БСП потвърди Narod.bg: Корупция за 2,2 милиона в Министерството на труда, сигналът е в прокуратурата

2 10 645

БСП потвърди публикации на Narod.bg за ширеща се корупция в Министерството на труда и социалната политика на Лазар Лазаров. Заради „потенциални и неправомерни действия, които навяват за измама и корупция“ при министъра на труда в служебното правителство Лазар Лазаров БСП е сезирала прокуратурата.

Депутатът от левицата Георги Гьоков, който заемаше поста на Лазаров в кабинета „Петков“, обяви пред журналисти в Народното събрание, че поводът за сигнала до прокуратурата са купени от служебното правителство имоти (помещения) срещу близо 2.2 млн. лв. в Пловдив, Бургас и Габрово.

Те са по линия на проект „Развитие на социалната икономика“, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Гьоков в страната има много пустеещи държавни и частни и имоти и купуването от частни собственици не е необходимо.

„Какво налага харченето на проектен ресурс и купуването на помещения, при положение че има подходящи и свободни държавна собственост в голяма част от градовете на страната? Отговорът е, че при държавните имоти няма комисиони“, каза депутатът от БСП. По думите му при процедурата за купуване на частни имоти има редица нарушения, сред които липса на методика, по която да се определя справедлива пазарна цена и липса на орган, който да направи оценка на офертите.

„Купеният имот в Габрово за 529 600 лв. се е продавал от собственика дълго време през местна агенция за недвижими имоти за 168 000 евро, като в деня след решението на Министерския съвет цената в сайта на агенцията е променен в съответствие“, каза Гьоков.

Отговорът на Лазаров

На последвал брифинг в социалното министерство Лазар Лазаров поздрави БСП за нетолерантността към проявите на корупция. Заяви, че от покупката на тези имоти са спестени 2.2 млн., като са изразходвани 3.18 млн. лева, а основният мотив бил ефективно изразходване на обществения ресурс.

„Сигналът, който се твърди, че е внесен в прокуратурата е по отношение на проекта „Развитие на социалната икономика“, е одобрен от предходното правителство. Тогава министър е Георги Гьоков. Проектът е одобрен от Министерски съвет и тогава е внесен начинът на реализация. Това включва и купуването на имоти за създаване на инфраструктура на социалните предприятия.

Ако Гьоков е бил против реализиране на проекта чрез закупуване на имоти, е имал всички инструменти да реагира към онзи момент, преди одобряването на евросредствата. Очевидно не е реагирал. Той е могъл да предприеме действия за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект“, заяви Лазаров, цитиран от „Нова телевизия“.

По думите му Георги Гьоков има контакти с местните власти, но не е използвал и тази възможност.

Реклама

„Проектът предвижда създаването на 6 регионални фокус-точки за стимулиране и развитие на предприятията на социалната икономика. Те ще се разположат в шест областни центъра с оглед на необходимата налична инфраструктура и социални предприятия. Този проект е особено важен не само за социалните предприятия за заетост на хора с увреждания и в уязвимо положение, но е насочен и към други проекти, като условие за получаване на второто плащане към страната по Плана за възстановяване и устойчивост“, разкри Лазаров.

Според него срокът за реализация е бил краят на 2022 г.

„В момента, в който аз и моят екип дойдохме в министерството, не бяха предприети действия за неговото изпълнение. С това се поставя под риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние незабавно стартирахме дейностите по изпълнение на вече одобрения проект. Ние не сме поставяли допълнителни изисквания.

Всяко действие по проекта се съгласува с фонд в Министерството на финансите. Няма самоволно действие от моя страна. Обърнахме се към областните управители за предоставяне на държавни имоти, не ни бяха предоставени.

Обърнахме се и към кметовете за предоставяне на общински сгради, отново не получихме такива. Не търсим какви да е помещения, няма нужда от голям ресурс. Търсим точно определени помещения, които имат възможност както да оказват подкрепа на социалните предприемачи, така и да имат възможност да осъществят постоянна експозиционна площ“, посочи той.

Лазаров уточни, че са получени 35 оферти от агенции за недвижими имоти.

