Безобразията на скандалния д-р Христо Мазнейков със 137 000 лв. месечна заплата

3 53 149

Ортопедът д-р Христо Мазнейков, управител и собственик на столичната болница „Света София” е известен като най-високо платеният болничен шеф в България. От декларацията му, подадена пред КП КОНПИ, става ясно, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 000 леваили общо 1 645 000 за година, съобщи „Уикенд“.

Подобаващо е заплащането и на съпругата му Валентина Мазнейкова. Като шеф на АГ клиниката, тя е обявила пред антикорупционната комисия годишен доход от 866 000 лв., което означава, че заплатата й е 72 000 месечно.

На пръв поглед в подобни възнаграждения не би трябвало да има нещо лошо. Ако си добър мениджър и подбереш квалифициран персонал, то пациентите ще се редят на опашка да се лекуват при теб, а Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) ще покрива разходите. Дали обаче нещата са толкова прости?

В столицата, напълно разбираемо, са повечето от топ-болниците в страната. Славата им, че там работят най-големите светила в медицината, привлича ежедневно хиляди пациенти. Нито един от техните управители не може да се похвали със заплата като на вездесъщия д-р Христо Мазнейков, а самите лечебни заведения, повечето от които държавни, дори не могат да излязат на печалба. 

Причината според медици са твърде ниските цени на клиничните пътеки. С малки изключения сумите, които Здравната каса отпуска за лечение, не могат да покрият направените разходи – заплати на лекарите и останалият персонал, купуване на лекарства и консумативи.

За ремонт на сгради и нова апаратура въобще не става дума. Изправени пред угрозата да фалират, държавните болници са принудени да смучат по всевъзможни начини пари от пациентите си – с избор на екип, обещания за по-добро обслужване от сестри и санитари, редовно почистване на стаята.

Ръководената от д-р Мазнейков болница „Света София” показва, че има и друг начин. Пари може да се изкарат и ако лекуваш несъществуващи пациенти. Така субсидията от НЗОК си върви, а при липса на разходи остават пари и за огромни заплати на шефовете. От години се говори, че частните болници си позволяват да точат касата с фиктивни пациенти, но чиновниците винаги се оправдават, че няма как да го докажат без сигнали от самите „болни”.

В случая със „Света София” на д-р Мазнейков доказателства има предостатъчно, установи разследване на „Уикенд”. На ръководената от него болница се издадени куп постановления, че е прибрала пари от Здравната каса за лечение на несъществуващи болни, или надписване на изследвания и процедури.

Разкритите нарушения са основание и дори задължават ръководството на НЗОК незабавно да прекрати договори си с частната болница, разясняват здравни експерти. Само можем да гадаем на какво се дължи разсеяността на чиновниците. Това от своя страна позволява на екипа на д-р Мазнейков съвсем да му отпусне края – „лекувайки” пациенти, които дори и не подозират, че са болни.

Една от тях е столичанката Илияна Пашова. Преглеждайки наскоро електронното си здравно досие, в което всеки, взел си ПИК код от Касата може да следи историята на своите прегледи, лечение в болница и изписани лекарства, Пашова с изненада открива, че през август е лежала 3 дни в болница „Света София”.

Тя е постъпила там за лечение на остро възпаление на средното ухо. Илияна обаче никога не е посещавала лечебното заведение, а в посочените дни е била на работа. Това не пречи подчинените на д-р Мазнейков да й изфабрикуват приемане в болница, прибирайки полагащите им се за лечението 1900 лева от Здравната каса.

Разбирайки за измамата, Пашова моментално подава жалба, а чиновниците обещават да направят проверка. От смутолевените им обяснения се разбира, че ще се прегледа само нейният случай, защото нямало как да издирят хилядите други пациенти и да ги питат дали са постъпвали в „Света София”, а благодарение на парите от НЗОК Мазнейкови са си разписали огромните заплати. А според източници на „Уикенд”, в тази болница има още десетки случаи на фиктивни пациенти, които лесно биха могли да се установят.

