Схемата измислена от „реформатори“ през 2013-а: 160 000 евро за „златен паспорт”

3 5 809

Стамен Янев, съученик на Асен Василев от Хасково, иначе бивш шеф на Българска агенция за инвестиции, е подгонен от прокуратурата за престъпление по служба, продължило от 2015 до 2020 г. Възелът започва да се разплита след сигнал от ДПС, в който се разкрива, че руснаци и китайци, при това работещи за спецслужбите им, а също и араби, вземат българско гражданство по натурализация по втория начин – чрез т.нар.  „златни паспорти”.

Иначе казано, те се снабдяват със сертификати, че уж са големи инвеститори в България. Благодарение на този документ получавали наши паспорти, с които могат да щъкат по цял свят, да имат дом в България и до голяма степен да се спасят от разследване за пране на пари. Въпросните сертификати се  издават от Агенцията, която се занимава с чуждите инвестиции.

За тази афера „Уикенд” писа най-подробно, включително и когато Стамен Янев, набързо се омете от шефския си пост и стана съветник на министър Даниел Лорер. Малко преди това прокуратурата и ДАНС вече бяха тръгнали по следите на схемата със „златните паспорти”. 

А тя започва да работи още от 2013 г., като според хора от бранша е измислена от юристи от Реформаторския блок на Меглена Кунева. Оказва се, че богатите руснаци, китайци и араби най-спокойно са купували български паспорти, при това без да бъдат подложени на сериозни проверки.

От ДПС обясниха, че Стамен Янев като шеф на Агенцията, издавал инвестиционни сертификати на въпросните съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени. С две думи – легализирал фалшификати.

Освен това се цитират имената на три компании, регистрирани на един адрес, които са посредници – те разнасяли документите на въпросните китайци и руснаци, които уж били инвестирали по 1 000 001 лева. Да подчертаем, тези пари ги няма. Затова пък, както са разучили от ДАНС, въпросните „инвеститори” плащали за ценния сертификат по 160 000 евро на ръка.

Каква обаче е ролята на Стамен Янев? От януари 2015 г. той е шеф на Българска агенция за инвестиции. Негов кум е Веселин Тодоров, който стои зад известната „Сиела Норма”. Брат на Веселин Тодоров е авторитетният правист Иван Тодоров. В неговата просперираща кантора пък е юрист Николай Вълков.

Източниците ни са категорични, че не по-малко от 20% от кандидатите за златните паспорти през годините са били клиенти на адвокат Николай Вълков, който движи тяхната процедура. Той също е бил член на Контролния съвет на Движението на Кунева и юридически съветник в парламента.

Реклама

Влиятелният юридически кръг имал добри отношения не само със Стамен Янев, но и с Димитър Георгиев, който е назначен за шеф на ДАНС през 2015 г. Той беше освободен през 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев, а после го хванаха, че бракониерства в нощен лов.

Стамен Янев и Димитър Георгиев, както обясняват експерти, затварят кръга около златните паспорти за богати чужденци. При това Стамен Янев успява да съхрани поста си, дори и когато на власт идва Промяната. За това му помага приятелството с тогавашния финансов министър Асен Василев, с когото са съученици от езиковата гимназия в Хасково и поддържат приятелски отношения и до ден-днешен.

От 2013 г. до края на аферата са издадени над 1000 такива документа. Проблемът е, че сред получателите им има и лица, които по никакъв начин не се вписват в изискванията за големи инвеститори. Точно заради тези големи рискове за националната, а и европейската сигурност, която потенциално носят „златните” паспорти, от Брюксел поискаха нашият парламент да им сложи точка.

Главният прокурор Иван Гешев също се произнесе за тази далавера, като я нарече „чудовищна схема”. Известно е, например, че тази схема – инвестиции срещу паспорт, е и една от причините, заради които САЩ отказват да премахнат визите за българи.

Стамен Янев, казват компетентни, през годините най-категорично е отказвал да мотивира издаваните от него сертификати. Дори е имал много остри пререкания по въпроса с Иван Демерджиев, в битието му на служебен правосъден министър. Съпричастна с Янев е била тогавашната шефка на дирекция „Българско гражданство” Людмила Василева. Любопитен е и друг детайл – златни паспорти се издават още от 2013 г., но указите за българско гражданство на чуждите инвеститори стават масова практика след 2017 г. Тогава вицепрезидент е Илияна Йотова.

През 2018 г. в парламента е създадена Анкетна комисия, която трябва да проучи скандалния проблем с паспортите. Тя удължава работата си няколко пъти и завършва с доклад. От него става ясно, че са разкрити множество случаи, при които се правят инвестиции в България в държавни ценни книжа.

„Те съответно са достатъчно ликвидни и след като са закупени, се предоставят в съответна търговска банка – описват в доклада стъпките на аферистите. – Банката ги приема и дава заем за тях за периода, който е в срока на инвестицията. По този начин инвестиция няма, защото средствата, които са дадени, реално са върнати на този, който иска да получи гражданство.”

