Сигнал до МВР: Издател събира пари и дарения за Турция, къде е Българският червен кръст?

7 28 039

МВР да провери незабавно дейността на издателя Манол Пейков и рекламна агенция „Маккан“, които събират пари на свои банкови сметки за пострадалите в Турция. Не е работа на бизнесмен да разпределя парите в помощ на страдащите в съседна Турция, за тази работа имаме Български червен кръст, пише в гневен сигнал до Narod.bg.

Само за 16 часа акцията на Пейков събра над 1500 дарения и над 150 000 лева за пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Стартът бе в 18 часа вчера. За първите 6 часа са били направени 288 дарения.

МВР трябва да установи дали всичко дарено ще бъде изпратено по предназначение, както и да преустанови тщеславната акция на издателя, обсебващ ролята на БЧК, зове нашият източник.

Според информацията дарителската сметка за пострадалите от земетресението е същата като за бежанците на Украйна. В нея трябва да се напише друго основание – да се означи, че даренията са за пострадалите от земетресението.

Сметката е:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението

PayPal: [email protected]

Акцията събира и екипировка от първа необходимост. Дарява се на две места – в Пловдив в склада на неговата ИК „Жанет 45” на бул. „Стамболийски” 9 и в София в къщата на фондация „Три жени” – точно на гърба на университета.

Ето как се рекламира самият Манол Пейков:

Приятели, в случай, че искате да дарите средства или да окажете материална помощ на засегнатите от земетресението, ето какво е най-нужно в момента на пострадалите в Турция (същото навярно се отнася и за Сирия, но с там засега нямаме връзка):

● Ръкавици, якета, шалове, шапки;

● Одеяла;

● Отоплители на газ за външно отопление;

● Памперси, дамски превръзки, бебешка храна;

● Печки на въглища;

● Палатки;

Реклама

● Столчета и маси за къмпинг;

● Кърпи за еднократно ползване за душове;

● Комплекти за първа помощ;

● Вътрешно осветление за палатки с батерии;

● Големи дюшеци и спални чували.

В момента търсим по различни канали големи количества от горните стоки на възможно най-приемливи цени.

Можете да помогнете като:

– Дарите едно или повече от горепосочените неща;

– Дарите пари, които ще превърнем незабавно в неща от горния списък и ще ги транспортираме до засегнатите райони;

– Ме свържете с производител, вносител или доставчик на някои от горепосочените стоки, който е склонен да предостави големи количества на максимално разумна цена.

Ето и друга „оферта“, която упорито се рекламира в социалните мрежи:

Oт рекламна агенция McCann и фондация „Tри жени“ организират в софийския офис на агенцията временен пункт за събиране на дарения. Адресът е:

Агенция „Маккан“, ул. Шипка 23, София 1504, тел. +359885999766

Ако наистина искаме да помогнем, ето как е правилният начин:

Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства. Открита е специална банкова сметка в лева IBAN: BG64UNCR76301078660913. Основание – За пострадалите от земетресението в Турция. Можете да подкрепите кампанията на БЧК и със SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Главното мюфтийство на мюсюлманско изповедание в Република България обявява дарителска кампания за пострадалите в тежкото земетресение. Даренията могат да се направят по  IBAN: BG72DEMI92401000232957; BIC: DEMIBGSF (Като посочите целта на дарението – в помощ на пострадалите от земетресението).

Подкрепа за осигуряване на гориво, консумативи и медикаменти може да бъде оказана чрез дарение на банкова сметка на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“: IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11; BIC: UNCRBGSF

Помощ може да бъде оказана и чрез дарение към Фондация „Гората.бг“ с IBAN: BG74RZBB91551011840078 „Приоритетно осигуряваме най-нужното – одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските. (говорим с хора от Адана и Газиантеп – положението е страшно)“, посочват от организацията.

Мобилни оператори съобщиха, че заради възникналата бедствена ситуация в Турция ще предоставят безплатни минути за международни разговори.

Yettel ще предостави на своите частни и бизнес клиенти на абонаментен план 1000 безплатни минути за международни разговори към мобилни и фиксирани мрежи в Република Турция. Стойността на проведените международни разговори към Република Турция, в рамките на предоставените 1000 минути, ще бъде приспадната в следващите фактури на клиентите, съобщиха от телекома. От там уточняват, че предоставените минути ще могат да бъдат използвани в периода от 7 до 12 февруари, включително.

7 Коментара
 1. Son Dakika казва

  Много ГЕРБерасти са в ПАНИКА понеже пазят и си крият откраднатия кеш десетки милиони лева от бг народ в ТУРСКАТА Дбанк
  А сега ДБанк може да ПРЕНАСОЧИ КЕША към ТУРЦИЯ и да каже че земетресението е виновно и турски власти така са наредили и иди си търси милионите .КМЕТА на Бургас е много уплашен и има защо Дбанк е неговата “Алибаба пещера“

 2. USGS казва

  Труса от 7,3 по Рихтер в Кахраманараш Турция е ВСЛЕДСТВИЕ дупчене за ГАЗ в района и района на турското средиземноморие това пишат САЩ сайтове позовавайки се на топ специалисти от USGS и Италиански сеизмични институти
  Тоес АЛЧНОСТТА на ТУРСКИТЕ държавници е в основата на трагедията на хиледи в Турция и Сирия

 3. Баклава бей казва

  Въпроса ми е простичък и разбираем и очаквам (не само аз)отговор от най долно ниво .Когато цяла Европа ,да не кажа половин свят е съпричастен с трагедията случила се в Турция всеки помага с кавото може ,но има едно племе в България което се казва циганско никога не взима никакво участие, с нищо, за сполетели с природни бедствия раьони било в България ,Турция ,Украйна ,Русия….Това племе съставено от паразити е било в тежест на всички съжави по света ,ро смо иска без да е дало нощо за никой .

 4. Баклава бей казва

  Въпроса ми е простичък и разбираем и очаквам (не само аз)отговор от най долно ниво .Когато цяла Европа ,да не кажа половин свят е съпричастен с трагедията случила се в Турция всеки помага с кавото може ,но има едно племе в България което се казва циганско никога не взима никакво участие, с нищо, за сполетели с природни бедствия раьони било в България ,Турция ,Украйна ,Русия….Това племе съставено от паразити е било в тежест на всички дъръжави по света ,то само иска без да е дало нощо за никой ето за това е трябвало да бъде унищожено до крак.

 5. мхм казва

  Т. е. правилно е да се дарява към БЧК и Гората. бг ( с цялото ми уважение и подкрепа към Никола Рахнев), а към Манол не?
  Че каква е разликата между Манол Пейков и Никола Рахнев? Освен че са на мястото си в обществото и заместват държавата в много от случаите.

 6. Lucid & Ferrous казва

  USGS, а какво беше онова мно-о-ого странно кармазъ облачище над Туркията преди две седмици?

 7. Д-р Менгеле казва

  Бай дъ уей, Дон Маноле Пейо е от мароканските брашчеди, така че Баклава Бей, не кори всички роми, на испански pene.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.