СЛУЧАЙНО? АЕЦ „Козлодуй“ направи Александър Николов и Иван Генов мултимилионери

0 15 121

Мултимилионери са санкционираните от САЩ по закона „Магнитски” ексшефове на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов, показа разледване на „Уикенд”.

Създадените от двамата енергетици фирми, които предвидливо са прехвърлени на техните деца, днес са собственици на множество луксозни офис сгради в София, фотоволтаична централа, отглеждат стотици животни в собствени ферми и обработват хиляди декари земеделски земи.

Успех, който е трудно обясним за хора, чиято кариера е преминала в държавната енергетика. Освен, разбира се, ако не сме нелюбезни и не си припомним, че срещу двамата има подавани сигнали за корупция още преди 15 г.

Те са свързани с договори за доставка на некачествено ядрено гориво, при чиято експлоатация има не един и два инцидента в атомната централа. Може би е случайно, но по същото време започва и стремглавото забогатяване на Генов и Николов…

Александър Николов е работил в АЕЦ „Козлодуй” на различни длъжности в продължение на 30 години. На няколко пъти е в ръководството на ядрената централа. За първи път застава начело в края на 2010 г. по време на първия кабинет на ГЕРБ.

Няколко месеца след това е нападнат пред дома си във Враца от трима маскирани мъже, единият от които опитва да му отреже ухото. Отървава се на косъм, но целта все пак е да остане жив – това е класическо сплашване, обясняват криминалисти. Според източници на „Уикенд”, нападението е поръчано от всемогъщ олигарх, чиято фирма не се е класирала на търг за покупка на евтина енергия от атомната централа. Една от практиките, довели до санкциите по „Магнитски”.

Александър Николов, естествено, отрече нападението да е свързано с работата му и обяви, че става дума за опит за грабеж. Искали, видите ли, да му вземат портфейла и телефона – наивно обяснение за третокласници. Както е обичайно в България, започналото разследване не доведе до нищо. Все пак, Александър Николов е уволнен от поста си през пролетта на 2012 г., но за кратко. При правителството на Пламен Орешарски, в средата на 2013 г., той пак се връща начело на ядрената централа.

Изкарва само няколко месеца, преди да бъде изчегъртан от служебното правителство на Росен Плевнелиев. От шефския пост в централата, Николов застъпва на работа в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Изненадващо през март 2019 г., по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Александър Николов за трети път възкръсва професионално. Той се завръща в ръководството на АЕЦ „Козлодуй”, този път като зам.-директор на назначения три месеца по-рано директор Наско Михов (за сигналите срещу тандема Михов-Николов четете в карето). Двамата ръководиха централата до август 2022 г., когато служебния кабинет на Румен Радев с премиер Гълъб Донев ги разкара.

„Получихме сигнали, че Александър Николов опитва да прокара руско влияние и корупционни практики и за това го уволнихме”, похвали се през седмицата енергийният министър Росен Христов.

Иван Генов има почти същата биография. Той започва работа в атомната централа през 1980 г. Преминава през всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4 и стига до позицията „Дежурен инженер на блок”. Участва в пускането на блок 5 като дежурен инженер на смяна. В периода от 1991 до 2005 година е ръководител на направление „Експлоатация” в Електропроизводство-2.  Между 2006 и 2009 г е шеф на АЕЦ „Козлодуй”, назначен на поста от своя кум Румен Овчаров, който пък е енергиен министър при Тройната коалиция. След махането му от ГРБ, Генов се завръща в ръководството на АЕЦ-а по време на кабинета „Орешарски”.

Със смяната на властта той моментално е разкаран, но с препоръката на кума си Овчаров е избран за депутат от БСП. Иван Генов е и сред членовете на инициативния комитет, издигнали на 27 септември 2021 г. президента Румен Радев за втори мандат.

Не е тайна, че в енергетиката заплатите са високи, но така и не се е чуло други от работещите там да са спестили десетки милиони левове. Освен ако не са се изкушили да бръкнат в кацата с меда, както обявиха американските власти за двамата енергетици.

От мотивите за налагане на санкции по Закона „Магнитски” става ясно, че Александър Николов и Иван Генов са сформирали своеобразна организирана престъпна група, чиито шеф е Румен Овчаров. Според щатските власти, тримата са участвали в корупционни договори с руски фирми за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй” и доставка на ядрено гориво.

В замяна са си разделили милиони левове рушвети, които са им преведени от руснаците по класическия начин – чрез сметки на офшорни фирми, контролирани от тях. Конкретно за Николов и Генов се твърди, че са прибрали 5 млн. лв. в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй”.

„Свързаните с Русия договори за доставка на ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй” до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците”, мотивира санкциите Вашингтон.

Румен Овчаров и помагачите му Александър Николов и Иван Генов са успели да изкарат огромни пари и от препродажба на електроенергия от атомната централа, въвеждайки като посредници абсолютно ненужно близки до тях частни фирми. Ръководената от Румен Овчаров корупционна схема действа до 2020 г., обвиха американските власти. 

