Goodbye, ГЕРБ: US-политикът зад „Магнитски“ идва спешно в София, ще ударят нови корупционери след Владислав Горанов?

0 23 083

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ и който участва в срещата по обявяването на новите българи в списъка по закона „Магнитски“, идва лично още днес в София. Това се разбра от думите на правосъдния министър Крум Зарков, който коментира по Нова тв санкциите, наложени от САЩ на Владислав Горанов и Румен Овчаров и от Великобритания на Васил Божков. Министърът на правосъдието обяви, че му предстои среща с Джим О‘Брайън.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят, коментира Зарков.“Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той.

Според него са възможни и още списъци по закона “Магнитски”. “Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той. В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по „Магнитски“. „Има сигнали, че този списък ще продължи“, заяви тя.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков.

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.

Какво е “Магнитски” и санкциите на Великобритания? “Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да има навредят”, обясни министърът.  “Кога го правят – когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси – не нашите”, допълни той и попита: “Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?”.

Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това пък заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“

Реклама

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка „Магнитски“. Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна.

„Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и  беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът.

Санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен, посочи министърът.

„Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви“

Демерджиев посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше.

„Месеци нямаше работа по тях. До момента не са ми попадали материали, които да са изработени в МВР и да не са докладвани в прокуратурата“.

ЕС работи по закон, подобен на „Магнитски“, обясни министърът.  „Това, което се правеше в България, не беше нито закон „Магнитски“, нито това, което изтече в медиите. То беше един нормативен акт, чиято задача беше да защити държавата от санкциите „Магнитски“. Доби една уродлива форма.

Предполагам, че не е случайно представянето му в този вид пред обществото, за да може да се затвори тази тема. Надявам се, че подобни опити да се манипулира развитието на един или друг случай в един момент ще бъдат усетени от гражданите“.

Демерджиев каза още, че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.