Икономист побесня: КЗК са за убиване! Защо изритаха шефа на „Ел Би Булгарикум“?

0 13 279

Икономистът Георги Кадиев побесня след новината, че шефът на единствената държавна млечна компания „Ел Би Булгарикум“  Николай Маринов е уволнен, след като свали с 30% цените на сиреното и кашкавала на фона на останалите в бранша – основно креатури на ГЕРБ.

„Ако това, което казва довчерашния шеф на Ел Би Бургарикум, че „веригите налагат обвързващи условия на доставчиците си да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти“ е вярно, КЗК са за убиване“, пише Кадиев.

Съгласно Закона за защита на конкуренцията това е огромно нарушение и глобата е до 8% от годишния оборот.

Основната причина на високите цени у нас са картелите и тоталното отсъствие на КЗК.

И така, КЗК, имате сигнал.

Ще се самосезирате ли и да вземете да свършите нещо полезно, преди най-после да ви сменят?, завършва поста на Георги Кадиев.

Narod.bg припомня:

Изпълнителният директор на държавната компания „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов бе освободен от длъжност часове, след като обяви сваляне на цените на млечните продукти с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната кампания срещу „спекулата“ с цените на храните. Освободена от Съвета на директорите е и Невена Петрова.

Решението е взето късно снощи на заседание от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщава ДКК, цитирана от БТА и БНР. Съвета председателства Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Реклама

Именно обявеното намаление на цените е причината за решението – предположи пред БТА Николай Маринов и обяви, че ще съди ДКК.

Официалните мотиви на Съвета на директорите са наличието на „редица сигнали“, чието съдържание описват.

В ДКК постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни превозни средства от фирма, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е силно завишена.

Пред БТА Маринов заяви, че въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която те са одобрили, е за три превозни средства – млековоз и два камиона. „А ние за сума – по-малка от 850 000 лева, сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лева, която ни позволява да купим допълнително два автомобила“, коментира той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в длъжност „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от новорегистрирана фирма и имало индикации за силно завишена изкупна цена на млякото. Напротив, точно обратното е – цената е с около осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били до момента, каза Маринов.

Работници в производствената база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината – било лошо, твърдят още от ДКК. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасявал с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на годност, допълват от ДКК. Маринов е категоричен, че няма такова нещо няма. „Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика“, коментира той.

ДКК назначили проверка, която – твърдят те – е била възпрепятствана с редица молби за отлагане. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на директорите решил да освободи изпълнителния директор.

Маринов заяви, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.