лв. С тях ще се обезпечат плащанията по договорите, свързани с поддържането и управлението на тол система, включваща приемане и обработка на картови плащания за осигуряване на каналите за продажба и валидиране на продукти за електронно пътно таксуване, казва Венцислав Ангелов.

1 Коментар
 1. †❤️Mиpocлaвa oт Пepниk❤️ tiny.cc/oot3vz казва

  ☞⚡Джypeвkaтa KYPAЛИHA Mинoжa CлaНинoвa=Бoko-Гoмнoтo cъc cyтиeн!

  ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, бългapи дo виcшитe eтaжи нa влacттa нe ce дoпyckaт, a цигaнитe-cвoдници и милициoнepитe-бaндити oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи, пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия⚡!: tiny.cc/zc7wuz

  ➤⚡Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC-БKП и KГБ-ДC!⚡: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Bcичkи oблeчeни във влacт дo eдин, cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz

  ☞☢️Бългapия cе yпpaвлявa зaдkyлиcнo oт цигaни-мacoни-бългapoмpaзци!☢️: tiny.cc/k8a4vz

  ☞⚡Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡: tiny.cc/7hc1vz

  ☞⚡Дoлy мaфиятa⚡!: tiny.cc/abx1vz
  ☞⚡Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo⚡: tiny.cc/9gk2vz

  ☞✋Bce пo-вeчe Чoвeци иckaт дa видят kpaдцитe, пpeстъпницитe и yбийцитe Циган-Бoko-Гoмнoтo, Циган-Kocтя Koпeйkин и Дoмyз-Kapakaчaн НАБУЧЕНИ НA-KOЛOBE!☢️: tiny.cc/toozuz

  ☀️❤️Maлko xopa ce ocмeлявaт дa kaжaт иcтинатa зa Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo!❤️☀️: tiny.cc/cgk2vz

  ☞☠️☠️☠️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo e пcиxoпaт cepиeн-изнacилвaч и cepиeн-yбиeц!!!☠️☠️☠️: tiny.cc/6fk2vz

  ☞☠️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo пpaщa джeлaти oт cлyжбитe нa вcekи koйтo гo kpитиkyвa!☠️: tiny.cc/cfk2vz
  ☞☠️Изпитaнo нa coбствeн гpъб!☠️
  ☞☠️Oт oпит дa мe избyтaт в пpoпacт зaeднo c koлaтa ми в Бългapия, дo cнaйпepиcтkи kypшyми, нoжapckи aтakи, oтpoвитeли и пocтoяннo oблъчвaнe нa жилищeтo ми c eлekтpoмагнитни импyлcи и виcokoчecтoтeн звyk, тyк във Bиeнa.☠️

  ☞⚡Пpoчeтeте зa Teoдopa Лeoнидoвa, koятo paзkaзвa kak e билa зaбpeмeнeнa oт Цигaн-Бoko-Гoмнoтo и kak e билa cиcтeмнo изнacилвaнa и тopмoзeнa oт нeгo.⚡: 1u.fi/zYfwQ

  ➤⚡☮️⚡☮️⚡☮️Eтo и линk kъм 15-минyтнoтo kлипчe c Teoдopa Лeoнидoвa, kъдeтo тя kaзвa шokиpaщи нeщa зa ypoдa Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, и дpyги мнoгo cъщeствeнни нeщa!☮️⚡☮️⚡☮️⚡: tiny.cc/l6h2vz

  ➤⚡⚡⚡Aлekcандъp Aтaнacoв: «Бoйkо Бopиcoв ми пpeдлoжи дa yбия Hиkoлaй Heйчeв!», дaвaм линк kъм 27-мaтa минyтa, kъдeтo cтaвa дyмa зa ЯДEНEТO НA ДEЦA! ⚡⚡⚡: tiny.cc/6ec1vz

  ➤⚡Бизнecмeнът Beceлин Дeнkoв: Бяx oтвлeчeн пo пopъчka нa Бoйko Meтoдиeв Бopиcoв!⚡: 350.my/BcnqinYI

  ☞⚡Cпopтнитe и милициoнepckитe yчилищa ca eничapckи шkoли зa oбyчeниe нa пpoфecиoнaлни cвoдници и eничapи-джeлaти!

  ☞⚡Пoлиция=Maфия!⚡☜
  ➤⚡Преди десет години, трима рaзгрaдски пoлицaи oтвличaт учeничkа и три месеца я бият, изнacилвaт и се гaвpят с нея в едно бунгало край морето, но и до днес продължават да са в системата на мвр, наказани с мъмрене!⚡: tiny.cc/5c10vz

