ИЗДИРВАНЕ: Босовете на NEXO избягали от България с куфар диаманти и 200 кила злато

19 408 451

Босовете на криптопирамидата „Нексо” (Nexo) Коста Кънчев и Антони Тренчев, които ще бъдат търсени с „Интерпол“, са избягали от България само седмица преди мащабната международна полицейска акция, проведена в София на 7 януари, научи „Уикенд“ от свои източници, запознати в детайли с разследването на мега аферата за милиарди долари.

Заради бягството на основните действащи лица в криптосхемата, в момента тече вътрешно разследване в МВР заради съмнения, че високопоставени родни антимафиоти са ги извели от страната.

Все още не е изяснен и въпросът защо Коста Кънчев и Антони Тренчев не са били поставени под постоянно полицейско наблюдение. Неофициално се твърди, че Кънчев и Тренчев умишлено не са следени по настояване на английските служби, за да не бъдат подплашени и за да се предотврати евентуален теч на информация към разследваните.

Тандемът Кънчев – Тренчев за последно се прибира в България в края на септември 2022 г. Това се случва само дни, след като главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви, че забранява дейността на Nexo на територията на най-богатия американски щат и започва федерално разследване за повсеместни измами на над 93 000 клиенти на криптобанката в САЩ.

Към разследването срещу Nexo се присъединяват и още 7 американски щата, а властите обявяват гореща телефонна линия, на която да се подават сигнали от измамени клиенти. До този момент хиляди хора са алармирали, че са били измамени. Един от ограбените – Д.В. твърди, че е ощетен с над 16 милиона долара.

Във Великобритания и Израел също стартира разследване срещу Nexo, след като службите на Острова засичат сложни и многоходови финансови операции – Кънчев и Тренчев теглят средства от криптопортфейла на дружеството и ги пренасочват към свои инвестиционни портфейли.

Твърди се, че само за последните 3 месеца босовете на Nexo са източили над $ 1,5 милиарда, като парите са минали за кратко през Швейцария и през офшорна банка на Карибския басейн.

През септември пък в България пристига спецагент на ФБР, представящ се с фамилията Уилсън. Агентът е настанен в резиденцията на юридическия съветник към посолството на САЩ в България Джесика Ким в полите на Витоша.

Агентът на ФБР Уилсън (фамилията му може да е псевдоним – б.р.) ръководи международното разследване в България и координира пристигналите у нас представители на израелските служби МОСАД и английските служби за сигурност. В международното разследване срещу Nexo от страна на България работи ДАНС.

Реклама

Остава загадка как въпреки наличието на цели четири разузнавателни служби, Коста Кънчев и Антони Тренчев са съумели да напуснат страната, без да бъдат задържани.

Със сигурност се знае, че двамата са били в България между 10 ноември и 27 декември – ден преди Коледа Коста Кънчев е засечен да гуляе с приятели в тузарското столично заведение „Едитори“, а Тренчев е забелязан да мери костюми в бутика на „Дзеня“, помещаващ се на партера на Президентството, който е собственост на майка му Илияна Алипиева.

Докато са в България, Кънчев и Тренчев съумяват да сключат последната си голяма имотна сделка засега – плащат в брой 50 милиона лева за офис сграда в столичния квартал „Лозенец“. Сделката с продавача Заки Маджид официално е завършена на 11 ноември 2022 г., като прави впечатление, че тя изобщо не е отразена в Имотния регистър, тъй като е оформена чрез придобиване на дружеството „Мирастар“.

Твърди се, че Кънчев и Тренчев са платили в брой 50 милиона лева на представителя на закусвалните KFC за България за огромната бизнес сграда, но са използвали покупката на цяло ново дружество за имотната сделка, за да може да пренасочат пари от криптопортфейлите си с основание за теглене и да се сдобият с финансиране от банка, оперираща в офшорна зона в САЩ.

През последните 2 месеца, докато са все още в България, Тренчев и Коста Кънчев със съдействието на няколко човека, сред които и вносителят на часовниците „Ролекс“ в България, купуват огромно количество диаманти и инвестиционно злато.

