Шайката натиска: ГЕРБ стяга „експертен“ кабинет

0 8 515

ГЕРБ не се отказва от предлагането на експертен кабинет, какъвто лансира в 48-ото Народно събрание. За такъв ще търси подкрепа и в следващото, ако отново е първа политическа сила. Това заяви пред „Нова телевизия“ заместник-председателят на парламента от партията Росен Желязков.

„Няма да бъдем партийни егоисти, но проблемът е, че Кирил Петков заяви, че те искат избори заедно с местните. Тоест отсега виждаме, че коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ няма да иска да участват в управленска формула, защото ще търсят възможност да вземат по-голям пай в местната власт през предсрочни парламентарни избори“, каза Желязков.

Пред Би Ти Ви по повод теориите на политически опоненти, че след изборите предстои коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова посочи, че това никога няма да стане.

След връчването на третия мандат за съставяне на правителство, на 20 януари в парламента се проведе лидерска среща, в която участваха Корнелия Нинова, Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. На нея председателят на ГЕРБ Борисов заяви, че сега партията му няма да подкрепи мандат на БСП, като се позова на решение на партийни органи, но даде заявка това да се промени в бъдеще.

Реклама

„Аз ще разговарям с колегите, подобна забрана не бива да бъда пречка за програмно правителство“, каза Борисов. Формулировката „програмно правителство“ означава, че избраният кабинет ще работи по конкретни теми с даден хоризонт. Сходна обща формулировка е т. нар. „експертно правителство“, като означава по идея, че министрите в него няма да са ярки политически фигури.

Атанасова добави, че Бойко Борисов отново ще е в листите, което било проява на политическа отговорност, но след това не се знае. На четирите вота през последните две години бившият премиер водеше по две листи, но се отказваше от място в парламента.

„Той показа, че мястото в Народното събрание не е самоцел, не му трябва имунитет, защото няма от какво да се защитава. Не се притеснява нито от разследвания, нито от нищо“, заяви Атанасова.

По повод предстоящото обединение между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, тя заяви, че желае успех на всички обединения.

„Коалиция за България“ традиционно се явява в коалиция и никога не е първа, това не е гаранция“, посочи Атанасова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.