„От тях 22 не отговаряха на изискванията на площ, достъпност и други елементи. На тази база бяха оценени 13 оферти. Обърнахме се към независим оценител за пазарна оценка. Имаше офертирали фирми, които не приеха пазарната оферта, затова продължихме разговора с останалите“, обясни министърът. Увери, че процесът е напълно прозрачен, а националният интерес е осигурен.

2 Коментара
 1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

  дъртия курник,тотално е плиснала легена ,полудяла от безпомощност ,пачата се излага навсякъде където се появи ,рецептата – първо да я тричат, второ – да е обръснат главата и гъзъ ,трето да тича гола от позитана ДО ОБЯД ХАХАХА

 2. ✞❤️Boйн-Xpиcтoв Пeтъp-Бeзcтpaшний от Б●Т●❤️ казва

  ☞⚡В koя пpokypaтypa, в гeшевтypaтa ли!!!⚡: 350.my/eGBNPTJY

  ☞⚡Днec 27.1.2023 ниe xpиcтияните-нekoмyниcти, почитaмe cвeти apxиeпиckoп Caвa Cpъбckи⚡: 1u.fi/pNifp

  ☞☀️Cвeтлo и Цapcтвo-н●e●б●e●c●н●o нa мoятa Бaбa Ивaнka, нa 20.1.2023 бeшe «Cъбop на Cвeти Йoaн Kpъcтитeл и Пpeдтeчa Гocпoдeн – Ивaнoв дeн»☀️: 1u.fi/HfGfo

  ☞☀️Нa 7.1.2023 бeшe POЖДECТВO XPИCТOВO☀️: 1u.fi/lREuh

  ☞⚡Бoлшeвикo-милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилотo пpoмeни дaтитe нa чepkoвнитe пpaзници в чеpkoвния kaлeндap, изби бългаpckитe cвeщенници, cлoжи нa тяxнo мяcтo мyтpо-милициoнepи oт пoпckият oтдeл нa ДC-KГБ и пpeвъpнa чepkвaтa в дoм нa Caтaнaтa!⚡: tiny.cc/veozuz

  ☞⚡Ycпeниe нa Пpecвeтa Бoгopoдицa бeшe нa 28-ми Aвгycт.: 1u.fi/BohVM
  ☞☀️Beлиkи Чeтвъpтъk бeшe нa 21-ви Април☀️: 1u.fi/KYyLx
  ☞☀️Иcтинckият Пeтpoвдeн бeшe нa 12-ти Юли, a нe в kpaя нa Юни, kakтo ни лъжaт cегaшнитe-пoпoвe-милициoнepи.☀️: 1u.fi/SAiwC
  ☞☀️Cвeти Cлaвeн Пpopok Илия бeшe нa 2-ри Aвгycт.☀️: 1u.fi/XgqqJ

  ☞☢️Oт 78 гoдини лykaвият вилнee в pуcko-тypckия жидo-милициoнepo-цагaн-KЛOЗEТ-БГ.☢️: tiny.cc/zc7wuz
  ☞⚡Дъpжaвaтa oтдaвнa нe e бългapcka, caмo дeтo зoмбиpaнoтo cтaдo нe гo знae!: tiny.cc/gwfzuz
  ☞⚡Нa милициoнepo-koмyниcтичecka-чepkвa нe xoдя, вяpвaм във вceлeнckият Бoг и нямaм нyждa oт милициoнepи-лъжe-пoпoвe-пocpeдници.
  ➤☢️☮️Пaтpиapx Heoфит e Aгeнт Cимeoнoв oт пoпckия oтдeл нa ДC☮️☢️: tiny.cc/ogwyuz

  ☞⚡Чеpквитe в Бългapия ca пoдeлeния нa ДC, a пoпoвeтe ca гнycни милициoнepи-дoнocници c paco и kилимявka.
  ☞⚡Тoвa ca пoпoвe нa cвoдницитe, нa мyтpитe, нa бaндититe и нa мaнгaлитe, a нe нa бългapcкият нapoд!
  ☞⚡Вcъщнocт мнoгo пoпoвe ca цигaни-бългapoмpaзци.

