Скандалът в НСИ расте: Това ли са побойниците, които смазват бизнеса с фалшива статистика? (СНИМКИ + ИМЕНАТА)

0 15 913

Скандалният побой между шефове на отдели в Националния статистически институт (НСИ), от които зависи събирането на точни данни за нуждите на бизнеса, се расте неудържимо, докладва източник на Narod.bg, който ни помогна да открием и имената на потенциалните участници в срамния въргал – Петър Каменов и Марин Гергов.

До момента е ясно, че през октомври 2022-а началник-отдел в НСИ напада с шутове и юмруци свой колега време на работа и пред слисания поглед на служителите. Екшънът тръгва от спор кой какви професионални задължения има.

„Началникът на съседния отдел имаше задача, която дълго време вършех аз. Тогава нямах възможност и трябваше той да я свърши“, разказа потърпевшият, пожелал анонимност.

След отказа му неговият колега го заплашва с бой. Заради вербалния тормоз пострадалият решава да отнесе казуса към зам.-председателя на администрацията.

„В коридора на НСИ той тръгна след мен, чух го как се затичва. В момента, в който се обърнах, беше отскочил над мен и със силен удар ме свали на земята“, спомня си нападнатият.

На място пристига линейка, а нападнатият лежи в болница 5 дни, с диагноза мозъчно сътресение. Твърди, че от тогава има проблеми с главата.

Временният финал на абсурда има прелюбопитен развой– след завръщането му на работа битият началник-отдел е привикан на дисциплинарен съвет.

„Ръководството зае позиция, че този, който ме нападна, трябва да бъде защитен на всяка цена“, чуди се пострадалият. Така неговият колега остава ненаказан и все още е на позицията началник-отдел.

Според източник на Narod.bg проблемът в НСИ е, че калинките, назначени в института, укриват информация за реалната статистката, което пък удря сериозно бизнеса, който разчита на изводите, които вадят „експертите“ в НСИ.

Бруталният побой отваря повдига няколко важни въпроса, на които отговори дължи председателят Атанас Атанасов:

1. На кои точно отдели са началници жертвата и биячът?

2. Как се казват въпросните шефове?

2. Може ли хора, които участват в саморазправи, да гарантират изготвянето на статистически данни с високо качество?

Реклама

3. Дали въпросните директори на отдели са независими в своята работа, и може ли такива инциденти да са следствие на оказван натиск върху тях?

4. Кой от ръководството на НСИ, председател или заместник-председатели, отговаря за ръководството на тези отдели? Според информация на Narod.bg шеф на двамата началник-отдели е Свилен Колев, зам.-председателят на НСИ от юли 2022-а.

Ето и подчинените на Свилен Колев отдели с техните началници:

– Дирекция „Макроикономическа статистика” Гиргина Николова

– Отдел „Нефинансови национални и регионални сметки” Боряна Манолова

– Отдел „Финансови национални сметки” Петър Каменов

– Отдел „Таблици Ресурс – Използване и институционални национални сметки” Марин Гергов

– Отдел „Потребителски цени, цени на жилища и ППС” Албена Данчева

– Отдел „Сметки в околната среда и енергетиката” Гергана Чешмеджиева

– Отдел „Сметки и цени в селското и горското стопанство” – отново Гергина Николова

Така излиза, че ако неофициалната ни информация е коректна, двамата възможни участници в мелето са Петър Каменов и Марин Гергов. Кой от двамата е жертвата на побоя, и кой биячът – да каже шефът им Свилен Колев, за когото се говори, че е трупал стаж от август 2016-а допресди да стане зам.-председател на НСИ в Асоциация на банките в България, където е бил експерт в направление „Банкова политика и анализи“.

Ръководството на НСИ дължи и още един отговор – информиран ли е Евростат за този тип инциденти, които показват сериозна липса на административен капацитет в Националния статистически институт и поставят под съмнение независимостта, обективността и качеството на статистическите данни, изготвяна там?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.