„Има данни за покупката на над 200 кг инвестиционно злато от „Тавекс“, както и за солидно количество диаманти. Диамантите са купени от Турция, като представител на ювелирната компания „Zen diamond” специално пристига от Истанбул в София, за да сключи огромната сделка“, разкрива пред „Уикенд“ запознат с разследването срещу босовете на Nexo.

Разследващите пирамидата Nexo обаче допускат огромен гаф, вероятно дължащ се на бъг в системата на „Гранична полиция“. В края на декември, само седмица преди да бъде даден ход на акцията, Коста Кънчев и Антони Тренчев напускат страната, но това не е отразено в системата за влизащи и преминаващи границата. Според данни на „Уикенд“, Коста Кънчев е празнувал Нова година на Бахамите, предполага се, че с него е бил и Антони Тренчев.

Съществуват и съмнения, засега недоказани, че босовете на Nexo са изведени тайно от България през сръбската или турската граница с посредничеството на бившия висш полицай Владимир Петев, който е шеф на сигурността в дружеството за търговия с криптовалута.

Пълния текст четете на страниците на „Уикенд“

19 Коментара
 1. Иванова казва

  Как плащат в брой, като всички сделки над 10000 лв са само чрез банка.

 2. Rum казва

  Много просто
  Купуват дружеството с внесени в сейфа на банката въпросните диаманти, предварително регистрирано в Бг от турската фирма.
  Сега ми плати 10000 лева за консултация

 3. Шиши казва

  Росене искаш ли информация как Стилян шишков е забъркан с нексо.достоверна е.знаеш как да ме намериш.юлиян.

 4. Lucid & Ferrous казва

  Добре де, защо не оплаквате пирамидата здравно осигуряване, пирамидата социално осигуряване, пирамидата жилищен влог, пирамидата…
  Цигльовците поне са проявили патриотизъм и не са преебали много българи.

 5. Асан казва

  Ибах ти и вдивотията! ПИК N2.

 6. Асан казва

  Ибах ти и дивотията! ПИК N2.

 7. Здравко казва

  Защото са избягали, затова Антони Тренчев ще бъде гост в предаването 120 минути по БТВ на 22.01.23г.

 8. Чочорчо казва

  Дано да им вземат всичко на тия копеленца 🙂

 9. Poncho казва

  и kаkво стана с „гостуването“ в 120мин, бе, паляk ? 😉
  А kъде си живее, и това ли kаза 😀

 10. Име казва

  Онлайн беше, бе татунчо.

 11. Кирил казва

  Как може да пишете такива глупости?

 12. Фифо казва

  Надявам се сте наясно, че ще бъдете кофти осъдени за тези клевети!?! Нещо много се активирахте, герберско-кремълската преса? Не, няма да плащам като ви осъдят!

 13. Емо казва

  Пълни глупости са в тази статия. Значи 200 кила злато. Даже сте сбъркали и фирмата – не е Табекс, а Тавекс. Злато можеш да си купиш и заложните къщи, но и в Тавекс не ти записват името. Криптобанки няма. Криптовалутите са в блокчейна.

 14. Мимо казва

  Всичко е станало с помощта на онези лилипути във високите етажи на власт. Защо сега се правят на стрес а ти като, че ли ни нападат извънземни!? Хайде стига ние не сме на Луната!!

 15. Мимо казва

  Кой ги издирва? Техните авери? Хайде, всичко си има граници, стига ние не ядем доматите с колците!

 16. опетков казва

  Инвестиционно злато не се носи в куфари, бе ахмаци. То си е само на книга.

 17. Притчи 21:30 казва

  Ще ги хванат. За съжаление проклятието на българите крадци и наркотрафиканти още тежи върху всички българи. Нека Бог изведе всички на покаяние. И когато се покаят всички и изповядат, че Исус Христос е Господ, ще настанат по-добри времена. В името на Исус. Амин!

 18. жив казва

  Трудно се укриват много диаманти и 200 кг злато. Зад тези има международен мафиотски трафик. Те са слугинаж и витрина.

 19. ь казва

  Тъпня .
  А що простo не са купили битхойн ? Нали с битхойн уж се перат пари ??

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.