БЕЗ СЛЕДА: Изчезна хакер №1 на пирамидата Nexo Васко Костинбродския

0 58 135

Най-издирваният човек от службите за сигурност в България през последната седмица е главното IT на дружеството за търговия с криптовалута Nexo, известен като Васко Костинбродския, научи „Уикенд“ от свой полицейски източник.

По подобие на босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев, главния компютърен специалист в Nexo Васил също е безследно изчезнал, като няма данни той да е напускал страната официално. Неофициално се твърди, че Васил е търсен на повече от 10 адреса в София и в цялата страна, но акцията по залавянето му засега върви безуспешно. Възможно е Васил от Костинброд да е изведен от България в първите дни на януари.

Според запознати, вече цяла седмица киберспециалисти от Израел, ангажирани от МОСАД, опитват безуспешно да проникват в главните компютри на Nexo, но дори и те срещат трудности при разбиването на паролите за сигурност, които били с невероятно ниво на защита.

Друг важен кадър в айти отдела на Nexo е вицепрезидента на компанията Александър Починков. Любопитна подробност е, че Починков е дългогодишен сужител на медийната група „Икономедиа“, ръководена от медийния и енергиен магнат Иво Прокопиев.

Реклама

От профила на Починков в бизнесмрежата LinkedIn става ясно, че той е стартирал кариерата си в кръга „Капитал“ още през 1997 г., когато постъпва на работа като системен администратор в едноименния седмичник „Капитал“ и изпълнява длъжността до 2000 г. От юли 2013 до юни 2018 г. пък е бил главен технически директор на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „Икономедиа“ през 2019 г., за да започне работа в IT отдела на Nexo.

Присъствието на Починков в управата на Nexo даде повод на депутата от ДПС Йордан Цонев да призове от трибуната на Народното събрание да бъде разследвана финансовата връзка на Иво Прокопиев с криптопирамидата.

Според разследващите до този момент няма данни, че Иво Прокопиев или някой от семейството му е търгувал с криптовалута. Факт е обаче, че от Nexo са превели стотици хиляди левове на „Капитал“ за реклама през последната година и половина.

Пълния текст четете на страниците на „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.