  ☞⚡Бългapckaтa чepkвa e мacoнизиpaнa oщe в 12-ти вek .
  ☞⚡⚡⚡Нaвcякъдe в чepkвитe мoжeтe дa oтkpиeтe мacoнckи cимвoли, нaпpимep чepнo-бeлият шaxмaтeн пoд нa чepkвaтa в гpaд Пoпoвo kaтeгopичнo пokaзвa, чe тoвa e xpам нa мacoни-caтaниcти, в koйтo сe извъpшвaт caтaниcтkи pитyaли c чoвeшkи жepтвoпpинoшeния⚡⚡⚡: tiny.cc/txytuz
  ☞⚡Инфилтpиpaни ca тoлkoвa caтaниcти, koлkoтo e билo нeoбxoдимo зa дa paбoтят cpeщy нeя и зa нeйнoтo caтaнизиpaнe.
  ☞⚡Вcичkи зaдyнaйckи пoпoвe ca нa xpaнилka в Mockвa или Aтинa.
  ☞⚡Пpaвocлaвнитe пoпoвe ca мpъcни пeдepacти и чeнгeтa-доносници, a kaтoличeckитe ca пeдoфили и зooфили.
  ☞Чepkвaтa пpoпoвядвa лъжe-xpиcтиянcтвo и cлyжи нa мaмoнa.
  ☞⚡Иcтинckaтa Вяpа в Бoгa, нямa нищo oбщo c чepkвитe и лъжe-пoпoвeтe-мyтpи.
  ☞⚡Xopa, нe влизaйтa в чepkвитe нa чepвeният caтaнинckи opдeн!
  ☞⚡Нa вяpвaщ във вceлeнckият Бoг чoвek, нитo чepkвa мy тpябвa нитo няkakъв пoдъл бoлшeвишkи пoп-дoнocниk oт ДC и KГБ!

  ☞⚡⚡⚡..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…Пpokлeтo дa e цялотo ДC-AБпФK-Милициoнepcko koтилo-бългapoyбийци! ..¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸⚡⚡⚡

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6tz1vz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пoпoвeтe, xoджитe и вeщицитe пpaвeщи ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/hwczuz

  ☞⚡⚡⚡…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa пopъчитeлитe нa ЧEPНИ MAГИИ зa CMЪPT, и родовете им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸ ⚡⚡⚡: tiny.cc/6fk2vz

  ➤☢️☮️☢️☮️☢️☮️Цъpkвaтa нa ГPEXA☮️☢️☮️☢️☮️☢️: tiny.cc/n1c2vz

  ➤☢️☮Bcичkи митpoпoлити ca aгeнти нa ДC.☮️☢️: tiny.cc/k4ztuz
  ➤☢️☮Цъpkoвeн тpилъp c имoти, лимyзини, aгeнти и дapитeли.☮️☢️: tiny.cc/0vytuz
  ➤☢️☮Aгeнти c kopoни пoд пpиkpитиe☮️☢️: tiny.cc/cvytuz
  ➤☢️☮Бългapckитe митpoпoлити ca aгeнти нa ДC☮️☢️: tiny.cc/9vytuz

  ➤☢️☮️Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.☮️☢️: tiny.cc/u5ztuz
  ➤☢️☮️Лилянa Пиpинчиeвa: B Лaгepитe yнищoжaвaxa пpeдимнo…☮️☢️: tiny.cc/1llxuz
  ➤☢️☮️Paзkaзи нa oцeлeли oт koмyниcтичeckия тpyдoв лaгeр kpaй гpaд Лoвeч.☮️☢️: tiny.cc/2nlxuz
  ➤☢️☮️Гopяни☮️☢️: tiny.cc/s5ztuz
  ➤☢️☮️Бeлeнe. Зa бългapитe, пpeживeли yжaca нa лaгepитe нa cмъpттa. ☮️☢️: tiny.cc/8em1vz
  ➤☢️☮️Пecентa – eдин филм зa Бeлeнe нa BiT.☮️☢️: tiny.cc/vklxuz
  ➤☢️☮️Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.☮️☢️: tiny.cc/pnlxuz
  ➤☢️☮️Cъkpoвищeтo нa Eмин Aгa☮️☢️.: tiny.cc/eolxuz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Шyми, шyми явope❤️☀️: tiny.cc/z2h0vz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.