Само в Narod.bg: Партийни калинки жужат в БАЕЗ, Никола Стоянов набута депесари в агенцията, за да мъсти на Корнелия

0 11 545

Служебният икономически министър Никола Стоянов, преди да стане ясно, че ще продължи да заема поста и във втория кабинет на Гълъб Донев, буквално съсипал дейността на Българската агенция за експортно застраховане ЕАД (БАЕЗ) с рокади за отмъщение, при които набутал некадърни калинки на ДПС на високи позиции, разкри ексклузивно пред Narod.bg източник от агенцията.

Министърът махна старите ръководни кадри и назначи свои протежета, близки до ДПС активиста Цветан Цирков, отдел „Управление и преструктуриране на държавното участие“, дирекция „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ към Министерство на икономиката, отсече информаторът.

Куриозното е, че двамата нови шефове в Управителния съвет на БАЕЗ Бойка Василева и Владимир Георгиев са махнати от Българската банка за развитие (ББР). Под сурдинка се говори, че причината е некомпетентност, официално обаче е по взаимно съгласие, разкри източникът на Narod.bg.

Агенцията е 100% държавна и е с огромен капитал – 10 000 500 лева, разпределен в 100 005 поименни безналични акции с номинална стойност 100 лева всяка една, затова и апетитите към нея не стихнат.

Рокадите са направени като отмъщение към Корнелия Нинова, защото бившето ръководство на БАЕЗ наистина било назначено по времето, когато червената лидерка бе вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Само че сега колелото се завъртя – уволненият от Корнелия Никола Стоянов седна в нейния стол и развъртя метлата, като махна и доказани експерти заради едното отмъщение.

Реклама

Друг голям проблем е, че тримата началници от Управителния съвет – Гълъбин Николов Гълъбов – председател и изпълнителен член на Управителния съвет, Бойка Маркова Василева –  заместник-председател и изпълнителен член и Владимир Рашков Георгиев – член на Управителния съвет,  са командвани от… шефката на „Човешки ресурси“ Биляна Лобожка, която би трябвало да им е подчинена.

Въпросната госпожа има прелюбопитна история – била уволнена е от БАЕЗ за некомпетентност, за което тя завела дело за дискриминация.

От БАЕЗ подходили човешки и я върнали на работа, но тя отказала да прекрати делото за дискриминация, което води срещу своя работодател и в момента. Делото е срещу Българската агенция по експортно застраховане, не срещу конкретен човек, и е в Комисията за защита от дискриминация.

През 2013-а Биляна Лобожка се явила на конкурс за младши-специалист „Човешки ресурси“ в Министерството на отбраната. Тя, обаче, не е допусната до конкурса, защото не е предоставила диплом за завършено образование. Допуснати до конкурса са 180 човека, 70 са отрязани, а от тях само тя не е доказала, че има ценз за позицията. Другите 69 са били декласирани по причина, че образованието им не отговоря на изискваното за поста.

Биляна Лобожка твърди, че е завършила УНСС, но според нашия източник в масива на университета не е открито нейното име. Дали госпожата не е поредната калинка, риторично пита източникът на Narod.bg?

Като поредното партийно назначение запознатият с безобразията определи и назначаването на брата на главния секретар на МВР Петър Тодоров – Владимир Илиев Тодоров като председател на Надзорния съвет на БАЕЗ ЕАД.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.