Корнелия затъна: БСП отпада от вота на 2 април?

1 22 147

На парламентарните избори на 2 април БСП като нищо може да отпадне, казаха за „Галерия“ два независими източника. Вбесени от конгресната саморазправа с инакомислещите, опонентите на Нинова й готвят съкрушителен удар.

Кирил Добрев, Калоян Паргов и още неколцина от лидерите на червената опозиция ще поискат проверка на документите на БСП, подадени в ЦИК за участие в изборите. Ако те са изрядни, няма проблем. Но юристи са убедени, че е много вероятно недопускане на социалистите за вота на 2 април.

Това е възможно, защото според решението на Върховния касационен съд от декември 2022 г. Добрев и Паргов са неправомерно изключени от БСП. Ако ръководството е регистрирало БСП в ЦИК без двамата, то е погазило решението на съда

Така ЦИК трябва да се съобрази със закона и да заличи БСП от участие в изборите.

Ако пък Добрев и Паргов фигурират вътре, това би означавало признание, че те са били неправомерно гонени от всички заседания на ръководните органи. Тоест въпросните форуми са нелегитимни. В това число и тези, на които са гласувани документите по участие на БСП в изборите. С други думи, партията пак трябва да бъде заличена от участие на парламентарния вот.

Реклама

Това би бил съкрушителен удар по Корнелия Нинова и нейните приближени. И разбира се, би отворило поле за придърпване на левите гласове от други партии, сред които и „Възраждане“.

Неслучайно не часове, а минути след скандалите в НДК беше пратен мейл за пресконференция на новата формация „Левицата“, която обяви курс към избори.

Обърканият червен избирател естествено ще посегне към бюлетината на „Левицата“, тъй като там има куп разпознаваеми лица на БСП като Манолова, Дончева, Паскалев, Петков. Много е възможно и други емблематични кадри на столетницата да се присъединят към проекта. Бившият военен министър и дългогодишен член на ръководството на БСП Ангел Найденов вече обяви, че се разделя с „Позитано“ 20.

Изключването на някои хора може да има международен отглас, предупредиха социалисти. Изхвърленият от БСП Петър Витанов не само е евродепутат, но и председател на българските леви в Брюксел. И в момента никой не знае, ако той не е партиен член, може ли да ръководи останалите.

Продължава ли да е в групата на ПЕС, след като не е социалист по решение на конгреса? Абсолютно същото важи и за общинския съветник Петър Димитров. Остава ли той член на групата на БСП в СОС, питат леви активисти.

1 Коментар
  1. Атанас Кирилов казва

    ГЛУПОСТИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.