Шамар „Магнитски“ и от МВР: Владислав Горанов на мушката, разследват корупцията в ГЕРБ

1 20 539

И МВР подхваща корупцията в ГЕРБ заради „Магнитски“. Ще бъдат извършени проверки на наличната информация за лицата от новия санкционен списък, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Дори и да се окаже съвсем формален, това е първият институционален ангажимент на изпълнителната власт след обявяването на имената миналия петък.

Тогава е разбра, че санкционирани от САЩ са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният енергиен министър и висш функционер на БСП Румен Овчаров, двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, както и председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

Този път мерките на САЩ са координирани с Великобритания.

Досега всеки четеше действията на американското финансово министерство както му изнася. Президентът Румен Радев обяви веднага след съобщението за санкциите, че високо цени подкрепата на ключовите партньори в борбата с корупцията.

Той призова следващия парламент да приеме антикорупционното законодателство, внесено от служебния кабинет. Тази позиция на Радев е по-скоро декларативна, тъй като той практически командва институциите и специалните служби от пролетта на 2021 г. насам (с изключение на 7-те месеца на кабинета „Петков“). От прокуратурата също приветстваха новината за санкциите, тъй това било подкрепа за техните усилия срещу руските шпиони у нас.

Разпоредил съм на главния секретар

„Цялостни проверки планира МВР във връзка с лицата по втория списък „Магнитски“. Възложил съм на главния секретар да проверява цялата налична оперативна информация, налична за тези лица, всички производства, които са водени или се водят в момента, да бъдат изяснени мотивите и да се търси връзка с тях. В ДАНС влизаме в взаимодействие, за да можем да обявим резултати по проверката“, заяви в понеделник Демерджиев в Благоевград.

Реклама

Той дори намекна, че преди да излезе следващата порция имена ще има и разследвания. Че ще има още санкционирани по „Магнитски“ прогнозира и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че българските институции не са си свършили работата.

„Последните няколко парламента трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство, но на няколко пъти законодателните проекти се спънаха в пленарната зала. Надявам се след изборите едно сериозно стабилно мнозинство със стабилно правителство да постави като първи приоритет приемането на такива закони“, заяви тя.

Шамар

Преди посещението си в Благоевград Демерджиев коментира темата и пред БНР. Той заяви, че е видял поредния шамар за всички институции в санкциите „Магнитски“.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност“, каза вътрешният министър.

По думите му в прокуратурата имало „някакви производства“, но предметът им силно се различавал от информацията на американското финансово министерство.

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“, каза още Демерджиев.

Горанов бе арестуван заедно с Бойко Борисов по дело за изнудване на Божков. След като материалите бяха предадени в прокуратурата от там обявиха, че са извършени нарушения и всички действия трябва да бъдат повторени. След това делото потъна.

1 Коментар
  1. Bravo казва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.