„Гербаджийски боклук“: Евгени Будинов извадил видеото срещу Сашо Морфов, за да стане депутат

0 12 883

Нов скандал покрай Александър Морфов и неговия спектакъл „Хъшове“, отново с политически привкус, разтърси и артистите, и политиците. На фона на съвременните театрално-политически страсти в Народния театър, древногръцките трагедии направо изглеждат като детска игра, пише „Уикенд“.

Този път режисьорът бунтар отново е на прицел, тъй като през лятото на 2022 г. е изхвърлил от постановката си „Хъшове“ Евгени Будинов по политически причини, наричайки го „гербаджийски боклук“ пред целия екип на спектакъла.

Актьорът е свързан с омразните на Морфов Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Освен партиен активист, няколко години Будинов бе и депутат и от името на партията организираше културни прояви в родното място на лидера на ГЕРБ – Банкя. Поредният скандал тръгна от разпространено в медиите и социалните мрежи видео.

То е от първата репетиция в края на август на представлението „Хъшове”, което се завърна на сцената на Народния театър по покана на директора Васил Василев след 3-годишно отсъствие от сцената. Премиерата на възстановения спектакъл, създаден през 2004 г., бе в средата на септември.

Записът е направен преди 5 месеца от фотографа Стефан Н. Щерев, който снимал всичко заради документален филм за завръщането на „Хъшове”. Поискани са му всичките материали, записът се използва с политически цели, заяви актьорът от трупата Валери Йорданов и един от „хъшовете“.

Първо във фейсбук го сподели Тома Биков, който беше колега с Будинов в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ. „Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението“, казва във видеото Морфов пред актьори в Народния театър.

„Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление“, обяснява режисьорът своето решение да отстрани Будинов от „Хъшове”. След като научил, актьорът звъннал на Морфов да го пита дали наистина го маха от „Хъшове”, като режисьорът му отговорил: „Да, защото си от ГЕРБ”.

„Ако аз се отрека публично да известя навсякъде, че се отказвам от това, бях принуден, всеки прави грешки, ще има ли някакъв шанс аз някога да работя с теб, защото ти си ми любимият режисьор? – така Морфов, имитирайки го, пресъздава разговора си с Будинов.

„Уикенд“ научи, че въпросният, при това монтиран запис, идва тъкмо в началото на новата предизборна кампания, когато започва реденето на листите.

Евгени Будинов, който напоследък изпадна от листата на любимците на Бойко Борисов, много желаел да засвидетелства верността си и отново да спечели доверието, така че да получи избираемо място в депутатските листи. Това е и причината да даде гласност на случая чак сега, половин година по-късно.

Актьорът бе депутат близо 4 години – от 13 октомври 2017 г. до април 2021 г. Той дори бе заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на Комисията за българите в чужбина. След това Будинов не попадна в трите кратки парламента.

Затова сега бил твърдо решен да измоли лидерското благоволение и да се уреди с предно място в листите, което да му даде възможност отново да бъде избран за народен представител. Затова и най-удобно било да се представи за жертва на политическа репресия.

Реклама

Досегашните депутати от ГЕРБ само това и чакаха и надигнаха вой до небесата, че Евгени Будинов е репресиран, а Десислава Атанасова се закани да даде Морфов на Комисията за защита от дискриминация.

Истината обаче е, че за да използва този не особено ласкав епитет „гербаджийски боклук“, Морфов има причина. И тя е, че самият актьор често отсъствал от представлението заради политически ангажименти и известявал режисьора и колегите си в последната минута.

А това налагало или Александър Морфов да звъни на пожар на друг актьор, който знае репликите на неговия герой Мравката и да влезе на мястото на Будинов, или актьорите бързо да си преразпределят думите на Мравката, така че сюжетът да не страда.

Валери Йорданов, който в „Хъшове“ изпълнява ролята на Бръчков, разказа, че имат „актьорски закон”, който гласи всички актьори, участващи в представлението, да са в театъра поне час преди постановката.

На няколко пъти се случвало Будинов да закъснява и точно половин час преди постановка да предупреждава колегите си, че няма да може да играе, защото има партийни ангажименти. „Морфов като режисьор има право да отстрани някого поради липса на дисциплина”, убеден е Йорданов.

Актрисата от Народния Рени Врангова потвърди думите на Валери. Самата тя участва в спектакъла от премиерата преди 18 години и е съпруга на Морфов. „Гецката (Евгени Будинов, б.ред) имаше дубльори – двама още преди 10 години, защото непрекъснато отсъстваше. Или имаше халтура, или снимки, турнета…

Като депутат идваше още по-рядко, дори си позволяваше да си тръгва половин час преди края на спектакъла, защото имал нещо по-важно“, разказа емоционално Рени Врангова и добави: „Хъшовете това би трябвало да помнят. Един ден Мравката с цялата си глупост и гордост казва: „Воеводо, (така се обръща към режисьора), аз не съм като теб социално ангажиран, аз имам финансов проблем, затова съм в политиката, разбери ме! “ Това щяхте да чуете, ако записът не беше изрязан.“

Записът, който изтече в публичното пространство, е манипулиран, твърди и Валери Йорданов. „Изрязана е финалната част на разказа на Сашо”, казва актьорът. В тази част от репетицията на „Хъшове” Морфов разказал, че съжалил и звъннал обратно на Будинов 10 минути след първия им разговор.

Казал му, че може би ще го върне в представлението. Тогава актьорът му отговорил, че е кандидат-депутат на ГЕРБ. Морфов обаче му поставил ултиматум да избира: „или „Хъшове”, или в листите”. „Избирам Бойко Борисов”, му отговорил Евгени Будинов. „Това го влуди“, пък добавя свой щрик към картинката екс депутатът от ГЕРБ.

„Уикенд“ научи още една любопитна подробност. Още през есента самият Евгени Будинов се оплакал на свои съпартийци, че е изгонен от „Хъшове” поради политически причини. Когато ситуацията била докладвана на Бойко Борисов, лидера на партията въздъхнал: „То пък Евгени е един актьор…“.

Явно сега ученикът на Стефан Данаилов и Илия Добрев се надявал на благоразположението на Борисов и затова активирал съпартийците си с изваждането на този стар и монтиран запис, за да се изкара жертва на политическа репресия и да възкръсне в следващото Народно събрание.

Иначе Евгени Будинов има близо 50 роли в театъра и над 25 в киното и телевизията в български и чуждестранни филмови продукции. Според източници на „Уикенд”, след скандала Евгени със сигурност ще попадне на избираема позиция в листите на партията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.