АБСУРДНО: 110 км дупка на турската граница – бежанците влизат транзит през Странджа

1 12 001

Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване. Няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в Странджа. Това каза гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, пред БНТ.

„При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от „Гранична полиция“, неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на „Гранична полиция“. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни“, посочи още Димитрова.

По думите ѝ обаче България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

„Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България – не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск“, каза Димитрова и обясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е увеличението на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

Реклама

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 пъти по-голям от този между България и Сърбия. „Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа“, каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на „Гранична полиция“ отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, румънски, руски.

„Но има още една богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност. Те знаят за какво идват – да я извършат. И нямат страх от наказанията. Фактът, че ви ги изброявам, означава, че те са задържани, привлечени са в качеството на обвиняеми и са получили своите присъди, но тези присъди са малки. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да стъпят на глоба или условно наказание, но това не може да ги спре“, каза Димитрова.

1 Коментар
  1. ГОРСКИЙ казва

    МОЖЕ И ДА НЯМА ОГРАДА ,НО Я ВИНКЕЛА КАКЪВ МОТЕЛ СИ НАПРАВИ ,АБЕ ТАМ НЕ СТАВАТ ЛИ ЧЕСТО ПОЖАРИ….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.