Мика Зайкова разкова управляващите: Трима от четирима българи си броят стотинките

2 40 759

Най-големият бич в последно време за България е високата инфлация. Тя неминуемо се отразява отрицателно на стандарта на живот и на покупателната способност на гражданите, която дори спрямо бившите соцстрани у нас е в пъти по-ниска.

По данни на синдикатите през 2021 г. издръжката на сам човек е била около 635 лева, а сега вече тя е скочила над 2,2 пъти до 1451 лв. Това означава, че болшинството от българите значително са обеднели.

Според официалната статистика средното поскъпване на живота за миналата година е над 16%, но при храните този показател е много по-висок – между 40 и 50%. Най-драстично е поскъпва-нето на млякото и млечните продукти. Сериозно са скочили цените – над 26% на плодовете и зеленчуците. Яйцата у нас също бият всякакви рекорди в България като само за година у нас те са скочили с над 80%, а средното им повишение за целия ЕС е 67 на сто.

В резултат ние си оставаме най-бедната страна, където най-голяма част от доходите на хората отиват именно за храна. По този показател сме в първата тройка страни от Евросъюза. Заедно с нас са румънците – 24,8%, Литва – 24,4% и ние – с 20,1 на сто.

На другия полюс са богатите страни – Ирландия, където хората дават за храна само 8,3% от доходите си, Люксембург – 9%, Австрия – 10 на сто, Германия -11,8%.

В същото време цените в България на основните 20 продукта, които се купуват ежедневно са едни от най-високите и дори са над страните, имащи много по-тежки проблеми в икономиката.

Според статистиката в еврозоната имат най-високите държавни дългове. В Гърция нивото е 200% от БВП, 115 на сто е този показател е Италия, но там стандартът им е доста по-висок от нашия и доходите на хората са много по-добри.

Ситуацията у нас се усложнява от все още високите цени на енергийните ресурси и най-вече от ниските заплати и пенсии и от години си оставаме на дъното на Евросъюза.

Другият фактор, който играе отрицателна роля, е продължаващата политическа криза, което пречи у нас да се създават условия за стабилна политика на доходите и да се дават атрактивни стимули за инвеститорите. Поредните избори може и да не променят коренно обстановката у нас, което на практика ще продължава да потиска възможностите за развитие на страната.

Явно ще се наложат още избори и това ще ни отдалечава от решаване на основните проблеми на кризата и повишаване на стандарта на живот. Намаляват се и шансовете за извършване на бавените с повече от 2 десетилетия реформи, които изискват от нас от Брюксел.

По тази причина съществува риск още години България да си остане най-бедната, а гражданите й – с най-мизерните доходи в EC, с най-ниската покупателна способност и най-ниско качество на живот. При това положение на нещата млади и добре подготвени хора ще продължават да напускат родината и демографските проблеми все повече ще се изострят.

В последните повече от 10 години България не е успяла да привлече нито един сериозен инвеститор в проекти с висока добавена стойност. Наред с това фактът, че 92% от фирмите у нас са малки или микро-, говори за лоши перспективи пред страната.

У нас не само минималната заплата е най-ниска, въпросът е какво може да се купи с нея. Наскоро, преди да се разпусне поредният парламент, бе гласувано, че най-ниското месечно възнаграждение трябва да е половината от средната заплата, формулировката в решението обаче е грешна. Би било най-точно тя да е „най-малко 50%“. В документа на ЕС по този въпрос се говори за адекватност на доходите в днешната тежка икономическа ситуация, породена от войната в Украйна.

Реклама

Не може прагът на бедността у нас да е 504 лв., а в същото време издръжката да е 1351 лв. за сам човек, а на тричленно семейство с дете на 14 години – 2432 лв. Цифрите за необходимите средства за издръжка са в пъти по-високи от доходите на над 600 000 български граждани, които получават минимална заплата.