Колкото и цинично да звучи, но Илияна трябва да се радва, че никога не е стъпвала в болницата и е жива. Такъв шанс нямат други пациенти на болница „Света София”. Най-фрапираща е историята на 26-годишната родилка Запряна Коледарова от Петрич.

Бременността на Запряна през 2009 г. минава без никакви усложнения. Развитието на бебето още в утробата е обгрижвано от лекари в Петрич, Благоевград и София. Малко преди термина тя е приета в болницата на д-р Мазнейков с температура, но съпругата му, която е шефка на АГ отделението и останалите лекари не могат да разберат какво й е. Заради опасност за бебето, тя ражда със секцио.

Всичко уж е наред, но в следващите дни състоянието на Запряна продължава да се влошава. Младата жена е прехвърлена по спешност в университетската АГ болница „Майчин дом”. Там медицински екип открива тежка инфекция на матката и прави операция за отстраняването й. За съжаление вече е късно, родилката получава отравяне на кръвта и изпада в кома.

Реклама

Опитът на лекари от ВМА да я спасят е неуспешен и тя умира. Според нейния съпруг, причина за сепсиса е, че при раждането лекарите в болница „Света София” са забравили част от плацентата в корема на Запряна. Христо Коледаров дори показа пред журналисти заключението на изследване на медици от „Майчин дом”, обвинявайки болницата на д-р Мазнейков в безхаберие.

Безумният случай бързо стана водеща новина в медиите. Почерненият татко организира протест пред частната болница на семейство Мазнейкови. На него присъстваха близки на още няколко родилки, които мистериозно умират, след като избират да родят в АГ отделението на „Света София”. Разказаните от тях истории звучат коя от коя по-потресаващо.

Междувременно със смъртта на Запряна Коледарова се заема и прокуратурата, но – каква изненада! – години след това виновник така и не е намерен. Не защото няма, а заради отказа на лекари да участват в назначената от следствието експертиза, оплака се години по-късно Христо Коледаров, чиято единствена радост е, че оцелява поне сина му Георги.

И докато при Запряна Коледарова вината на болницата не е доказана, то със съдебно решение д-р Христо Мазнейков е лишен за една година от лекарски права. През 2015 г. богатият болничен шеф е осъден за причиняване на смърт по непредпазливост. Делото е заведено от родителите на починал 18-годишен младеж през 2006 г.

След операцията на д-р Мазнейков той се почувствал много зле и изпитвал непоносими болки. Ден по-късно започнал да повръща, а два дни след извършената интервенция ръцете и пръстите му посинели. Състоянието му продължило да се влошава и на третия ден пациентът бил приет в „Пирогов”. Там констатирали, че младежът е в състояние на сепсис и ендотоксичен шок с напредваща инфекция нагоре по левия крайник.

Това наложило той отново да бъде вкаран в операционната и лекарите успели да овладеят разпространението на инфекцията. Въпреки това състоянието на пациента останало тежко и вечерта той починал в болничното легло. В мотивите на съда е посочено, че Мазнейков и негов колега поради безхаберие са нарушили правилата за добрата медицинска практика.

Оплакванията на пациенти от работата на Мазнейков като ортопед са десетки. Сюжетите са еднотипни – от отказ да те прегледа, ако не си платиш на частно, а идваш с направление от Здравната каса, през заблуждаване, че състоянието ти е много зле и се налага спешна операция. Тя, разбира се, не се поема от НЗОК, и болният трябва да се изръси с хиляди левове. Част от хората се усъмняват от поставената им за няколко секунди диагноза, без никакви по-прецизни изследвания и търсят второ мнение, което в много случаи се оказва доста различно.