Затова уж са инвестирани по 1 000 001 лева, а парите липсват. В крайна сметка парламентът прати в небитието т.нар. „златни” паспорти и получаването на българско гражданство чрез инвестиции.

Да припомним, че Стамен Янев беше замесен, но успешно се измъкна, и от разправии, свързани с ремонта на язовирите. Той се водеше шеф на държавното предприятие, ангажирано в управлението и стопанисването на язовири. При това заемаше този пост в нарушение на закона. Въпросната държавна  компания е създадена още през 2018 г., има милиони левове бюджет, много голяма администрация, но не върши никаква работа. Спомнете си само язовир „Студена” и ще разберете за каква далавера става дума. Янев беше изваден набързо от язовирите и вече едва ли някой си спомня, че се е подвизавал злополучно и там.

3 Коментара
 1. Uncle SAM казва

  БОКО и ГЕРБ са продали на 2 дузина КГБейци БГ ПАСПОРТИ що а Евроатлантици и не са “ТРОЯНСКИ КОНЕ “ на Россия
  Като например бившия зам. министър на Отбраната на Россия-Александер Харов сдобил СЪС златен бг паспорт ОТ ТРОЯНСКИТЕ КОНЕгербери
  ХАРОВ е ръководител на секретно звено за разработка на стоки с 2 предназнаение към РОСБОРНАДЗОР Россия

  Сртгей Захаров бивщ високопоставен шеф в ГАЗПРОМ и депутат от партия на Путин “Едина Россия“ също е намазал ЗЛАТЕН БГ ПАСПОРТ от “евроатлантическите троянско коне “ БОКО и ГЕРБ

  Роман Нагаев високопоствен инвестиционен банкер във ВТБанк Россия също има ЗЛАТЕН БГ ПАСПОРТ
  Дмитрий Кушиев -банкер в Кредит Суис Москва -БГ ЗЛАТЕН ПАСПОРТ

  ИГОР фИНОГЕЕВ-шеф на Евразийска банка за развитие много приближен на Давид Мендель/премиераДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ/
  Роман Сивушкин-Онединена вагона компания на Россия съшо с бг златен ПАСПОРТ
  И разбира се ТОПЛЕСНАЙ-скандалната личност е РУСКИЯ ГРУ шпионин СТАНИСЛАВ АЛЕШЧЕНКИН заловен от ШВЕДСКИТЕ спец служби да щпионира ВМС база за шведски-Нто ПОДВДНИЦИ ОТ НАЕТА БЛИЗО до ВМС БАЗАТА КЪЩА
  При ареста от шведските барети ГРУ ШПИОНИНА е ИЗВАДИЛ и се ЛЕГИТИМИРАЛ с БГ ПАСПОРТ /разбира се от ЗЛАТНИТЕ ГЕРБерски /
  Слуачя много напомня на слуаите от преди няколко години когато АВСТРИЙСКАТА ПОЛИЦИЯ преследва АЛБАНСКИ-КОСОВСКИ банди крадци на ЛУКС автомобили край ГРАЦ при ареста 4ма АЛБАНЦИ представят БГ ПАСПОРТ/Каракачанки купени от ВМРО а 3000 Е парчето/ като само в рамките на година австрийската полиция арестува още 14 шиптари/косовари с бг паспорти
  Аналогичен е случай когато ЧЕШКИТЕ СЛУЖБИ арестуват голяма група бандити брадати руснаци-ЧЕЧЕНЦИ ПОДГОТВЯЩИ АТЕНТАТИ в Прага при ареста в джобовете ОТНОВО намерили автентични БГ ПАСПОРТИ с БГ имена при разпит чеченците признали че купили бг паспорти от БГ ГРАЖДАНИН с турско-име от района на КЪРДЖАЛИ

  Разбира се НЕ сме чули ГЕШЕВ да проявил оперативен интерес и да е възбудил разследване КОЙ и КАК раздава на килограм БГ ПАСПОРТИ вратички за ЧУЖДА вража АГЕНТУРА в ЕС,врагове на ЕС и Евроатлантизма

 2. МОЛОДЕЦ казва

  В рамките на 1 година 2 ПЪТИ е арестуван и пуснат РУСКИ гражданин за печатане на ФАЛЩИВА ЕВРО валута банкноти за милиони в х-л“КАНТИЛЕНА“ в к-кс село РАВДА
  КОЙ пусна руснака да си развява на бял кон не 1 а 2 пъти

 3. Якимов казва

  Интересен факт е, че през 2015г. Димитър Георгиев е съветник на Меглена Кунева от Реформаторския блок и като такъв тя го предлага за шеф на ДАНС!?! Известно е, че именно ДАНС има последната дума при взимането на решения за предоставяне на българско гражданство, така че няма как Стамен Янев да не е бил в тесен контакт с Георгиев, който подписва всички становища!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.