Тези хора са почти една трета от заетите в страната. Последното й увеличение, направено от служебното правителство от 710 на 750 лв. е крайно недостатъчно, за да покрие нуждите на работещите.

За това само 3,6% от населението на България е в състояние безпроблемно да посреща ежемесечните си харчове. 3-ма от всеки 4-ма българи имат непрекъснати притеснения дали ще могат да се издължат за сметките си за наем, ток, вода, електричество, отопление.

Най-големият бич за българските потребители си остава и голямата спекула с цените на храните. У нас разликата между цените на производителите и цените на дребно е огромна.

Надценките на всеки по веригата до магазина са жестоки

Наред с това международните фактори за инфлацията, основно войната в Украйна, скоро няма да престанат да влияят за наличието й. Почти нищожни са и шансовете поскъпването на живота да спре или да се върнем на ниските му нива от преди 3-4 години.

Редно е за пореден път да се запитаме: Как може в Италия, Испания, Гърция и Румъния, където заплатите са много по-високи от българските, храните да са по-евтини, отколкото у нас? Освен че нямаме никаква политика на доходите, ние от години не вземаме никакви мерки за намаляване на корупцията, която е сред основните причини за спекулата на пазара. Липсата на контрол на спазването на законите у нас е крещяща, а контролът един от главните фактори за нормалното функциониране на пазарната икономика.

Как обаче ще има контрол, когато няма върховенство на закона? Цели 3 месеца последният парламент не направи нищо за въвеждане на контрол на главния прокурор, което бе и едно от условията на ЕС за продължаване на плащанията по Плана за възстановяване. Явно тези хора не искат да има реформа в съдебната система.

Не искат да има върховенство на закона, което е повече от ужасно, защото няма гаранции за сигурността на бизнеса. В такъв случай инвеститорите ще бягат, а именно вложенията в работни места са най-ефективният път за борба не само с бедността, но и с инфлацията.

Защото ако разчитаме само на монетарните мерки чрез вдигането на лихвите, ще намалим още повече икономическата активност и ще се увеличават рисковете от рецесия. При ниския ни очакван ръст на брутния вътрешен продукт за 2023 г. от само 0,9% подобен сценарий за нашата и страна става все по-вероятен.

При такова ниско нарастване на икономиката ни и липсата на инвестиции откъде ще дойдат приходи за посрещане на социалните разходи на хазната? Да не забравяме, че нарастващият брой на бедните хора ще изисква увеличаване на тези харчове. България обаче все още не е узаконила понятието енергийна бедност.

В последния парламент не се сетиха за това. Да не говорим, че не бяха приети и част от нормативните промени, които засягат приемането ни в еврозоната.

За това ще продължаваме да бъдем една пустиня насред ЕС. Още се чудя как европейските ни партньори все още ни търпят. Наскоро стана ясно, че най-бедният регион в България и съответно в Евросъюза вече не е Видинско, а област Хасково. При грешките с плановете за затварянето на големите тецове в Маришкия басейн, неговата съдба да последва и районът на Стара Загора.

Икономистът Мика Зайкова за „Галерия“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
 1. Пешо казва

  Четвъртият пък брои кюлчета и пачки с евро .

 2. ✞❤️Boйн-Xpиcтoв Пeтъp-Бeзcтpaшний от Б●Т●❤️ казва

  ☞⚡Джypeвkaтa KYPAЛИHA Mинoжa CлaНинoвa=Бoko-Гoмнoтo cъc cyтиeн!

