Румен Радев с новина: Гълъб Донев остава премиер!

0 4 159

Гълъб Донев ще остане на позицията служебен премиер и в следващото служебно правителство, каза президентът Румен Радев в интервю за радио “Дарик“, с което разсея спекулациите за възможно повишение на популярния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, както предполагаше източник на Narod.bg.

“Следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер“, обяви Радев. Неговата оценка за служебното правителство е, че то е “контрапункт на феодализацията и застоя“.

В същото време президентът даде индикации, че ще насрочи изборите за началото на април. Той каза, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има осигурена хартия за бюлетините, ако изборите се проведат на 26 март. Тогава се сменя и времето, която можело да предизвика логистични проблеми и за машините.

На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори така: “Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време“, каза президентът.

Ерозира доверието в парламентарната република

“На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев

Той констатира, че ерозира доверието на българското общество към парламентарната република, като хората с всеки избор се отдръпват все повече от избирателните урни.

Според него голямата причина за тази политическа криза е невъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис

Реклама

“Истинският генезис на кризата е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза Радев

“Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление“, обясни президентът.

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години.

Какво спечели България…

“Какво спечели, а не какво загуби (трябва да е въпросът). Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма“, заяви Радев и добави: “Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?“

Според него е ясно какво се губи. „Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген“, заяви Радев.

В същото време той каза, че благодарение на усилията на служебното правителство България може да стане член на Шенген през октомври.

“Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат“, каза Радев.

В отговор на въпроса за съдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време. “Трябва да преминем към реални действия, а не да демонстрираме готовност за борба с корупцията“, коментира президентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.