Паникьосаният Бойко бори „Магнитски“ с логорея и снимки

2 14 299

Предстоящите избори в съчетание с новия черен списък по закона „Магнитски“, в който лъсна и бившият финансов министър Владислав Горанов, отключиха страховете и логореята на Бойко Борисов. В последните дни лидерът на ГЕРБ, който напоследък по-рядко взимаше думата, неспирно се изказва по разни въпроси, но най-вече клейми корупцията и корумпираните.

Междувременно Борисов успя да си организира имиджови срещи с представители на големи западни енергийни компании, на които обеща пълна подкрепа, а после се похвали в социалните мрежи.

Бившият премиер несъмнено се е притеснил, че любимият му финансов министър Владислав Горанов вече е сред санкционираните по „Магнитски“. Обвиненията срещу Горанов са свързани със сигналите на хазартния бизнесмен Божков, който чертаеше схеми за подкупи и твърдеше, че си е плащал на най-високо ниво. 

След огласяването на новата партида „заподозрени в корупция“, в която освен Горанов влизат Румен Овчаров, двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ и водачът на движение „Русофили“ Николай Малинов, се появиха коментари, че с този списък САЩ удрят руските интереси в българската енергетика.

А Борисов направи свое тълкуване за включването на Владислав Горанов в новия списък  –  било знак на недоволство от Вашингтон към ГЕРБ, задето  в края на 48-ия парламент не са подкрепили закона на правосъдния министър Крум Зарков за отговорността на главния прокурор.

Той разви тази теза на среща в активисти на ГЕРБ в Стара Загора през уикенда. Председателят на ГЕРБ заклейми депутатите си, че в последните дни на миналия парламент са допуснали да ги изпързалят от ПП и ДБ (а всъщност депутати от ГЕРБ бяха в залата, но се не регистрираха и се провали кворумът за приемане на важните законови промени).

И ето на – партньорите отвъд океана били недоволни, затова в новото Народно събрание промените за главния прокурор ще се сред първите точки, зарече се Бойко Борисов. Лидерът няколко пъти подчерта пред актива и пред журналистите, че често си говорел с „важните хора в Америка“.

И изтъкна като много показателен факта, че на приема в американското посолство по случай отпътуването на посланик Херо Мустафа преди дни завел най-голямата група, а другите партии били далеч по-скромно представени.

Бойко Борисов очевидно иска на всяка цена и с всички средства да убеди и вътрешната публика, и Запада, че той ще е гарантът за правилната ориентация на България в политиката и в икономиката.

Реклама

Няма да му е много лесно, защото има зад гърба си прегрешения като забавената газова връзка с Гърция, рекордно бързо изградения за радост на Москва „Балкански поток“, тотално обърканото бъдеще на ядрената енергетика (помним финтовете му за АЕЦ „Белене“).

10 години не стигнаха на правителствата на Борисов да направят и пуснат интерконектора с Гърция, който се оказа критично важен, за да получаваме евтиния азерски газ.  В същото време само за година бе прокаран финансираният с български пари „Балкански поток“, който всъщност е руски, защото целият газопровод е резервиран от „Газпром“ до 2040 г.                      

След дълго люшкане и лавиране между изтока и запада сега водачът на ГЕРБ държи да демонстрира, че категорично е е взел страна. Вероятно се надява, че западните партньори ще бъдат толкова благосклонни към него, колкото е и българската прокуратура.

Евроатлантикът Борисов пусна във фейсбук поредица снимки от срещата си с „Уестингхаус“, придружени с коментар: „ГЕРБ ще продължи да работи за енергийната диверсификация“ по всички линии. Решението на Народното събрание за 100% диверсификация на руското ядрено гориво бе прието с гласовете на ГЕРБ, решението за изграждане на нови ядрени мощности по технологията АР 1000″.

Делян Добрев пък изнесе напоителна информация за друга среща, пак свързана с енергетиката и отново с домакин ГЕРБ, с френската „Тотал“. От партията уверили представители на компанията, че са готови да помагат всякак за добива на природен газ. „Тотал“ работи от години в блок „Хан Аспарух“ в Черно море.

Добрев уверил, че ако  ГЕРБ се върне във властта, държавата ще влезе с 20% участие в дружеството, което ще добива газ. Бившият депутат и бивш министър подчерта, че договорът за проучването е подписан през 2012 г.  от от първия кабинет „Борисов“.  Интересното е, че междувременно Турция откри буквално на километри от наши води огромно находище и вече се кани да добива, а в нашата акватория нищо не се случва.

Преди и сега

Самият Борисов, който днес е така любезен към „Уестингхаус“ и охотно обещава на компанията всякакви договори и партньорства в ядрената енергетика, през 2015 г. бе доста строг и назидателен: „Те представиха едно меморандумче за проекта, без ясни показатели за инвестиции, финансиране и печалби. 

Отношенията България – САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100″, обясняваше тогава премиерът, коментирайки предложението на „Уестингхаус“ да направят седми реактор в „Козлодуй“.

Публикация на „Сега“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Радко казва

    УБО трябва много да го пази, най-вече от неговите ГЕРБаджии да не го утрепат – за да замажат кражбите и корупциията си и прехвърлят цялата вина и отговорност на него! Също трябва да му обезсилят разрешителните за притежание и носене на оръжие и му приберат ВСИЧКИ пушкала – за да не се самоубие за да замаже престъпленията си и прекъсне връзките към родата и бандата! Същото да се направи и за каракачана и джанбазето, както и да се претърси Македонския дом за складирани бомбички, пиратки, муниции, оръжия, …. и да се изземат за незаконно съхранение и прочие!

  2. Андро Слабака казва

    БОКо на какъв език си говори с „важните хора в Америка“?! На шопско-циг@нско-сръбски ли? Интересно ще стане като почне да топи шефовете от ЕНП – кой с помощта на БОКо колко е гепил от евро-субсидиите за Б-ия!? И ГЕРБ-подгъзника в ЕНП ГЕРБерастката Андрюша Ковач контеса Месечкова нещо нетрадиционно се е снишила и гузно мълчи!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.