Президентът готов с новия кабинет, четирима минстри – аут

0 24 925

Поне четирима министри от служебния кабинет може да се простят с високите постове. Тези седмица всички имат срещи с президента Румен Радев, който разпуска Народното събрание в петък и ще назначи поредния си, пети кабинет, откакто е на поста.

Най-силно се клатят столовете на министъра на културата Велислав Минеков и на образователния Сашо Пенов, пише „Филтър“, като се позовава на свои източници в Министерски съвет. Недоволство има и срещу регионалния министър Иван Шишков, както и срещу министъра на икономиката Никола Стоянов. Въпреки това не се очакват радикални смени по върховете на министерствата. Вторият ешелон на зам.-министрите обаче ще бъде „проветрен“, твърдят запознати.

Велислав Минеков натрупа огромни негативи през последните 6 месеца. Той беше на поста в два поредни служебни правителства и през 2021 г., след като се отцепи от протестърското Отровно трио.

Минеков се оказа в центъра на скандала в Народния театър, намеси се грубо в него и си навлече гнева на актьори и зрители. Съюзът на артистите директно поиска оставката му. Причината е, че взе страната на Сашо Морфов в конфликта му с директора на театъра Васил Василев, след като режисьорът надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева. Трупата се раздели на две и започнаха подписки в подкрепа на Морфов и на Василев, а Минеков нарече Народния театър „блато“ и „пирамида“.

Президентът Радев пък не е безразличен към културата и по-конкретно към театър, защото дъщеря му е актриса.

Иначе е изключено Минеков сам да се откаже от поста на министър. Той толкова се вживява в тази роля, че ще приеме болезнено освобождаването си. В последните дни се разиграл и още един, по-тих скандал. Става дума за любимия му съветник Светослав Трайков. Той беше назначен в борда на НДК през лятото, а Министерството на културата обяви, че го освобождава в началото на ноември. Въпреки това днес той е в борда.

Министърът на икономиката Никола Стоянов пък се замеси в международен скандал, лобирайки германската фирма за дограма „Кьомерлинг“ да играе ролята на голям инвеститор в енергетиката. Разследване на медията показа, че въпросната инвестиция си е чиста проба фантасмагория, а зад фирмата надничат интересите на Кремъл през депутатката от партията на Путин Елена Ермакова Владимировна.

Реклама

За „инвестицията“ на шефа на „Кьомерлинг“ Петер Мрозик на 18 май 2022 г. в Манхайм е регистрирана фирмата „Профайн Енерджи“ с капитал 25 хил. евро. Подобен уставен капитал звучи несериозно за компания, която ще налива милиарди. Друг е въпросът, че фирмата няма такива приходи, че да си позволи подобна инвестиция.

Най-сериозният сигнал, че министър Никола Стоянов е загубил всякакво доверие сред партньорите, е реакцията на американския пълномощник по енергийните въпроси на организирана в България конференция. Високопоставеният щатски чиновник не удостоява с вниманието си Никола Стоянов, а когато министърът тръгва да се изказва, американската делегация демонстративно напуска конференцията.

За смяната на образователния министър Сашо Пенов се говори от месец насам, и то отново по негово желание, съобщава още медията. Пенов не е от екипа на президента и не работел  добре с неговите съветници.

Той беше съветник на Георги Първанов. По същото време е и адвокат на пивоварната на покойния вече Михо Михов, по-известен като Мишо Бирата.

Столът на архитект Иван Шишков в Регионалното министерство също се клати заради хаоса в сектора, твърдят негови подчинени.

Иван Шишков

Още в началото на мандата президентът заръча да се извади цялата истина за строителството на магистрала „Хемус“, както и за язовирите. Вместо това Шишков и екипът му поискаха узаконяване на незаконното строителство. Не последваха и разкрития за ремонтите на язовирите, каквито бяха обещани. Лошото състояние на пътната мрежа и заиграването с фирмите, обявени за близки до ГЕРБ, също са минуси за представянето на министъра, твърдят хора от бранша.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.