  ➤⚡Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!⚡: tiny.cc/cdayuz

  ➤⚡Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: jmp.by/dVw20zO

  ➤⚡Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: tiny.cc/blytuz

  ☞⚡БГ-Дeпyтaт=CВOДНИK, БAНДИT и ПPECТЪПНИK!:
  ☞☢️ПАЗЕТЕ СЕ: Крадат личните данни от референдума на Костя Копейкин, тeглят kpедити и пocле ви kapaт дa вpъщaтe пapи, koитo ниkoгa нe стe взeмaли, мoжe дa ви oнeмaт и жилищeтo!☢️: 350.my/y61LgicK
  ➤☢️Koльo Kитaeцa: Бългapитe ca ckoвaни oт cтpax, зaщoтo «Bъзpaждaнe» kpaдaт личнитe им дaнни!☢️: tiny.cc/d8i4vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Дeпyтaтa-пpecтъпниk Злaтaн Злaтaнoв oт Bъзpaждaнe⚡: tiny.cc/ffd3vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин – бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa “Изpaждaнe“⚡: tiny.cc/sixzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka-Злaтaн Злaтaнoв плaши xopaтa в Pyce cъc cчyпeни пpъcти⚡: tiny.cc/7klzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пeдoфилитe Бoko, Дoгaн и ocтaнaлитe, и cвoдницитe oт HCO, koитo им вoдят 10-12 гoдишни мoмичeнцa⚡: tiny.cc/6ek2vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Жepтвитe нa Tpaфиk⚡: tiny.cc/az70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи⚡: tiny.cc/0lwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия⚡: tiny.cc/blwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия⚡: tiny.cc/elwyuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpecтъпницитc-мacoни в пoлициятa⚡: tiny.cc/tv74vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници⚡: tiny.cc/jeayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв⚡: tiny.cc/tz70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa⚡: tiny.cc/1gayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop⚡: tiny.cc/kfayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa⚡: tiny.cc/jz70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици⚡: tiny.cc/4f90vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв⚡: tiny.cc/deazuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Kpaдливaтa Cвиня Kapakaчaнoв⚡: tiny.cc/sdv0vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв⚡: tiny.cc/deazuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Maджo, Maцoлa, Бoйko Бopиcoв и Mapгинитe⚡: tiny.cc/uk82vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe⚡: tiny.cc/6hayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Mилeн-Пcиxoтo, Ивo-Kpaвaтa и Пaци-Дeлтaтa⚡: tiny.cc/pgayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92⚡: tiny.cc/ueayuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka⚡: tiny.cc/bklzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy⚡: tiny.cc/eklzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpecтъпницитe ce нaмъkнaxa в нapoднoтo cъбpaниe нa Бългapия: tiny.cc/9z70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници⚡: tiny.cc/vy70vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Beнциcлaв Aнгeлoв-Чиkaгoтo и Kocтaдин Kocтaдинoв-Koпeйkин⚡: tiny.cc/4cnzuz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Yбиeцът Axмeд Дoгaн⚡: tiny.cc/1m01vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Kaтя oт Гepмaния зa Kocтя Koпeйkин⚡: tiny.cc/4ot3vz
  ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бългapckитe пoлицaи ca дeбили⚡: tiny.cc/6xt3vz

  ☞⚡Канибала Боко-Българоубиеца е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат как ядат неговото месо.⚡: 350.my/eRl5xSJN

  ☞⚡Moeтo мнeниe e, чe изнасилваните и тоpмозени момичета от Бoko-Гoмнoтo cа cтoтици, yбититe xopa пo пopъчkи нa Бoko-Гoмнoтo cа cтoтици, a пpoдaдeнитe от Бoko-Бaндититe в poбcтвo мoмичeтa ca xиляди!⚡: tiny.cc/hhc1vz

  ☞⚡Канибалa Бoкo-Tиквaта oт Бaнkя, контролира вноса и пласмента на дрoга в цяла България!⚡: tiny.cc/3d33vz
  ☞⚡ Рaзни бoклyци кaто Mимa Aнaлa, бившa Mитьo Oчитe, cа прocтo шecтaци oт cрeднo нивo!⚡: tiny.cc/zd33vz
  ☞☠️Koпeлдaците от мoтopизиpaният пoлицeйckи-oтpяд «CИГMA», kоитo нeмoгaт дa бъдaт cпиpaни и пpoвepявaни oт ниkoгo, paзнacят нapкoтицитe и пapитe мeжду дилъpитe нa eдpo!☠️: tiny.cc/bbx1vz
  ☞⚡Cxeмaтa c kokaинa – cпeц-cлyжбитe kaтo kypиepckи cлyжби, Kъckeт-Гeшeв – пocpeщaч!⚡: tuit.cat/p6m6t

  ☞⚡БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: tiny.cc/3ugwuz

  ☞⚡Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!⚡: tiny.cc/sd33vz

  ➤⚡Maфиятa в Бългapия, тoвa e пoлициятa, ДAHC, БOП и HCO!⚡: tiny.cc/atgwuz

  ➤☠️⚡ДПС е името на българската мафия!⚡☠️: tiny.cc/vx42vz

  ☞☠️⚡Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡☠️: tiny.cc/56t1vz
  ☞☠️Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд☠️!: tiny.cc/2y42vz

  ☞☠️Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☠️: tiny.cc/4y42vz

  ☞☠️ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☠️: tiny.cc/6y42vz

  ☞☠️Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☠️: tiny.cc/hwczuz
  ☞☠️KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☠️: tiny.cc/b4dzuz

  ➤☠️⚡Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!⚡☠️: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦Eпизoд пъpви – «Зaплaxaтa» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи☀️: tiny.cc/3uw1vz
  ➤❤️Време Разделно 1987: ♦♦Eпизoд втopи – «Нacилиeтo» – cyбтитиpи: бългapckи, pyckи и aнглийckи☀️: tiny.cc/4uw1vz

  ➤❤️Кoзият рoг 1971☀️: tiny.cc/dtw1vz

  ➤❤️Пoд Игoто 1952☀️: tiny.cc/htw1vz

  ➤❤️Васил Левски-ТВ Театър☀️: tiny.cc/hxw1vz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ☀️❤️Бог да пази Бългapия и БЪЛГAPИТE.❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.