ЗАЩО? Замесени в тъмни сделки депутати и министри прибират тлъсти обезщетения

1 9 781

Гафовете на прокуратурата, допуснати поради некомпетентност или поради корумпираност, струват милиони левове всяка година. Парите се плащат, разбира се, от нашите данъци. При това делата срещу държавното обвинение растат като лавина и са оценка за капацитета на кадрите му. От друга страна обаче, част от тези дела са и показател за „обективността” на съдебните състави, съобщи „Уикенд“.

Подозренията за платени тлъсти рушвети и на прокурори, и на съдии, за да напишат нелепи обвинения и да прочетат оневиняващи присъди, витаят с години – недоказани, но и неотхвърлени. Затова пък героите в гръмки съдебни процеси просто изчакват да мине време и завеждат дела, все едно пускат пералня, която ще измие срама, ще върне доброто име или поне ще им донесе някои и друг лев обезщетение.

Тези дни се разбра, че и скандалният бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука вече е в редицата на онези, които съдят прокуратурата. Изчислил е, че 200 000 лева могат да го компенсират за пострадалото му реноме покрай делото за суджука, поискан заради партийни нужди. Мартинов получи 2 години условно, но по-голямата част от повдигнатите 6 обвинения срещу него отпаднаха.

Заради това сега бившият служител на фараона Гаич, израснал до парламентарист от ГЕРБ, който в силните си години коли и беси в Добрич, иска 200 бона от прокуратурата. Друг е въпросът дали държавното обвинение само толкова е могло да докаже, или причината е в нещо друго. Може само да се гадае.

В първите дни на тази годината се разбра, че бившата шефка на НАП Мария Мургина е на път да вземе 125 000 лева обезщетение. В далечната 2011 г. тя получи 4 години затвор от Градския съд, като обвинена в престъпление по служба и за принуда над бившата шефка на НАП – Силистра, Милена Цолчовска. До 2016 г. обаче Мургина беше вече напълно оправдана, а прокуратурата се беше отказала от другите си обвинения срещу нея.

Бизнесменът Марио Николов от онази афера САПАРД вече бележи фамилни успехи в битката с прокуратурата. Той не само, че се размина с присъда, но ето че сега майка му е успяла да осъди прокуратурата. Тя ще получи 8000 лв., понеже я разследвали за неправомерен внос в Европа на пилешки бутчета от Китай за 4 млн. лева, но така и не я осъдили след това.

Тази история се оказва, че е намерила място дори в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Нашата прокуратура пък се заловила да разследва измама в особено големи размери, но в един момент делото срещу Елена Николова е прекратено. На свой ред тя търси 100 000 лева обезщетение от прокуратурата. Съдът все пак преценява, че 8 хил. лева ще са й достатъчна утеха за преживения стрес.

Самият Марио Николов беше герой в съдебен процес за източени 7,5 млн. евро. Въпросният процес, заедно с разследването, се  проточи 15 години. Накрая легендарното дело САПАРД приключи безславно, а Върховният касационен съд оправда всички подсъдими. Освен Марио Николов сред тях бяха съпругата му Мариана и спонсорът на президента Първанов – Людмил Стойков.

Според прокуратурата с парите от европейската програма те, вместо да купят нови машини, взели стари, пребоядисани, на които отгоре на това си останали и старите фабрични номера. И какво от това? Първо беше оневинен Людмил Стойков, и то от съдия Румяна Ченалова. След това нейни колеги оневиниха другите подсъдими, но остана да витае и до днес едно съмнение, че са получени половин милион лева подкупи.

В разгара на скандала САПАРД се разбра още, че Людмил Стайков помолил тогавашния зам.-министър на външните работи Феим Чаушев да му уреди среща с шефа на ОЛАФ. Чаушев веднага се впуска да ходатайства, като търси подкрепа и от тогавашния германския посланик в София. След всичко това избухна огромен скандал, Феим Чаушев напусна министерството и веднага влезе в управата на курорта „Дюни” – туристическата гордост на Людмил Стойков. Георги Първанов пък го вкара в Съвета по евроинтеграцията.

Бившият министър на образованието Владимир Атанасов също успешно пребори прокуратурата да му плати 20 000 лв. Той отиде на съд защото, беше харизал имот на Георги Велчев, брата на Милен Велчев.

