КОНТРА: Червеният кмет на Перник избяга от БСП заради „котарака“ Людмил Стойков

0 8 617

Кметът на Перник Станислав Владимиров, който в началото на седмицата напусна БСП заедно с около 50 членове на пернишката партийна организация след бурни скандали на конгреса на левицата, ще разчита на подкрепа от олигарха Людмил Стойков и президента Румен Радев за консумирането и запазването на политическата си власт в бъдеше.

Подсъдимият бизнесмен Людмил Стойков се смята за основател на кръга „Котараците

Това обявиха пред „Уикенд“ хора от обкръжението на окопалата се начело на БСП Корнелия Нинова, която е в дъното на поредния зрелищен панаир на „Позитано“ 20.

Станислав Владимиров, наричан свойски Станката от съгражданите си от Перник, депозира оставката си като член на БСП ден след решението на Корнелия Нинова да изключи от партията 14 вътрешнопартийни опозиционери начело с Кирил Добрев. По време на конгреса на левицата Станислав Владимиров участва в меле с охранителите, които отказваха да допуснат в залата Кирил Добрев и други опозиционери.

След оставката на Владимиров, от БСП отправиха тежки обвинения към него и го призоваха незабавно да подаде оставка и като кмет на Перник, тъй като е избран с гласовете на социалистите. Станката беше обвинен и в клиентелизъм в полза на ГЕРБ и „олигарсите“ от приближения до Корнелия Нинова социалист Георги Свиленски (съпруг №1 на настоящата половинка на президента Румен Радев Десислава).

Запознати с предисторията на конфликта между Корнелия Нинова и кмета на Перник разкриват, че в дъното на скандала е личното приятелство между Владимиров и пернишкият бос на стоманата Людмил Стойков.

Съмненията на „Позитано“ 20 са, че Станката е изградил свой личен кръг от бизнесинтереси, без обаче да се отчита на левицата.

„На последните парламентарни избори БСП спечели само 3630 гласа в Перник, докато Станислав Владимиров беше избран с над 18 000 гласа за градоначалник. Ръководството на БСП е убедено, че Станката умишлено е саботирал последните предизборни кампании и дори е прехвърлял гласове в полза на ГЕРБ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Повечето гласове са джиросани с благословията и финансовата подкрепа на Людмил Стойков“, разкрива източник на „Уикенд“.

В Перник упорито се мълви, че разривът между Корнелия Нинова и Станислав Владимиров е настъпил още след местните избори през 2019 г., когато спечелилият кметския стол Станката, в качеството си на член на Националния съвет на БСП, е бил привикан на среща с Нинова на „Позитано“ 20, на която му било казано, че за бъдеще трябва да принуди Людмил Стойков да дава 1 млн. лв. за предизборни кампании на социалистите.

Реклама

Владимиров реагирал бурно и отказал да участва в „рекет над бизнеса“, а впоследствие преминал към кръга около президента Румен Радев. Любопитна подробност е, че Станката поддържа дружески отношения и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който като премиер лично беше помолен и откликна на Владимиров за решаването на водната криза покрай пресъхването на язовир „Студена“.

Враговете на Владимиров обаче не пропускат да напомнят, че Людмил Стойков е един от виновниците за водната криза в Перник, тъй като предприятия под негов контрол от орбитата на „Стомана“ източваха питейната вода, ползвайки я за индустриални нужди. Стойков от години не е собственик на „Стомана“- Перник, но в миньорския град се твърди, че неговата дума все още се чува в предприятието благодарение на влиянието му над управляващите компанията мениджъри от България.

Според запознати, преди няколко месеца прокуратурата и КПКОНПИ са били залети от анонимни сигнали срещу Станислав Владимиров, за които се предполага, че са пускани под давлението на Корнелия Нинова.

В сигналите се набляга на необяснимото имотно богатство, споходило през последните 2 г. роднините на Станислав Владимиров. Неговата майка и чичо му Нено Темелков, дългогодишен шеф на пернишката структура на БСП, са се сдобили с общо 6 урегулирани поземлени имота за милиони в центъра на Перник с действащи разрешителни за строежи.

Майката на Владимиров е сложила ръка и върху няколко хиляди декари земеделски земи, за които се твърди, че са придобити на „погребални цени“ от общината в Перник. В сигналите се посочват и имена на хора, които навремето са били титулярни собственици на земеделски площи, преминали през последните години при близки роднини на Станислав Владимиров.

Според анонимните сигнали, кметът на Перник строи къща на първи ръкав на гръцкия полуостров Халкидики върху терен от 4 декара, като изпълнител и проектант е главния архитект на община Перник. Твърди се, че Владимиров е закупил терена в Гърция от друг българин през есента на 2020 г. срещу сумата от 160 000 евро.

Станислав Владимиров – Станката се ползва с противоречива слава в БСП. Той минава за един от успешните кметове на левицата с реална комунистическа закваска. Негов чичо е дългогодишния шеф на БСП в Перник Нено Темелков.

Станката е потомък на убития през 1925 г. в Дирекцията на полицията комунистически деец и лидер на комунистите в Перник Темелко Ненков от десния режим на Александър Цанков след потушаването на Септемврийското въстание. Станислав Владимиров е член на БСП още от 1996 г. и беше депутат в 44-ото Народно събрание (2017 – 2019 г.), преди да бъде избран за кмет на Перник на местните избори през есента на 2019 г.

Неговото напускане със сигурност ще се отрази пагубно за БСП на предстоящите парламентарни избори на 2 април, като някио отсега пророкуват, че БСП ще има под 2 000 гласа в Перник – историческо дъно за левицата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.