Преброяването обърка сметките на политиците – ето как се разпределят депутатите по области

0 12 157

Данните от проведеното през 2021 г. преброяване на населението в България ще доведат до преизчисляване на броя на депутатите, които влизат в парламента от отделните избирателни райони в страната. Корекциите ще са факт за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Официално все още не е ясно кои райони ще имат по-малко депутати и кои повече. „ЦИК има готовност с първите си решения, които трябва да вземе незабавно след указа на президента за насрочване на избори“, каза няколко пъти във вторник председателят на избирателната комисия Камелия Нейкова. Президентът Румен Радев вече обяви, че изборите ще са на 2 април, но до самото издаване на указа остава още повече от седмица.

Независимо, че ЦИК още не е казала как ще се променят мандатите, изчисления на Mediapool на базата на данните от преброяването на Национален статистически институт (НСИ) показват, че представителността на отделните райони в парламента ще се промени значително. Това обаче няма да даде процентен бонус на нито една от партиите, а по-скоро ще създаде вътрешнопартийни проблеми с листите.

Какви се очаква да са промените

България е разделена на 31 избирателни района, като в общия случай те следват областите на страната. Изключения правят само областите София-град и Пловдив. В столицата има не един, а три избирателни района – 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР. На избори пък област Пловдив е разделена на две – Пловдив град и Пловдив област.

Според информацията на Mediapool 6 от общо 31-те избирателни района ще имат с мандат по-малко спрямо досега. Това са районите Добрич (от 6 на 5), Ловеч (от 5 на 4), Монтана (от 5 на 4), Пазарджик (от 9 на 8), Плевен (от 9 на 8) и Русе (от 8 на 7).

Реклама

Други четири избирателни района пък ще получат по-голямо депутатско представителство. Три от тях ще получат с мандат повече. Става дума за Варна (от 15 на 16), Пловдив-град (от 11 на 12) и 24 МИР София (от 12 на 13). Досегашният най- голям избирателен район – 23 МИР София, увеличава още повече тежестта си и вече вместо 16 депутати ще излъчва 19 народни представители.

Останалите 21 избирателни района запазват досегашните си мандати. За част от тях това се дължи на текста в изборния закон, който в различните си форми от повече от 20 години предвижда минималната квота от избирателен район да е не по-малко от 4 мандата. Такава е ситуацията сега с Видин, Габрово, Разград, Смолян и Търговище.

Защо новото разпределение на мандатите няма да даде бонус на никоя партия

Независимо, че разпределението на мандатите на тези избори ще се промени, то няма да даде бонус за никоя партия. И причина за това е избирателната система, която в България е пропорционална. Тя предвижда при определянето на депутатските места водещ да е общият процент подкрепа от вота в страната и чужбина за всяка отделна партия или коалиция, която е преминала 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Тоест, ако мандатите на районите бяха преразпределени още преди изборите през октомври миналата година, например ГЕРБ пак щеше да има общо 67 народни представители, но вероятно самият състав на парламентарната група щеше да е по-различен – някои от сегашните депутати нямаше да са влезли за сметка на такива, които сега са извън парламента.

Така за предстоящите избори въпросът с промяната в мандатите ще произведе по-скоро вътрешнопартийни организационни проблеми в отделните формации. Причината е, че всяка партия или коалиция, която очаква да влезе в парламента, ще трябва да прецени и новата тежест на отделните райони, а оттам – да реши на кои места да постави най-важните си хора, за да влязат те със сигурност в следващото 49-о Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.