„Дупка“ за 16 млн. пред Пловдивския панаир: Схемата на ГЕРБ и Георги Гергов (СНИМКИ)

0 7 405

Пет години след сделката с червения олигарх Георги Гергов Варна все още не владее т.нар. „Дупка“ в центъра на града. Става дума за голям паркинг и няколко други терена, заради които през 2018 г. община Варна изкупи дружеството на Гергов „Централен универсален магазин Варна“ за колосалната сума 43.2 млн. лв., отпусната тогава от кабинета на Бойко Борисов. Въпреки, че Гергов получи парите, общината още не е влязла във владение, тъй като дружеството е в ликвидация и не е ясно кога ще приключи тя.

Броените някога 43.2 млн. лв. за „Дупката“ се оказва не са били достатъчни за изкупуване на всички терени около въпросния паркинг и там все още има няколко частни имота

От това сега се възползват и други собственици на съседни терени. Ново предложение е било депозирано на 7 февруари в общинския съвет – за замяна на терен от близо 900 кв. м в съседство с „Дупката“.

Надали случайно, собствениците искат акциите на Варна от „Международен панаир Пловдив“, които общината придоби през 2016 г. именно с цел да размени за терените от „Дупката“, които Гергов притежаваше. Въпреки че до тази размяна не се стигна, те не бяха върнати на държавата (в лицето на Министерството на икономиката), а наскоро Варна се опита да ги даде на пловдивския бизнесмен, но за момента община Пловдив блокира апорта, а казусът сега е в съда.

Странно предложение

Предложението беше първоначално качено на фейсбук страницата на бивш общински съветник и депутат от „Демократична България“, Стела Николова, а впоследствие председателят на общинският съвет Тодор Балабанов го потвърди за „Капитал“. То е депозирано на 7 февруари от еднолично дружество „О2“ (собственик на терена – виж карето), като все още не е ясно кога то ще влезе за обсъждане в комисия и дали след нея ще стигне до гласуване на сесия на общинския съвет.

„По този начин община Варна ще стане едноличен собственик на всички парцели в „Дупката“ и ще може да реализира инвестиционните си намерения в цялост“, пише в предложението. Същото беше категорично отречено от Тодор Балабанов, председател на общинският съвет във Варна. „Теренът на „Дупката“ е един и той е ясен.

Това са терени на съседи, които се опитват да ги продадат от години на общината“, категорично коментира той пред „Капитал“, визирайки единствено и само паркинга, който общината придоби с покупката на дружеството на Георги Гергов през 2018 г. По думите му „някой се мъчи да си прави политически ПР по темата и да вдига пушек“.

Ивайло Митковски, общински съветник от „Демократична България“ във Варна, обаче вижда в това предложение поредния опит да се заобиколи съдебната процедура за акциите от панаира и впоследствие същите по-лесно биха могли да бъдат продадени на Гергов – доколкото сделки между частни лица не подлежат на толкова тежки процедури, както тези на общините. Той добави, че не си спомня до момента тези или други собственици да са демонстрирали желанието си да продадат имотите си на общината.

Поне към момента това няма да се случи. По думите на Тодор Балабанов взетото решение и задействаната процедура по апорта на акциите в „Пълдин туринвест“ възпрепятстват разглеждането и приемането на други решения. „Когато започне процедурата по апорта, докато не бъде отменено решението на общото събрание (в случая на „Пълдин туринвест“, което се обжалва – бел. авт.), няма как да бъде прекъсната.

Колкото и предложения да вкараме, Марс да предложат, ако искат за замяна, правно е ирелевантно“, коментира той. Думите на представителите на ГЕРБ в общината обаче трябва да бъдат взимани с доза съмнение, защото именно с техните гласовете бе прието акциите от панаира да бъдат апортирани в дружеството на Гергов.

