СЪДЕБНИ ХВАТКИ: Емил Кошлуков се бетонира в БНТ

1 6 505

Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на съдебното дело за неуспешния опит на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на БНТ на мястото на сегашния Емил Кошлуков. Протакането позволява на бившия депутат от НДСВ да продължава да стои начело на обществената телевизия, въпреки че мандатът му изтече през юли м. г.

След като няколко пъти началото на процеса бе блокирано от спортния журналист Сашо Йовков, който участва в конкурса на СЕМ, а в момента е подчинен на Кошлуков, в сагата вече се намеси и самият шеф на телевизията. Адвокатът на Кошлуков – Георги Костолов, не се яви вчера при поредния опит на Административния съд – София област (АССО) да даде ход на делото. Вместо това Костолов изпрати уведомление, че е болен и иска отлагане на заседанието.

Молбата му бе уважена и съдията от АССО насрочи нова дата през март, на която ще се направи пореден опит процесът да продължи. Любопитното е, че досега Кошлуков или негов процесуален представител не бяха идвали на предните заседания по въпросното дело.

Съдебната жалба срещу решението на СЕМ да не избере нов генерален директор на БНТ бе внесена през лятото на м. г. от юриста Ирина Величкова, която също участва в конкурса. Делото започна на 1 септември, когато Сашо Йовков за първи път попречи да се работи по същество, като непосредствено преди заседанието представи болничен лист. След това Йовков стана причина и за второ, и за трето, и за четвърто отлагане. Петото пък бе предизвикано от шефа му Кошлуков.

Реклама

Както „Сега“ писа, в конкурса на СЕМ, чиято заключителна част бе през юни м. г., се включиха осем души – споменатите Кошлуков, Йовков и Величкова, както и Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Никой от тях обаче не успя да получи необходимите поне три от общо петте гласа на членовете на СЕМ, за да бъде избран за нов генерален директор. В резултат на това Кошлуков продължи да управлява националната медия.

Направи впечатление, че преди първия тур от гласуванията членовете на СЕМ от квотата на президента Румен Радев – председателят Соня Момчилова и бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, заявиха с различни мотиви, че няма да подкрепят нито един от участниците в надпреварата.

Така те максимално затрудниха избора на нов шеф на БНТ, тъй като със „за“ или „против“ останаха да гласуват само тримата от квотата на парламента – бившият водещ в радио „Дарик“ Пролет Велкова (номинация на ДБ), юристът Симона Велева (посочена от ПП) и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

При подобна конфигурация трудно можеше да се допусне, че трите ще се обединят около един кандидат, което се и случи. А в резултат на това конкурсът на СЕМ се провали.

1 Коментар
 1. под прикритие казва

  БНТ е проТУРСКА телевизия .БНТ се държи не като национална българска тв а като ОРИЕНТАЛСКА вали тв
  Koшлуков е личен избор на лидера на ДПС АХМЕД ДОГАН
  По СОЦа Кошлуков е лежал в една КИЛИЯ в Старозагорския Затвор с ДОГАН и явно е имало здрава МЪЖКА подкрепа ЗАЕДНОСТ а както знаете мъжката любов ръжда не хваща
  Предната шефка на БНТ ТУРКО-ПОМАКИНЯТА СЕВДА ШИШМАНОГЛУ също бе личен избор на ДПС лидера ДОГАН
  СЕВДА източваще огромния бюджет на БНТ на стойност 98 МИЛИОНА лева годишно снимайки СКЪПИ продукции “ПОД ПРИКРИТИЕ“в ИСТАНБУЛ.
  СЕВДА ИМА 4 бр ап на БОСФОРА в ИСТАНБУЛ
  Но не може да се отрече че в БНТ има много секси и красиви водещи но ма и тюлени-моржове като Йоанна Левиева-Сойер

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.