СКАНДАЛ в Narod.bg: Агенцията по заетостта ударена от хакер през компютъра на регионален шеф

1 24 097

Абсурд, достоен за ефективна присъда на топло място с решетки – хакерът, която в неделя удари Агенцията по заетостта (АЗ) и изцяло спря работата ѝ, е използвал компютъра на регионален директор на АЗ, разкри Narod.bg!

Както вече писахме, срещу Агенцията по заетостта е била извършена кибератака. В късните часове на 22 януари сървърите били заразени с рансъмуеър (ransomware).

Този тип атака се характеризира с инфектирането на компютрите с вирус. Това може да стане чрез заразен мейл или с фалшив линк. След това на компютрите на жертвата се появява черен екран, а хакерите искат откуп, за да възстановят информацията на него.

Според наш източник агентите на ДАНС вече са установили, че атаката е дошла от компютър на регионален директор в Агенцията по заетостта. Тепърва ще се установява самоличността на автора на кибератаката и дали това не е самият шеф на АЗ.

Реклама

През 2022 година информационната система на „Български пощи“ бе атакувана по подобен начин с рансъмуеър. Проблемът парализира работата им в продължение на седмици.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви пред БНТ, че няма изтичане на лични данни при хакерската атака.

„Поразени са доста от масивите на Агенция по заетостта. Предприети са действия по защита на цялата информация, така че да не бъде загубено нищо и да се възстанови дейността на агенцията. Погрижили сме се цялата информация да бъде възстановена. Цялата структура на Агенция по заетостта е качена на държавния облак. Няма изтичане на лични данни при хакерската атака“, посочи министърът.

ГДБОП и ДАНС участват в разследването на кибератаката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.