„Капитал“ изпрати въпроси до дружеството собственик на имота „О2“, но до момента на редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

„Дупката“ във Варна – все по-голяма

Реклама

През 2018 г., когато община Варна изкупува дружеството на Гергов, посланието е ясно – „Дупката“ е вече общинска собственост и очакванията логично са, че с това се слага край на сагата. Още тогава се поставя въпросът защо общината купува търговското дружество, което години наред е на загуба, а не изкупи само терена, за който се твърди, че е „дългогодишният проблем“ в центъра на града. Така вероятно общината щеше вече да може да го използва.

Вероятно защото теренът, на който се разполага паркингът, не е единственият проблем, а само един от проблемите в центъра на Варна. В имуществото на дружеството, което общината придобива, са както големият терен-паркинг (2382 кв. м), който някои асоциират изцяло с „Дупката“, така няколко други съседни на него имота, ведно с постройките в тях, също част от карето (виж снимката), но не всички.

Около въпросния паркинг и между някогашните терени на Гергов все още има няколко частни имота, като най-големият е този, за който се търси замяна (893 кв. м), заключен между паркинга и други два по-малки терена, преди на Гергов, сега притежавани от общината. Ако общината има намерение да развива този район (така, както се очакваше, когато го изкупи през 2018 г.), местната администрация вероятно ще има проблеми с частните имоти наоколо.

Най-малкото ще е нужен нов подробен устройствен план. Справка в електронната система на район „Одесос“, община Варна, показва, че всички имоти в карето около паркинга (частни и общински) имат общ подробен устройствен план, който е още в сила още от далечна 1995 г., когато на мястото се е предвиждало изграждането на Търговски дом). Това показва, че още в края на 90-те години плановете са били терените да се използват заедно.

Акциите на раздора

Интересно е, че това предложение се появява точно когато опитът на Георги Гергов да се сдобие с акциите, беше блокиран от община Пловдив. Бизнесменът мина през Върховния административен съд, за да се превърне в мажоритарен собственик на панаира (притежавайки 50% чрез дружеството „Пълдин туринвест“ и придобивайки 29% от Варна). Делото, което се води срещу решенията на общото събрание на „Пълдин туринвест“, продължава. Акциите на панаира са оценени при тази сделка на едва 16 млн. лв., въпреки че реалната им стойност е многократно по-голяма.

Причината собствениците на парцела във Варна да искат тази сделка надали е, че ще имат особена полза от влизането в държавно дружество. Те използват като оценка за парцела си стойността на този на Гергов, който беше купен преди 5 години.

Ивайло Митковски казва, че групата им е внесла предложение в общинския съвет да бъде отменено решението за апорт и да бъдат върнати акциите от панаира на държавата. Въпреки че оттогава съветът е заседавал веднъж, точката не е била включена в дневния ред, а кога това ще се случи – не е ясно.

Прокуратурата не вижда проблем

Стела Николова, бивш общински съветник и депутат от ДБ, пък коментира пред „Капитал“, че е получила втори отказ от прокуратурата за образуване на досъдебно производство – за неизпълнение на решение на общинския съвет в града от страна на кмета Иван Портних за връщане на акциите от панаира на държавата. „Писах и до Софийска градска прокуратура като наследник на специализираната прокуратура.

Оттам препратиха отново на Варненска окръжна прокуратура и пак беше разпределено на г-жа Петрова (тя постановява и първия отказ за образуване на производство – бел. авт.) с мнение на прокурор от Софийската градска прокуратура, че би могло да се разследва престъпление по чл. 282 от НК, което е престъпление по служба. Госпожа Петрова много бързо пак прекрати производството. Варненска апелативна прокуратура потвърди отказа“, разказа тя, като допълни, че е сезирала главния прокурор Иван Гешев с писмо и очаква развитие от там.

Собственикът

Вносител на предложението е дружеството „О2“ с едноличен собственик „Уайз“, като по данни от Търговския регистър „Уайз“ АД е собственост на Кирил Пантелеев. През 2005 г. дружеството „О2“ придобива терена от „Дупката“ от „Инвестек“ – дружество със същия собственик („Уайз“ АД). „Инвестек“ пък се сдобива с терена през 2003 г., като го купува от група физически лица (реститути, които след дълги съдебни дела си връщат терена от 893 кв.м).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.