  ☞⚡Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.⚡: 350.my/AH3XVREs

  ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, бългapи дo виcшитe eтaжи нa влacттa нe ce дoпyckaт, a цигaнитe-cвoдници и милициoнepитe-бaндити oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи, пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!⚡: tiny.cc/zc7wuz

  ➤⚡Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC-БKП и KГБ-ДC!⚡: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Bcичkи oблeчeни във влacт дo eдин, cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz

  ☞☢️Бългapия cе yпpaвлявa зaдkyлиcнo oт цигaни-мacoни-бългapoмpaзци!☢️: tiny.cc/k8a4vz

  ☞⚡Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡: tiny.cc/7hc1vz

  ☞⚡Днec 16.2.2023 ниe xpиcтияните-нekoмyниcти, почитaмe cвeти пpaвeдни Cимeoн Бoгoпpиeмeц и пpopoчицa Aннa⚡: x.gd/uSRfR

  ☞☀️Cвeтлo и Цapcтвo-н●e●б●e●c●н●o нa мoятa Бaбa Ивaнka, нa 20.1.2023 бeшe «Cъбop на Cвeти Йoaн Kpъcтитeл и Пpeдтeчa Гocпoдeн – Ивaнoв дeн»☀️: 1u.fi/HfGfo

  ☞☀️Нa 7.1.2023 бeшe POЖДECТВO XPИCТOВO☀️: 1u.fi/lREuh

  ☞⚡Бoлшeвикo-милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилотo пpoмeни дaтитe нa чepkoвнитe пpaзници в чеpkoвния kaлeндap, изби бългаpckитe cвeщенници, cлoжи нa тяxнo мяcтo мyтpо-милициoнepи oт пoпckият oтдeл нa ДC-KГБ и пpeвъpнa чepkвaтa в дoм нa Caтaнaтa!⚡: tiny.cc/veozuz

  ☞⚡Ycпeниe нa Пpecвeтa Бoгopoдицa бeшe нa 28-ми Aвгycт.: 1u.fi/BohVM
  ☞☀️Beлиkи Чeтвъpтъk бeшe нa 21-ви Април☀️: 1u.fi/KYyLx
  ☞☀️Иcтинckият Пeтpoвдeн бeшe нa 12-ти Юли, a нe в kpaя нa Юни, kakтo ни лъжaт cегaшнитe-пoпoвe-милициoнepи.☀️: 1u.fi/SAiwC
  ☞☀️Cвeти Cлaвeн Пpopok Илия бeшe нa 2-ри Aвгycт.☀️: 1u.fi/XgqqJ

  ☞☢️Oт 78 гoдини лykaвият вилнee в pуcko-тypckия жидo-милициoнepo-цагaн-KЛOЗEТ-БГ.☢️: tiny.cc/zc7wuz
  ☞⚡Дъpжaвaтa oтдaвнa нe e бългapcka, caмo дeтo зoмбиpaнoтo cтaдo нe гo знae!: tiny.cc/gwfzuz
  ☞⚡Нa милициoнepo-koмyниcтичecka-чepkвa нe xoдя, вяpвaм във вceлeнckият Бoг и нямaм нyждa oт милициoнepи-лъжe-пoпoвe-пocpeдници.
  ➤☢️☮️Пaтpиapx Heoфит e Aгeнт Cимeoнoв oт пoпckия oтдeл нa ДC☮️☢️: tiny.cc/ogwyuz

  ☞⚡Чеpквитe в Бългapия ca пoдeлeния нa ДC, a пoпoвeтe ca гнycни милициoнepи-дoнocници c paco и kилимявka.
  ☞⚡Тoвa ca пoпoвe нa cвoдницитe, нa мyтpитe, нa бaндититe и нa мaнгaлитe, a нe нa бългapcкият нapoд!
  ☞⚡Вcъщнocт мнoгo пoпoвe ca цигaни-бългapoмpaзци.

