ЗАЩО? Мистериозна фирма за 200 лв. проваля поръчката за хеликоптери

0 11 791

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа утре (9 февруари) жалбата на мистериозната фирма „Уилинк“ ООД срещу обявената от държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“ обществена поръчка за доставка на медицински хеликоптер под наем. Това съобщиха за „Дневник“ от КЗК.

Жалбата на „Уилинк“ е постъпила в комисията на 11 януари – месец след обявяването на поръчката и пет дни преди крайния срок за подаване на оферти. КЗК е образувала производството на 23 януари. От комисията допълват, че на заседанието всички страни ще могат да предоставят становищата си или да доразвият вече предоставените, а крайният акт с мотивите на КЗК по преписката се изготвят и обявяват най-късно в 7-дневен срок от откритото заседание, в което е приключило разглеждането на преписката.

Антимонополният регулатор не коментира съмненията на възложителя, че обжалващата компания не е заинтересовано лице, за да има право да оспори поръчката, защото няма опит и капацитет да участва в процедура от подобен мащаб.

Опитите на „Дневник“ да се свърже с представители на фирмата „Уилинк“ по телефон и имейл се оказаха неуспешни. На предоставения на сайта на дружеството мобилен телефон (същия телефон е публикуван в партидата на фирмата в Търговския регистър) се обади жена, която след като ѝ беше обяснено защо „Дневник“ се свързва с нея, каза, че се намира в чужбина, „станала е някаква грешка“ и затвори телефона.

Беше направен и опит да бъдат изпратени и писмени въпроси на предоставения от фирмата имейл (също освен на сайта на фирмата той е наличен и в Търговския регистър), но се получи машинен имейл с уведомление, че такъв имейл адрес не е открит.

Проверка на място на физическия адрес на фирмата (София, ул. „Шипка“ 12), посочен на сайта ѝ, показа, че на този адрес има жилищна кооперация, но не беше установен офис на търговско дружество с име „Уилинк“.

Реклама

Справка в Търговския регистър потвърждава твърденията във „Фейсбук“ на изпълнителния директор на „България Хели Мед Сървиз“ Георги Гвоздейков за „Уилинк“. Предметът ѝ на дейност не е свързан с предмета на обществената поръчка, а именно – медицински хеликоптери и/или оказване на спешна помощ по въздух. В сайта си дружеството се рекламира като организатор на събития. Според Гвоздейков „Уилинк“ не упражнява дейност от 2020 г. и в нея не се осигурява нито един човек. Капиталът ѝ е 200 лв., видно от регистъра.

По думите на Гвоздейков е „странно и мистериозно“, че КЗК е допуснала за разглеждане жалбата на такава фирма. Той напомня, че това не е позволено от Закона за обществените поръчки (ЗОП), съгласно който жалба може да подава само „заинтересовано лице“, което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

Според Гвоздейков подадената жалба в КЗК срещу обществената поръчка за доставка на медицински хеликоптер под наем е „абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж“, за да се провали доставянето на хеликоптер за нуждите на въздушната спешна помощ.

„България Хели Мед Сървиз“ беше създадено в края на управлението на предишното коалиционно правителство с намерението да организира система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, включително като се придобият хеликоптери със специализирано оборудване. България е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери.

Служебното правителство обаче се готви да закрие дружеството и неговата дейност да бъде прехвърлена към Държавния авиационен оператор (бившия Авиоотряд 28), като на 23 януари приключи обществено обсъждане на проект на правителствено постановление по този повод. Неотдавна служебният министър на транспорта Христо Алексиев каза, че „редовното правителство, в последните си дни, създаде една структура, която не можа да проработи добре – „България Хели Мед Сървиз“.

Министерството на здравеопазването, което е принципал на „България Хели Мед Сървиз“, не отговори на зададените преди две седмици въпроси на „Дневник“ във връзка със закриването на дружеството и прехвърлянето на неговата дейност към Държавния авиационен оператор.

Според Гвоздейков има чисто регулаторни пречки медицинските хеликоптери и въздушната помощ да се прехвърлят към Държавния авиационен оператор, тъй като тази дейност трябва да се лицензира, а авиационният оператор няма лиценз за такава дейност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.