Тримата санкционирани по „Магнитски” енергетици естествено отричат да са вършили нещо нередно. Овчаров и помагачите му се обявиха за жертви на клеветнически пасквили, в които няма и грам истина.

Според тях американските власти са заблудени от анонимни доноси на техни опоненти в България. Сякаш десетките разузнавателни служби на САЩ, които разполагат с над 400 милиарда долара годишен бюджет, имат нужда от доносници, за да разкрият корупционните афери у нас и вземат толкова категорично решение, зад чиято правота застават с целия си авторитет правителството и президента Байдън.

Всъщност, сигнали срещу Александър Николов и Иван Генов за корупционни афери при доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” са подавани още през 2008 г. Техен автор е ядреният физик Георги Котев. Дълги години той работи в централата, а сред задълженията му е да следи за поведението на ядреното гориво в реакторите.

Разкритията си Котев прави в блога на „Асоциация на свободното слово Ана Политковская”, руска журналистка и правозащитничка, която след разкритията си за корупционни афери на Владимир Путин е разстреляна, а нейни колеги са убедени, че поръчката на килъра е дошла от руските власти. В случая с Котев до подобен финал не се стига. Заради отправени му заплахи той е предвидливо бяга в чужбина, където почина преди 2 години от Ковид-19. 

В една от публикациите си Георги Котев прави директна връзка между забогатяването на Александър Николов и Иван Генов и доставката на нов вид ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Според енергетика, в началото на този век „Росатом” започва да ни доставя нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА. Обещанията на руснаците, че то ще е много по-добро, така и не се потвърждават.

Дори напротив – лед като реакторите на пети и шести блок са заредени с новото гориво, един след друг се случват няколко сериозни инцидента, които ръководството на централата и тогавашният енергиен министър Румен Овчаров опитват да прикрият, обяснява в свои публикации Георги Котев.

Подаваните от него сигнали до прокуратурата не водят до нищо, макар агенти на ДАНС да му признават, че са наясно със случая. Тестовете извършени от Котев показват, че освен некачествено, новото руско гориво ТВСА може да се използва за по-малък срок. Това води до доста по-кратки горивни цикли, от което атомната централа губи десетки милиони левове.

За инцидентите с новото гориво признава през 2008 г.  и Александър Белковец, главен експерт по ядрена безопасност в 5 и 6 блок. В своя публикации той алармира, че в АЕЦ „Козлодуй” се използва „ядрено гориво с непредвидимо поведение, а методите на работа в централата са опасни от гледна точка на ядрената безопасност”.

Реклама

Вместо енергийният министър Румен Овчаров да му обърне внимание, Белковец набързо е уволнен на 5 януари 2009 г. Като причини за освобождаването си от работа той посочва, че е вписвал в оперативните дневници на централата нередности при работата, за което получавал забележки от директора Иван Генов, че така уронва авторитета на ръководството.

„Предполагам, че руснаците умишлено са ни доставили някакво по-евтино гориво. Разликата в цените само на една от десетките касети за всеки реактор може да достигне да 200-300 хил. Евро”, обяви в свое интервю след бягството си от България Георги Котев. За него няма никакво съмнение, че подмяната не е случайна, а разликите в цените са постъпвали по сметки на шефовете на АЕЦ „Козлодуй”.

Котев свързва корупционната афера с внезапното забогатяване на своите началници. Негова проверка показва, че подмяната на ядреното гориво съвпада с регистрацията на фирма „ИКАР-В-04” от четирима шефове на централата – изпълнителния директор Иван Генов, заместника му Кирил Николов, Александър Николов –  директор по производство и Васил Хаджиев – ръководител на управление.

Капиталът на фирмата първоначално е 50 000 лв., но щом започват първите доставки на менте ядреното гориво, е вдигнат на половин милион лева. Междувременно шефовете на атомната централа прехвърлят своите акции на роднини, а по сметките на фирмата започват да текат огромни суми от различни офшорки, чиито собственици са старателно скрити. С преводи на рушветите към офшорки бяха описани американските власти и корупционните афери на Румен Овчаров и двамата му помагачи.

Напливът на пари към „ИКАР-В-04” моментално се отразява и на нейната дейност. Днес в ръководството на фирмата са дъщерята на Иван Генов Зорница и сина на Александър Николов Димитър. Още през 2010 г. фирмата започва проект за строеж на огромна офис сграда в центъра на София.

Според експерти, покупката на парцела и наливането на бетона е струвала на шефовете от АЕЦ „Козлодуй” поне 4-5 милиона лева. А това не са единствените инвестиции на санкционираните по закона „Магнитски” аферисти. Чрез „ИКАР-В-04” децата на Иван Генов и Александър Николов са собственици и на още няколко фирми. Една от тях – „Белгравия Инвест” още през 2008 г., когато аферата с менте ядреното гориво е върви с пълни сили, вдига огромна административна сграда на столичния бул. „Александър Малинов”. Застроената площ на „Алфа център” е над 7000 кв.м., което според експерти прави стойността му поне 15-20 млн. лева.

