Защо арестуваха синия преторианец Иван Димов?

1 15 049

Бившият съдия, депутат и член на ВСС Иван Димов, който тези дни беше арестуван по искане на Австрия, е действал ръка за ръка с афериста Полихрон Луков, разкриха пред „Уикенд” източници, на които имаме пълно доверие. Престъпната схема е в пика си през 2021 г., допълват източниците ни.

Тогава Димов и Луков обясняват пред един куп бизнесмени, че подготвят мащабен инвестиционен проект с пари от чужбина. За целта им бил нужен огромен терен. Правили огледи на бивши заводи из цялата страна, които от години не работят и са превърнати в руини. Двамата твърдели, че са натоварени да подберат мястото, върху което да израсне „грандиозното” предприятие. Убеждавали, че очакват много пари от чужбина, включително щяло да има и „врътки в биткойни”, каквото и да означава това.

В крайна сметка всичко това се оказва голям сапунен мехур. От схемите на господата, които в суматохата около мащабния си проект успешно прецакали с пари бизнесмени от България, се заинтересували от ДАНС. Като се разчуло за гигантската инвестиция и свързаните с нея тлъсти парични преводи, от финансовото разузнаване тръгнали по дирите им. Бизнес-размахът на Димов и Луков се спихнал, а терен за бъдещия завод така и не бил купен, кълнат се запознати.

Пред Окръжния съд в Пловдив, който в началото на тази седмица остави в ареста Димов, той твърди, че само е помогнал на чужд бизнесмен да си открие българска банкова сметка и да регистрира фирма тук. „Помоли ме, докато това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка” – обяснява бившият политик.

В своя защита той твърди, че е възможно в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с бизнесмена, който му е изпратил парите.

„Озадачени сме, меко казано, че  Иван Димов е заподозрян за пране само на някакви си 170 хил. Долара. А всъщност се касае за милиони” – недоумяват на свой ред източниците ни. Твърди се, че само един известен бизнесмен е бил завлечен с над 350 000 евро.

Всъщност, първи изгърмя Полихрон Луков. Той беше арестуван още през септември 2022 г., докато се изтягал на яхтата си край родното Поморие. Освен с нестандартното си име, тогава Полихрон впечатли и с гръмките си твърдения, че арестът му щял да предизвика страхотен международен скандал, понеже имал дипломатически имунитет и бил „посланик по бизнес дела на Сейнт Китс и Невис за Европейския съюз”. При това разполагал с два паспорта, като в Карибите го знаели като Паул Леон Луке.

Истината се оказа доста по-прозаична. За Луков имаше европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в австрийския град Велс. Там дори бяха установили, че според документите, които размахва, е роден на една и съща дата – 14 май 1969 г., но в два различни европейски града – Барселона и Брюксел! Бургаският окръжен съд пък беше установил, че Полихрон Луков не е никакъв дипломат, още по-малко посланик от Карибите.

Нещо повече, обвиниха го, че е издавал фалшиви дипломатически паспорти на чужденци, както и испански лични карти. Бяха постъпили жалби от 11 души, пред които се легитимирал като амбасадор на Федерация Сейнт Китс и Невис, и така им прибрал общо 334 хил. евро, за да ги снабди с ценните лични документи. При обиските се оказа, че освен яхта, Луков има „Ролс-Ройс” и „Майбах”, а също и огърлица от хубави жилища.

Отново от австрийския град Велс сега идва искането и за ареста на съратника на Полихрон – някогашния политик Иван Димов. Навремето той изгря като една от юридическите звезди на СДС. Впечатлява с начетеността си и е одобрен лично от Иван Костов и Йордан Соколов.

Около промените Димов е военен съдия в Сливен, а след това става магистрат в Окръжния съд в града, който по времето, когато е управляван от негова милост е наречен „Първи частен съд”. Следващата му кариерна стъпка е вече на жълтите павета – става син депутат, развежда се и се оженва за синята активистка Антонина Благоева.

И досега в Сливен помнят, че за да бъде избран за парламентарист, ловко е отстранен прекият му конкурент д-р Николай Желев от Котел. Схемата е елементарна – на Желев е повдигнато обвинение и той отпада от листата, нищо че малко по-късно е оневинен. Важното е, че Димов триумфално влиза в Народното събрание.