След съдебното решение д-р Мазнейков оставя лечението на подчинените си и се концентрира в управлението на частната си болница. Какви ги вършат останалите медици в стремежа си да изкарат огромната заплата на боса е видно от множество решения на Административен съд София град. В тях магистратите потвърждават наложените санкции от Здравната каса за нарушение в дейността на болница „Света София”.

Случаите са десетки и най-разнообразни, а общото между тях е, че с фиктивно лечение на пациенти, болницата на Мазнейков усвоява огромни средства от Здравната каса. До разкриването на всеки от случаите се стига след подадени сигнали от пациенти. Колко други схеми са минали метъра, няма как да разберем.

В едно от съдебните решения е описан случаи на приети в болница „Света София” пациенти с тежки чревни проблеми. Интересно е, че самата диагноза може да се постави след извършване на няколко специализирани изследвания. В документацията за лечението на хората и прибирането на парите от Касата, следи от такива изследвания няма.

Може би защото резултатите от тях ще покажат, че става дума за обичайно стомашно неразположение, което може да се излекува лесно и с медикаменти, обяснява вещото лице пред съда. Вместо да прати пациентите у дома с рецепта, след кратък разпит лекарят от „Света София” директно поставя на ошашаваните хора тежка диагноза и ги праща в отделението. Престоят там, направените изследвания и изразходваните лекарства за овладяване тежкото състояние на пациентите са прилежно отчетени и платени от НЗОК.

При други пациенти, приети за операция, проверяващите установяват, че са им правени изследвания или давани лекарства, които са абсолютно ненужни за тяхното заболяване, но пък са всичките надути процедури са пратени за осребряване към Касата, става ясно от съдебно решение.

В друга потвърдена от магистратите санкция на болница „Света София” е описано скандално отношение към пациентка и източване на пари от измислени прегледи. При посещение при невролог тя се оплаква, че й изтръпват краката и моли да й бъде назначено изследване. Докторът отговаря, че НЗОК не го поема, но ако се съгласи да постъпи в болница, може да й се извърши безплатно.

В противен случай ще струва 100 лева. Без въобще да я прегледа, медикът директно я отпратил с уговорката да му се обади кога ще й е удобно да постъпи в болница. Жената така и не се възползва от офертата да „постъпи по спешност” на лечение, и никога повече не посещава лечебното заведение на Мазнейков. Това не пречи на екипа от „Света София” да отчете няколко нейни прегледа и изследвания. За да е още по-абсурден случая, част от тях са на дати, далеч преди тя да се появи в болницата.

Куп отсъдени от съда санкции има и за измами на пациенти, принуждавани да си плащат за избор на екип при операции.

Случаите не са един и два, но с дребните глоби явно не карат подчинените на д-р Мазнейков да спрат с измамните си похвати.

3 Коментара
 1. аз казва

  Един куршум струва 1 лев
  Обявавам лова на нагли и алчни „лекари“

 2. Bela казва

  НЕ са само тези доктори..
  90% от Българските доктори не ни лекуват.
  Те имат интерес не да лекуват, а да печелят от това.
  Работата да лекуват се превърна в печалбарство за съжаление.
  Затова си гласуваха закони в техен интерес – болнична пътека,
  потребителска каса/човека болен-доктора брои парите/.
  Нали получават заплати?
  Нали се плащат здравни осигуровки?
  Защо трябва да им плащаме мнoгoкратно?
  Защото си направиха болниците ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА,
  а личните доктори се вписаха ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ.
   Има ли по-грозно и по-жалко от това печалбарство?

 3. Ели казва

  Аз съм медицински специалист.Работя във Варна.Четох интервю на същия ,в което зазва.че Бг лекарите се връщат от чужбина да работят тук,а колегите ще ги внася от Казахстан.Ще затваря едни болници,а за по-лесно ще строят други.Ще напълним големите градове с нови болнични сгради,за да печелим пари,за сметка на останалата част от родината ни,където много хора нямат достъп до лекарска помощ и разчитат на нечия милост.Колелото казват се въртяло и всичко се връщали А дали е така?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.