Реклама

При това Атанасов, без да е регионален министър или поне областен управител на Варна, беше дал на фирмата на предприемача хотелите „Ехо” и „Мургаш” в Златните пясъци, които в онези години се ползват от Колежа по туризъм при Икономическия университет във Варна. Въпросният колеж има и правото на строеж върху това място, но бизнесменът Георги Велчев набързо купува земята от „Златни пясъци”, приватизирани по-рано от „олимпиеца” Славчо Христов.

Братът на Милен Велчев след това вместо сграда за нуждите на университет прави поредния си хотел. Според прокуратурата договорът, сключен от Владимир Атанасов, е донесъл над 454 хил. лева загуби за държавата. За съда обаче бившият просветен министър е невинен, а по-късно той получава и добро обезщетение.

Бившият кмет на Велико Търново Румен Рашев, въпреки сътворените безобразия по време на трите му мандата, също осъди прокуратурата за 25 хил. лева. Той беше  обвинен в далавери около строеж в квартал „Колю Фичето”, извършен от  фирмата на негов близък приятел. Бизнесменът получил от кметството, не без съдействието на Рашев и тогавашната главна архитекта, терен за изграждане на тенис корт, но направил жилищна сграда.

В този случай прокуратурата си свършва работата по възможно най-добрия начин. Делото за злоупотреба с власт започва през 2010 г. и героите в него са осъдени на две инстанции. Върховният касационен съд обаче връща всичко от начало. Следват отводи на магистрати и процесът е преместен в Пловдив. Рашев отново е осъден, но върховните съдии за пореден път връщат делото. Най-накрая бившият син кмет е оправдан, а той веднага търси пари от прокуратурата. И ги получава!

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, след като изкарва една година в ареста, също успява да вземе 40 000 лева компенсация. Срещу него има няколко дела, но в крайна сметка те приключват с фиаско, като Тодоров е осъден на три години условно само за информацията, която беше предоставил за мъртвороденото бебе в болницата в Горна Оряховица. Да припомним, че вътрешният министър по това време Цветан Цветанов прочете въпросните СРС-та от трибуната на парламента.

Засега с най-голяма финансова компенсация се оказват замесени в прословутият процес „Октопод”. Пернишкият окръжен съд се произнесе, че МВР и прокуратурата трябва да платят над 48 млн. лева, а с лихвите към 84 млн. лева, на застрахователя „Лев Инс” заради вредите, които са нанесени на дружеството покрай акция „Октопод” от 2010 г.

Тогава офиси на компанията са запечатани, а техниката им иззета, понеже Алексей Петров имал връзка с компанията. Той самият е арестуван, а кадрите от обиска в дома му обикалят телевизиите. През следващите години обаче процесът, разделен на две – условно наречени дела „Голям и Малък Октопод” приключи безславно.

Едното дело е прекратено, а по другото Петров е оправдан. През 2015 г. „Лев Инс” вече търси в съда обезщетение, но след отводи на столичните съдии, през 2019 г. делото заминава  в Перник.

Законът за отговорността на държавата действа още от 1989 г., но делата по него зачестиха едва през последните години, уточняват юристи. Те посочват Иван Славков като един от първите, получил 15 000 лева компенсация по този закон през 2006 г. Той завежда три иска, свързани с ареста му и обвиненията, че незаконно държи оръжие, което всъщност е колекцията му. Славков дори изкарва два  месеца в ареста и след като го съдят близо 10 години, накрая е признат за невинен.

Да отбележим, че от закона вече са се възползвали успешно и ред други: бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Санитиров, Емилия Масларова, Христо Бисеров, набедените за убийци на ямболската адвокатка Надежда Георгиева – Димитрина Атанасова и Пламен Калайджиев, Митко Лебешковски, арестуван като съучастник на „Наглите” и после оневинен, и кой ли още не.

Разни хора, с различни обвинения и обезщетения.

Прави обаче впечатление, че колкото по-висок ранг е имал даден обвиняем, толкова и обезщетението е по-високо. Разбира се, разследванията и свързания с тях стрес, са причинили и заболявания на някои от тях.

1 Коментар
  1. Schatz казва

    Ха ха ха никога кметът на Търново Румен Рашев не е бил червен. Той си беше СДС. А другото са компромати. Единствения търновец, който направи много за града.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.