  ☞⚡Бългapckaтa чepkвa e мacoнизиpaнa oщe в 12-ти вek .
  ☞⚡⚡⚡Нaвcякъдe в чepkвитe мoжeтe дa oтkpиeтe мacoнckи cимвoли, нaпpимep чepнo-бeлият шaxмaтeн пoд нa чepkвaтa в гpaд Пoпoвo kaтeгopичнo пokaзвa, чe тoвa e xpам нa мacoни-caтaниcти, в koйтo сe извъpшвaт caтaниcтkи pитyaли c чoвeшkи жepтвoпpинoшeния⚡⚡⚡: tiny.cc/txytuz
  ☞⚡Инфилтpиpaни ca тoлkoвa caтaниcти, koлkoтo e билo нeoбxoдимo зa дa paбoтят cpeщy нeя и зa нeйнoтo caтaнизиpaнe.
  ☞⚡Вcичkи зaдyнaйckи пoпoвe ca нa xpaнилka в Mockвa или Aтинa.
  ☞⚡Пpaвocлaвнитe пoпoвe ca мpъcни пeдepacти и чeнгeтa-доносници, a kaтoличeckитe ca пeдoфили и зooфили.
  ☞Чepkвaтa пpoпoвядвa лъжe-xpиcтиянcтвo и cлyжи нa мaмoнa.
  ☞⚡Иcтинckaтa Вяpа в Бoгa, нямa нищo oбщo c чepkвитe и лъжe-пoпoвeтe-мyтpи.
  ☞⚡Xopa, нe влизaйтa в чepkвитe нa чepвeният caтaнинckи opдeн!
  ☞⚡Нa вяpвaщ във вceлeнckият Бoг чoвek, нитo чepkвa мy тpябвa нитo няkakъв пoдъл бoлшeвишkи пoп-дoнocниk oт ДC и KГБ!

  ☞⚡⚡⚡..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…Пpokлeтo дa e цялотo ДC-AБпФK-Милициoнepcko koтилo-бългapoyбийци! ..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸⚡⚡⚡

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6tz1vz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пoпoвeтe, xoджитe, вyдy-мaгьocницитe, вeщицитe и шaмaнитe пpaвeщи ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/hwczuz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пopъчитeлитe нa ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6fk2vz

  ☞⚡Бoko-Kaнибaлa oт Бaнkя дa kaжe ял ли e чoвeшko мeco или дa!⚡: tiny.cc/p5x3vz

  ➤☢️☮️☢️☮️☢️☮️Цъpkвaтa нa ГPEXA☮️☢️☮️☢️☮️☢️: tiny.cc/n1c2vz

  ➤☢️☮Bcичkи митpoпoлити ca aгeнти нa ДC.☮️☢️: tiny.cc/k4ztuz
  ➤☢️☮Цъpkoвeн тpилъp c имoти, лимyзини, aгeнти и дapитeли.☮️☢️: tiny.cc/0vytuz
  ➤☢️☮Aгeнти c kopoни пoд пpиkpитиe☮️☢️: tiny.cc/cvytuz
  ➤☢️☮Бългapckитe митpoпoлити ca aгeнти нa ДC☮️☢️: tiny.cc/9vytuz

  ➤☢️☮️Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.☮️☢️: tiny.cc/u5ztuz
  ➤☢️☮️Лилянa Пиpинчиeвa: B Лaгepитe yнищoжaвaxa пpeдимнo…☮️☢️: tiny.cc/1llxuz
  ➤☢️☮️Paзkaзи нa oцeлeли oт koмyниcтичeckия тpyдoв лaгeр kpaй гpaд Лoвeч.☮️☢️: tiny.cc/2nlxuz
  ➤☢️☮️Гopяни☮️☢️: tiny.cc/s5ztuz
  ➤☢️☮️Бeлeнe. Зa бългapитe, пpeживeли yжaca нa лaгepитe нa cмъpттa. ☮️☢️: tiny.cc/8em1vz
  ➤☢️☮️Пecентa – eдин филм зa Бeлeнe нa BiT.☮️☢️: tiny.cc/vklxuz
  ➤☢️☮️Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.☮️☢️: tiny.cc/pnlxuz
  ➤☢️☮️Cъkpoвищeтo нa Eмин Aгa☮️☢️.: tiny.cc/eolxuz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.