Любопитно е, че самата „Белгравия Инвест” е собственик на друга фирма – „Интерстад”. Още в зората на аферата с ядреното гориво „Интерстад” също успява да вдигне в съседство на булеварда не по-малко помпозна офис сграда, струваща десетки милиони левове. Както се казва, халал да им е на наследниците на Иван Генов и Александър Николов, които едва на 20-тина години успяват да се превърнат в мултимилионери и изкусни имотни инвеститори.

Оказва се, че Александър Николов е успял да спести от държавната си заплата и още милиони левове, които двамата му синове Христо и Димитър успешно инвестират и в друг бизнес. За дъщерята на Иван Генов Зорница подобни данни няма. Може би младата дама е предпочела да вложи имането на татко в чужбина, та да не се набива на очи. Така или иначе, наемите на трите офис сгради, на които като акционер в „ИКАР-В-04” е съсобственик, й гарантират охолен живот. 

Христо и Димитър Николови очевидно имат по-разностранни интереси освен рентиерството. Двамата са собственици на бутиковата ферма „Багри”, разположена на територията на природен парк „Персина” край Белене. Във фермата наследниците на енергийният бос отглеждат стотици овце от елитната порода Лакон, продавайки мляко, сирене и кашкавал.

Отделно от това те имат и още няколко проекта в земеделието. След спечелен европроект за половин милион лева, Димитър Николов успява да създаде друга овцеферма за над 800 животни. Арендатор е и на хиляди декари ниви.

Брат му Христо се изявява и като инвеститор във високите технологии. В края на миналата година той и още няколко чужди инвестиционни фонда влагат 2,3 млн. евро в стартиращата българска компания „ПланДелта”, която се хвали, че е създала иновативна платформа за финансово планиране и анализ. Амбициите на двамата й основатели Мартин Миланов и Милен Манев са да използват поверените им милиони, за да доразвият своя продукт и след това да го продават в цял свят.

Ако това стане, Христо Николов може да спечели десетки милиони от инвестицията си.

КПКОНПИ проверява Николов за нагласени поръчки, но… греда

Третото завръщане на Александър Николов като ръководител на АЕЦ „Козлодуй” го прави клиент на Антикорупционната комисия. Както вече споменахме, през 2019 г. Николов става заместник на назначения от ГЕРБ изпълнителен директор Наско Михов.

Още от първите си дни двамата шефове буквално се развихрят, става ясно от сигнали подадени до КПКОНПИ. В тях се твърди, че са манипулирали обществени поръчки на централата, за да осигурят изгодни договори на близки до тях фирми. Сочат се и нарушения, свързани с продажбата на електрическа енергия, както и оказване на натиск върху отделни служители за извършване на неправомерни действия.

За да се гарантира, че правилните компании ще спечелят, в комисиите, организиращи конкурса, се назначавали хора без какъвто и да било опит, а всеки отказал да се подчинява, е заплашван с уволнение. Явно не всички от работещите в АЕЦ „Козлодуй” са се уплашили, щом в антикорупционната комисия са затрупани от сигнали.

В тях се описват конкретни схеми, при които централата е загубила десетки милиони левове. Както и че е налице „основателно съмнение за вероятно облагодетелстване на Михов и Николов от печалбата” на спечелилите поръчките частни фирми, повечето от които са създадени само няколко месеца преди това.

Както си му е реда, от КПКОНПИ започват проверка, без обаче да се престарават. Заключението на комисията е, че няма конфликт на интереси, тъй като не са установени роднински връзки между собствениците на спечелилите фирми (част от тях по наша информация са маргинали от ромски произход) и шефовете на централата Наско Михов и Александър Николов.

Относно описаните в сигнала нарушения при обществените поръчки, от КОНПИ си измиват ръцете, че не е тяхна работа да ги разследват. За това си имало други органи.

Все пак, информацията в сигналите е счетена за достатъчна от служебния енергиен министър Росен Христов, който уволнява Наско Михов и Александър Николов „заради опита им да прокарат корупционни практики”.

Пиян-залян зад волана: Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” убил човек

Наследниците на Александър Николов и Наско Михайлов на ръководните постове в АЕЦ „Козлодуй” са не по-малко интереси персонажи. Новият изпълнителен директор на централата Георги Кирков заема поста, докато срещу него върви дело, че през 2013 г., карайки пиян, предизвиква катастрофа, при която загива човек.

На две инстанции Киров е признат за виновен, но заради необяснимо разтакаване изтича давността и присъдата така и не влиза в сила. Скандалното минало на Кирков дава основание на ДАНС да му откаже достъп до секретна информация.

Това реално обезсмисля престоя му на поста, но и до ден днешен служебният кабинет не е намерил основателна причина да го смени. И Николов си началства срещу заплата от над 15 000 лева и вероятно апетитни комисионни.

Андрей Красночаров, който наследява Александър Николов като зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй” също има интересно минало. Преди две години срещу него има вътрешна проверка, която го уличава, че лобира обществени поръчки да бъдат спечелени от фирма на скандален бизнесмен.

В резултат Красночаров е санкциониран и назначен на по-ниска длъжност. Явно за министрите на Румен Радев подобни безобразия са си напълно в реда на нещата…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.