Уволнете Иван Шишков! АМ „Хемус“ се строи по модела ГЕРБ, дон Влади Горанов ли командва в МРРБ?

0 16 015

Строителството на магистрала „Хемус“ ще продължи по схемата с инхаус възлагането, която беше наложена от ГЕРБ. Въпреки че този модел беше определен като порочен, близо две години управляващите не успяха да намерят начин да разрешат заплетения казус, което потвърждава информацията на Narod.bg, че силният човек в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в момента е… дон Владислав Горанов.

Така след няколко месеца ще започне строежът на лот 9 – след пътен възел „Лозница“ до пътен възел „Буховци-юг“ ( от км 299+000 до км 310+940), както стана ясно от изявлението на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков пред телевизия „България ON AIR“.

Именно министър Шишков трябва да понесе отговорност за порочните ГЕРБ схеми в магистралните строежи, без официално хунтата да помирисала власт вече близо 2 години – от 21 май 2021-а, когато властта пое служебният премиер Стефан Янев. Както първи писахме, новият дон в ГЕРБ Владислав Горанов приема бизнесмени с мерак за работа по строежа на магистрали в хотел „Сенс“ на пъпа на София и раздава парче от баницата. Как е възможно това, без знанието на министър Иван Шишков, пита нашият източник?!

Според министър строежът на лот 9 става възможен, след като във вторник на експертен съвет е одобрено трасето на близо 12 -километровия участък и вече има одобрени подробни устройствени планове. След като отчужденията бъдат направени, се очаква през пролетта строителството на участъка да започне. Ако се случи, това ще бъде първият нов започнат магистрален участък през последните три години.

Кой ще строи?

Официално участъкът ще се строи от държавната компания „Автомагистрали“. Тя има сключен договор с агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждането на участъци 7, 8 и 9 от магистрала „Хемус“. Договорът е от края на 2019 г., докато на власт беше кабинетът „Борисов-3“, който въведе модела на непрозрачно раздаване на десетки и стотици милиони към фирми, избрани на тъмно от държавния мастодонт.

Става въпрос за строителството на 88.9 км след Велико Търново до пътен възел „Буховци“, за които бяха отпуснати 1.38 млрд. лева с ДДС. Авансово на държавната фирма са преведени 478.2 млн. лв. с ДДС към края на 2020 г., сочи одитният доклад на Сметната палата по случая „Автомагистрали“.

На свой ред „Автомагистрали“ е сключила десетки договори с частни фирми за доставка на техника и материали за изграждането на трите участъка, като им е превела авансово общо 425. 2 милиона лева с ДДС до края на 2020 г., според доклада на Сметната палата.

В него е посочено, че от външните фирми изпълнители, с най-голяма стойност на сключените договори са „Грома Холд“ (262 174 697 лв. без ДДС), „Битумина ГМБХ България“ ЕООД (130 202 671 лв. без ДДС) и „Хидрострой“ АД (116 300 055 лв. без ДДС).

Реклама

Конкретно за лот 9, чието строителство се очаква да започне напролет, в одитния доклад на Сметната палата, са изброени 6 сключени договора с частни фирми. Така изграждането на близо 12-те километра на магистралата би струвало около стотина милиона лева към 2020 г.

С днешна дата най-вероятно ще има актуализация на цените, след като неотдавна служебният министър Шишков съобщи, че строителните фирми са поискали това и са отказали да работят на цените, на които са подписвали договорите преди 3 години. „Така рухна митът на ГЕРБ, че парите са раздадени авансово, за да няма оскъпяване“, коментира тогава Шишков.

За изготвянето на техническия проект на трасето на магистралния участък 9 са били сключени два договора. Единият е за част „Геодезия“ с „Геопроект Инженеринг“ ООД за 143 000 лв., и за част „Геология“ с „Касърова“ ЕООД за 180 000 лв. Двете компании до края на 2020 г. не са получили аванси по договорите с „Автомагистрали“, сочи докладът на Сметната палата.

За строителството на участъка са подписани три договора за доставка на техника и материали, по които има платени аванси през 2020 г. С най-голяма стойност е договорът с търговшиката фирма „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД за доставка на материали. Той е на стойност 41.4 млн. лв. без ДДС, като от сумата авансово е преведена 26.3 млн. лв. с ДДС до края на 2020 г., според доклада на Сметната палата.

Пак според него другият договор е за строителна механизация с „Пътинженеринг“ АД за 37.85 милиона лева без ДДС, от които авансово са преведени 15.9 млн. лв. с ДДС до края на 2020 г.

Отделно има подписан и договор с „Пътно поддържане и строителство – 2009“ ЕООД за временно ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване за участъци 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“ за 8.48 млн. лв. без ДДС, от които авансово са преведени над 3 милиона лева с ДДС до края на 2020 г.

Пак за трите лота – 7, 8 и 9 има сключен и договор за озеленяването на магистралата с „Бургасцвет – 90 – Танев“ ЕООД за 5.33 милиона лева без ДДС, от които са преведени авансово на фирмата 2.8 млн. лв с ДДС до края на 2020 г., показва одитният доклад на Сметната палата.

Над 100 км ПУП-ове за магистрали са одобрени

Междувременно Иван Шишков съобщи, че за времето, в което е служебен регионален министър, т.е. 7 месеца, е одобрил повече от 100 километра подробни устройствени планове (ПУП) за магистрали.

„Това е една добра основа за следващия редовен кабинет, за да има на какво да стъпи и да може да продължи строителството на магистралите и скоростните пътища в България“, коментира арх. Шишков.

Той направи сравнение, че в рамките на миналия редовен кабинет е нямало нито един одобрен ПУП за ново трасе на магистрала. Отбеляза, че одобрените сега над 100 км са в резултат на „изключително усърдна и екипна работа на АПИ, МРРБ и на другите министерства, които са съгласували плановете“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.