БИТКА ЗА КОКАЛА: Корнелия гони Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева

0 11 161

БСП ще изключи нова порция социалисти, обясниха пред „Уикенд” близки до ръководството. В списъка за прогонване на първо място били служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев, Весела Лечева. Известно е, че и тримата са от най-яростната опозиция на непоклатимата и с „Катюша” лидерка Корнелия Нинова, съобщи „Уикенд“.

Като формална причина ръководството щяло да посочи, че те са нарушили Устава на партията, като са приели поканата да станат членове на служебното правителството.

„Не са уведомили предварително ръководството на БСП, че ще бъдат част от изпълнителната власт – обясняват източниците ни. – Това правителство не е на БСП, то е на Румен Радев, който определено работи срещу партията. Явно бързо забрави кой го извади от пенсионерското му битие и го направи президент. Сега виждаме как се отплаща за това – опитва се по всякакъв начин да разцепи партията.”

Подобна участ на низвергнати от Столетницата очаква и онези, които са се съгласили да станат зам.-министри, например, Благовест Кирилов, на електронното управление, Димитър Данчев, на икономиката, Мариела Модева, на туризма и още много други, понеже БСП има не един и двама кадри във втория ешелон на властта.

Всички те, както и всякакви други високопоставени служители в държавната администрация, които са приели поканата да станат част от служебната власт, без да получат благословия от ръководството на Столетницата, си заминават. „От август досега над 1500 души от БСП са уволнени от държавната администрация – продължават източниците ни. –

Въпросните министри и зам.-министри не си мръднаха пръста да защитят поне един от тях. А повечето от тях са на тези постове, благодарение на принадлежността си към БСП. Те обаче не работят за партията, а само за себе си, за собствените си кариери”.

Реклама

Според Устава подлежат на изключване онези, които се кандидатират от името на други политически партии, или участват като независими кандидати. Точно в такава позиция се оказва Костадин Паскалев, но той сам си тръгна от БСП. Друг основател на „Левицата” – Валери Жаблянов обаче е изключен на бурния конгрес на 11 февруари, а ден по-късно вече разнася изборните документи на новата си формация, гневят се негови довчерашни другари.

Те напомнят, че още през август Националният съвет на БСП е приел декларация, с която се разграничава от Зарков, Гечев и Лечева, които са служебни министри, без да питат другарката Нинова. Тогава от „Позитано” им размахаха пръст, дори заявиха, че всички, които да приели да са във властта, включително и като областни и зам.- областни управители „участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат от БСП и не като представители на партия”.

Все пак великодушно беше обявено, че партията се разграничава от тях, но не ги изключва. Нинова дори заяви, че решенията на тримата служебни министри са единствено тяхна отговорност, но няма да бъдат отстранени от Националния съвет и от БСП. В декларацията и тогава не беше пропусната ролята на Радев и неговата недопустима намеса във вътрешнопартийни дела.

След последния конгрес обаче листът и обърнат, вече няма предупреждения, а директно се прави чистка. Докато на „Позитано” 20 се готвят списъци с поредните отлюспвания, 120 социалисти и 5-ма общински съветници в Пловдив сами обявиха, че напускат БСП. В Перник 50 души заявиха също, че прекратяват членството си.

„Клиентелизмът напуска БСП, след като не успя да изпълни поставената задача по овладяването на партията, смяната на ръководството и председателя и превръщането на БСП в една послушна и удобна партия”- коментира зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров. И допълни, че в последните години „пернишката организация в крайна сметка се беше превърнала в един придатък на общинската администрация”.

Източниците ни твърдят, че на „Позитано” не се притесняват, че партията съвсем ще се оголи откъм членска маса. Дори се забелязват и изключения, например, видната опозиционерка Велислава Дърева се опазила неясно как от метлата на Нинова, въпреки че била много активна в разправиите на последния конгрес.

„Да си вървят, не ни трябват тези интриганти!” – казват източниците ни. Те напомнят, че специално вицепрезидентката Илияна Йотова не я заплашва изключване, понеже е на изборна длъжност. Засега, допълват от Столетницата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.