Неграмотен се натиска за професор в Шумен

3 17 731

В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” знаят как да приложат на практика култовата „мъдрост”, приписвана на Сталин: „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”. Ето и конкретен пример – катедрата по „География, регионално развитие и туризъм” ще бъде закрита. Формално, понеже няма достатъчно преподаватели, съобщи „Уикенд“.

Шушука се обаче, че истинската причина е друга – учените в катедрата надигнали глас срещу протеже на ректорското ръководство.

Въпросното протеже, някой си Веселин Петков, едва на 32 години, се запътил да става професор, а колегите му не само, че не го подкрепили, но и се усъмнили, че е преписвач.

Някой вероятно ще се каже, че злоба и завист са в дъното на интригата. Такъв ли е обаче случаят в Шуменския университет?

Младият доц. д-р Веселин Петков се оказва единственият кандидат в професорския конкурс, обявен в края на миналата година. Не твърдим, че конкурсът е нагласен, но е факт, че друг така и не се появява на него. Иначе Веселин Петков е възпитаник на Шуменския университет и има скоростна кариера: едва 30-годишен е, когато става доцент в катедрата, която сега ще бъде закрита, а освен това е и зам.-декан на Факултета по природни науки.

Постига всичко това за някакви си 3-4 години. Само че в документите, свързани с конкурса, в едно от становищата е написано: „в бъдеще да обръща по-голямо внимание на лингвистичните проблеми и грешки в текстовете си”.

Деликатна препоръка, която подхожда за ученик от 2 клас, но не и за кандидат за професорска степен. Пропуснати запетайки, неправилно членуване и други правописни грешки в документите, свързани с конкурса и монографията му „Културна география”, които са публични в интернет, обаче са по-малката беда.

Още докато тече процедурата, група учени-географи изпращат официален сигнал, адресиран и до ръководството на университета, и до Министерство на образованието. В сигнала се твърди, че монография на доц. д-р Веселин Петков е преписана и няма как той да получи професорско звание, без да има свой оригинален самостоятелен труд.

Запознати със скандала казват, че е назначена проверка за плагиатство, но тя не е приключила и няма конкретни резултати. На свой ред обаче рецензентите на доц. д-р Веселин Петков са отбелязали, че работата му е оригинална. Друг е въпросът доколко те са обективни, след като част от журито на конкурса са били съавтори на младия учен в една или друга публикация. А това вече е конфликт на интереси, категорични са източниците ни от просветното министерство. 

Реклама

След като професорските напъни на доц. д-р Веселин Петков се удрят в стена от съмнения, на ход е ректорското ръководство. Тихомълком е взето решение за закриване на катедрата по география, позволила си толкова шумно да роптае срещу шеметната кариера на младия учен.

Факултетният съвет към Факултета по природни науки, чийто зам.-декан да напомним е самият Веселин Петков, направо решава колегите му да бъдат разхвърляни из други катедри. Мотивът за това кадруване е железен: академичният състав се свил до 6-7 души, след като в началото на годината двама от преподавателите са се преместили в други катедри.

При това дори не е обсъждано предложението да се направи конкурс и да се назначат нови асистенти. Нищо, че след закриването на катедрата ще последва в един момент и закриване на специалности в университета, както пророкуват експерти в просветното министерство. 

Ректорът на университета проф. Георги Колев, за когото в Шумен се мълва, че ще е кандидат за кмет на града на предстоящите избори, отказал да се срещне с бунтарите от катедрата по география. Той не пожелал да отговори и на писмата, които те му изпратили. И това при положение, че въпросната катедра е пряко свързана с основни за университета специалности като педагогика на обучението по география и по биология.

„Университетът сякаш не е държавен, а е частна фирма на ректорското ръководство” – гневят се подчинени на проф. Колев. Те допълват, че в Шумен хич не се церемонят, а направо закриват катедра, когато е пренебрегнато нечие протеже. Особено фрапиращ пример е закриването на катедрата по теология.

Тогава протежето, което трябвало да расте в научната йерархия, било на известен митрополит. За него направили нагласен конкурс, но пък се разбунтували мнозина преподаватели. Последвала разправа по позната схема: учените се оказали под минимума и катедрата била закрива, без дори да се направи опит за попълването й с нови учени.

Две години преди да се сложи точка на теологията като самостоятелно звено, двама преподаватели са изобличени като преписвачи. Проф. Румен Ваташки установил, че мераклийка да стане доцент преписала научния си труд от интернет, от дипломни работи, от реферати на студенти.

Той изобличил и още един преписвач, който за да стане професор, представил разработката си „Приматът в църквата”. Проф. Ваташки обаче доказал, че текстът е изкопиран от труда на някогашния игумен на Рилския манастир архимандрит Методий Жерев „Дванадесет Апостоли Христови и върховната власт в Църквата”. Две години по-късно и катедрата по теология е закрита.

В Шумен вече действат доста по-бързо. Не чакат да минат години, а за броени месеци разказват играта на недоволните.

Разбира се, университетът „Епископ Константин Преславски” не е единственото място в страната, където академични журита раздават научни степени и звания, но не защото кандидатите са постигнали върхове в науката, а защото в конкурсите се подвизават нечии роднини, племенници, приятели, любовници. За съжаление това е масово явление из многобройните университети в България, но пък и чалгата в науката и академизма е видими с просто око…

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  А бе,ЕДИН повече или ЕДИН по-малко,ИМА ли ЗНАЧЕНИЕ ????!!! А,КОЙ,КОЙ,КОЙ ще ни КАЖЕ, колко е БРОЯТ на „професорите“ в България????????????

 2. Со керез казва

  Колко, колко да са …- ами във всеки бг-университет по едно стадо „професори“ и „доценти“.

 3. Росен Кацаров казва

  Пропуснали сте да напишете, че Веселин Петков е любовник на проф. Милен Пенерлиев – преподавател в бившата географска катедра на ШУ.

  Та в знак на протест, че гаджето му е уличено в академична измама, Милен решава да се махне от катедрата по география и да се премести в катедрата по биология и от там преподавателите в географията паднаха под 7 – минималното изискване, за да съществува катедра.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.