Саботаж срещу БАБХ! Кой проваля инфосистема за 10 млн. лв. европейски средства, от която зависи здравето на българина? (ДОКУМЕНТ)

0 15 757

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за пореден път е под прожекторите със скандал за милионна обществена поръчка. Източник на Narod.bg от служебния кабинет „Гълъб Донев” алармира за поредното забавяне в една от най-големите поръчки за 2022-а в сферата на информационните технологии – изграждане на информационна система на БАБХ, касаеща вноса на храни, от която буквално зависи здравето на цяла България.

Предметът на обществената поръчка е „Оптимизация и електронизация на регистрите и работните процеси в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“ и представлява част от проект „Оптимизация и електронизация на регистрите и работните процеси в БАБХ“.

Една от основните цели на проекта е подобряване на контролната дейност на БАБХ в следните пет основни области на контрол:

– регистрацията на животните и животновъдните обекти;

– регистрацията на обекти за производство, търговия и транспорт на храни;

– производството и търговията с ветеринарномедицински продукти; – производството, търговията и транспорта на фуражи и странични животински продукти;

– пускането на пазара на продукти за растителна защита и торове и свързаните с тях дейности, и осъществяването на фитосанитарен контрол

Смяташе се, че поръчката е определена за конкретен изпълнител – фирмата за търговия с компютърна техника в града – „Компютър Консулт“ ЕООД на областния управител на Хасково Минко Ангелов. Оказа се обаче, че губернаторът се е намърдал през консорциума, който обжалва обществената процедура и въпреки решенията на КЗК и ВАС иска да лапне 10-те милион за инфосистемата на БАБХ.

Решението за избор на изпълнител е минало с положително за БАБХ решение в Комисията за защита на конкуренцията (виж документа, б.ред.), паралелно с това, поради важността на системата, новото ръководство на БАБХ е поискало предварително изпълнение, по което в полза на Агенцията са се произнесли първо КЗК, а в последствие и Върховният административен съд (ВАС) на обжалването.

ВАС е разгледал казуса заради частна жалба на Обединение „Регистри“, София, с участници „Дейта Солюшънс“ ЕООД на Стефан Павлов Георгиев и „Айсиджен“ ООД на Димитър Миланов Баджов, зад което стоят интересите на всемогъщият Минко Ангелов, против определение № 1052 от 15.12.2022 г., постановено от Комисията за защита на конкуренцията по преписка № КЗК-803/2022 г. ВАС обаче е категоричен, че жалбата е неоснователна.

Т.е., имаме влязло решение за изпълнение на обществената поръчка от най-високата инстанция – ВАС, за изпълнение на поръчката. Но подписването на договора още се бави по непонятни причини. Вероятно в БАБХ смятат, че решението на последната инстанция е само препоръчително?

Реклама

Всъщност, след като Върховният съд е постановил, шефовете на БАБХ трябва да се съобразят с решението и да сключат договора максимално бързо.

Все пак е поискано предварително производство поради факта, че чрез изпълнението на договора ще се защитят особено важни държавни и обществени интереси, което е разрешено и на двете инстанции – КЗК и ВАС.

И тъй като решението на ВАС е окончателно, то трябва да се изпълни, а не да се интерпретира. Дали пък не се протака във времето, докато се намери канал за разбирателство с избрания участник, пита информаторът на Narod.bg?

Проблемите по казуса са няколко и все тежки:

1. Ако поръчката бъде спряна, няма време да се организира нова процедура. Ще бъде загубено безвъзмездно европейско финансиране за близо 10 милиона лева. Средствата от Европа не могат да се пренасочат по друго направление и трябва да се върнат обратно.

2. От бюджета си БАБХ трябва да възстанови на Европа средствата, изхарчени за изготвяне на тръжната документация и процедурата в размер на десетки хиляди левове.

3. България ще бъде санкционирана със 125% (около 12,5 милиона лева) от следващия (текущия) програмен период поради несправяне административно с предишния период и липса на административен капацитет.

4. БАБХ не може да кандидатства повече за еврофинансиране за регистрова реформа и информационна система поради неизразходване на даденото вече финансиране.

5. Изборът на изпълнител е забавен достатъчно и всеки ден протакане поставя под риск изпълнението на проекта. Това е директен аналог на друга порочна схема с медицинските хеликоптери, където обжалване в КЗК спря процедурата и България скоро няма има така нужните 6 машини за спешни случаи.

И най-важното:

Както БАБХ, КЗК и ВАС са се произнесли в искането и решението за предварително изпълнение: наличието на бъдещата информационна система на БАБХ е от изключителна важност за ЖИВОТА и ЗДРАВЕТО на гражданите на Република България и Европейския съюз. Забавянето води до огромни рискове, а загубата на финансиране и липсата на бъдещо такова е престъпление срещу населението на Република България и Европейския съюз.

Всичко това води до извода, че или администрацията в БАБХ не познава и не спазва законите – в случая не изпълнява решения на Върховния административен съд, или някой има интерес да не се разработи информационната система на БАБХ, да се продължи работата „на хартия”, а оттам и да продължат възможностите за манипулиране на информацията в полза на различни сенчести интереси.

Кой ще носи отговорност за финансовите загуби на България, за огромната корупция, която се шири в държавата и не качествените храни, които заливат българските граждани?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.