Само в Narod.bg: АССГ поряза засекретяването на машинния вот – ЦИК няма да обжалва

0 6 373

Административен съд София-град (АССГ) трябва да бъде похвален – съставът под председателството на Татяна Жилова отмени правилата, приети от Централната избирателна комисия, които водеха до засекретяване на резултатите от гласуването с машини. Съдебното решение бе постановено след подадени жалби от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Левицата“.

Според източник на Narod.bg от ЦИК комисията няма да обжалва решението на АССГ пред най-висшата инстанция – Върховния административен съд.

В началото на седмицата т.нар. „хартиена коалиция“ между ГЕРБ, БСП и ДПС с подкрепата на ИТН, пресече възможността за контролно засичане между обобщените данни от устройствата за машинното гласуване и вписаното в изборните протоколи. Това блокираше възможността за външна проверка на преброените машинни бюлетини и данните в устройствата.

Решението на ЦИК предизвика големи вътрешни брожения, като Цветозар Томов обяви, че повече не може да е говорител на комисията и предупреди, че се създава опасност за честността на вота.

Реклама

При приемането на решението издигнатите от ГЕРБ членове на комисията гласуваха „за“, но два дни по-късно партията обяви, че не го подкрепя.

„Ние не приемаме всички упреци, които се отправят за това, че ГЕРБ-СДС имат някакво отношение при взимането на решението. И ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК, тя да преразгледа това свое решение“, каза Росен Желязков, обяснявайки, че ЦИК е независим орган.

В годините назад предишни „остриета“ на партията са признавали, че според тях комисията на практика е партиен придатък.

В момента издигнатите от ГЕРБ членове на ЦИК са четирима – Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Димитър Димитров и Красимир Ципов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.