ЗАЩО? Охраната пуснала „ей така“ багерите на Румен Вълка да разкостят Борисовата градина

0 11 485

Техниката, използвана за незаконното разчистване на около 2 дка на територията на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина, е влязла в парка в нарушение на всички правила. Това е заключението на проверка, направена от дирекция „Зелена система“ към Столичната община и представена във вторник.

Камионите и багерите минали през една от бариерите за влизане в парка, без да покажат какъвто и да е документ или разрешение за преминаване. Заради нарушението ще бъде прекратен частично договорът с фирмата, която би трябвало да контролира достъпа до Борисовата градина – „Боду“ ООД.

В началото на февруари стана ясно, че на територията на къпалнята „Мария Луиза“ са отсечени незаконно над 20 дървета. На собственика на терена – фирма с мажоритарни собственици компании, свързани с Румен Гайтански – Вълка, беше наложена санкция от 100 000 лева и беше сезирана прокуратурата, която започна проверка.

Дружеството имало разрешение за отсичане на 11 изсъхнали и саморасли дървета, издадено от район „Средец“. По-късно стана ясно, че нито едно от тези дървета не е премахнато, но за сметка на това са отсечени други поне 28, чиито пънове дори са извадени и машинно раздробени.

Заради този случай беше направено специално изслушване в общинския съвет, на което представител на „Парк Мария Луиза“, чиято собственост е къпалнята, обясни, че нямало умисъл в премахването на дърветата. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев пък заяви, че разрешението за сеч, издадено от район „Средец“ е използвано за вход на техниката в Борисовата градина. Това твърдение беше оспорено от районния кмет Трайчо Трайков и се стигна до проверка на общината как камионите и багерите са стигнали до къпалнята.

Реклама

На теория влизането на превозни средства в парка е забранено, освен ако няма издадено разрешение за това от общинската дирекция „Зелена система“. Миналата седмица от общината заявиха за Mediapool, че такова не издавано нито на „Парк Мария Луиза“, нито на наетото за сечта дружество „Грийн партнърс – БКС“, също собственост на Гайтански.

Според допълнителната проверка на общината тежката техника е пусната през бариерата, контролирана от „Боду“, без никакъв документ. Това обясни районният кмет Трайков пред Mediapool.

Заради нарушението кметът Йорданка Фандъкова му казала, че ще бъде прекратен договорът с фирмата за пропускателните пунктове в Борисовата градина и те ще се охраняват от общинското дружество „Егида“. Фандъкова потвърди това и след участието си в заседанието на общото събрание на Националното сдружение на общините.

„Боду“ има договор за охрана на общински паркове и градини от 2021 г. Той и без това изтича през юли 2023 г. Неговата стойност е около 2.4 млн. лева. Той ще продължи да действа за останалите обекти, ще бъде прекратен само за Борисовата градина.

Като допълнителна мярка ще бъдат сложени и камери, които да следят терена на къпалнята, за да не се стига до нови подобни случаи.

Трайков обясни, че предложил на Столична община в бъдеще премахването на дървета в Борисовата градина да се прави само от общината, а когато става въпрос за частни терени, собствениците да плащат разходите за това. Добави, че е анулирал разрешителното за сеч на 11 дървета, издадено на собственика на къпалнята, което така и не е било използвано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.