Хакери атакуваха Гешев. „Магнитски“ ли е причината?

1 8 605

Хакери атакуваха официалния сайт на прокуратурата малко преди 13,00 ч. днес, научи Narod.bg. Безпрецедентната кибератака е била неуспешна и в момента сайтът на прокуратурата е достъпен и функционира нормално.

Според наш източник към сайта на държавното обвинение са регистрирани два милиона опита за едновременно влизане, многократно надвишаващи установения лимит. След засичането на атаката администраторите на сайта са включили допълнителни защити, които не са позволили блокирането на страницата. Българските кибер специалисти работят вече няколко часа, за да предотвратят повторните опити за хакване.

Наш източник от съдебната система потвърди, че става въпрос за хакерска атака от един източник, намиращ се в Руската Федерация, най-вероятно от формированието КИЛНЕТ.

Информация за неуспешната хакерска атака се появи в Телеграм канала на руски IT специалисти и хакери.

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след налагането на санкции по „Магнитски“, част от които са и за зловредно руско влияние“, написа във Фейсбук по повод хакерската атака говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева.

Реклама

В поста си тя припомня, че по отношение на двама от санкционираните са внесени обвинителни актове – Румен Овчаров е подсъдим и има присъда на две инстанции, а по отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийския градски съд за шпионаж в полза на Русия.

В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и по отношение и на други две санкционирани лица.

В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона, заяви тя.

Още в понеделник прокуратурата ще изиска актуална информация от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка „Магнитски“.

Narod.bg припомня, преди три месеца сайтът на българската прокуратура отново беше атакуван, като тогава отговорност за атаката пое руската хакерска група КИЛНЕТ.

През октомври бе извършена масирана DDoS атака, която засегна сайтовете на български държавни институции. Тогава главният прокурор Иван Гешев съобщи, че атаката е дело на руски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – руският град Магнитогорск.

1 Коментар
  1. Цирк дьо Солей казва

    Хакерите от КИЛНЕТ са поискали от ГЕШЕВ Сийка Милева да доиде по море с яхтата на Делян Пеевски в МОНАКО пред офиса на UBS bank облечена в палто отдолу гола по прашка с флага на usa и да носи куфарче от шраусова кожа пълно с swiss франкове небелязани както и голямо к-во кюлчета венецуелски/мадуровки/ също Сийка да носи нотариални актове на имоти в Солун и вили в Халкидики и дялово участие контролен пакет акции във Ваклин груп и ТЕЦовете на Ковачки
    Тоя Гешев наистина е голем актьор ама треторазраден никой не му вярва на смешните пиар изпълнения много филми американски гледа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.