Реклама

Малко преди да изтече мандатът на Иван Татарчев, упорито се заговаря, че сливенският съдия, който тогава сам се нарича „син преторианец”, ще стане следващият главен прокурор. В СДС все пак се отказват от такова кадрово решение.

Затова пък през 1998 г. Иван Димов, заедно с другия син депутат тогава – Димитър Абаджиев, предлагат да се закрие Националната следствена служба, а районните следствия да се влеят в МВР. Юристи и досега са убедени, че този недомислен експеримент нанася големи щети на съдебната система.

Друг показателен момент от биографията на Иван Димов е близкото му приятелство с Николай Банев, като запознати са категорични, че тази дружба е била подплатена с респектиращи суми. Затова пък олигархът не е разследван с години.

Едно от предприятията в Сливен, приватизирани от него и успешно доведени до разруха, е завод „Динамо”. Банев и тогавашната му съпруга Дочка много харесвали и редовно отсядали във вилата на завода в село Кипилово, спомнят си очевидци. От 1999 до 2001 г. „Динамо” обаче натрупва 30 млн. лева загуби и над 400 души остават без работа. 

Вилата на завода има по-щастлива съдба – тя е дадена от Баневи на някой си Атанас Йорданов – бизнесмен от Сливен, който на свой ред я прехвърля на Антоанина Благоева, съпругата на Иван Димов. Вилата става семеен хотел, помпозно наречен „Малката Аркадия”.

„Динамо” не е единственият завод, покрай което се оплитат интереси на Банев и съдията Иван Димов. Да припомним и грандиозния скандал със сливенската фирма „Декотекс”. Нейни съсобственици са холдингът на Банев и американската компания „Хоум динамикс” на Реми Явар, който влага 10 млн. долара в съдружието.

Комсомолският бизнесмен обаче ловко отстранява чуждия инвеститор с помощта на Сливенския съд, оглавяван от Иван Димов. За скандала се разчува по света, а с него се ангажира и американското посолство в София. В САЩ сенатори и конгресмени също повдигат въпроси около аферата в Сливен. Зад океана е извикан да дава обяснения и тогавашният посланик Филип Димитров.

У нас парламентарната комисия „Антимафия” кани Иван Димов да обясни случая. Неговите съпартийци, други преторианци от най-близкия кръг около Иван Костов, обаче набързо го оневиняват. Твърдят, че съратника им бил наклеветен.

По-късно Димов, вместо да замине в шеста глуха, става член на Висшия съдебен съвет, но този път вече като човек на ДПС. Престоят му там обаче е кратък, понеже избухва скандалът с тефтерчето на кадровика на съдебната власт Красимир Георгиев – Красьо Черния.

Иван Димов е в списъка и заради този гаф е принуден да напусне скоропостижно ВСС и да се завърне като съдия обратно в Сливен. Не минава много и той е уволнен от съдебната система.

През 2018 г. отново се чува за него, пак покрай скандал, но този път свързан със собствеността върху парк за зелена енергия, създаден в съдружие с китаеца Гуо Хайронг. Той пък се оказа изпечен аферист,  разследван в Германия и Австрия. Сред съсобствениците на парка е и Антонина Благоева, жената до Иван Димов.

Самият той, след като преминава през СДС и ДПС и е махнат от съдебната власт, през последните години, казват, че се подвизава като председател на някакъв „Международен арбитражен съд”.

1 Коментар
 1. Карандил казва

  СЛИВЕН град на 100-те войводи по СОЦА град пълен с военни и роми
  Днес СЛИВЕН е град на заможни КУРВИ,простититки в Белгия,Франция,
  мъже ПМП-сводници
  а младежите топ “шефове“ готвачи на ПИКО и амфети
  Време е Сливенската митрополия да ПРОГОНИ ЗЛОто от този прекрасен бг град с една меса към Арх.МИХАИЛ където вместо духа на Възраждението властва духа на РАЗВРАТА ,ЦИГАНИЯТА ,ЛЪЖАТА ,ДРЕБНАВИЕТО и НАРКОТИЦИТЕ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.